Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Opel Frontera B ( 1998 – 2004 )

Opel Frontera B. Isuzu MU. Vauxhall Frontera B. Isuzu Rodeo. Honda Jazz. Masina oficiala „Potential am mai vazut”.



Opel Frontera B. Masina care a adus in mintea colectiva ideea ca la Opel masinile se proiecteaza intr-o pauza de cafea, de catre niste oameni care habar nu au si carora nici nu le pasa de masini. Iar intr-o zi, un tip de la GM a auzit ca se lanseaza un nou concept auto: Cross-over. Masini care sunt si capabile off-road dar care sunt si oarecum civilizate pe asfalt. Care au motoare mici si care pot fi folosite de catre cumparatorul mediu. Doar ca oamenii astia nu stiau nimic despre cum se face un cross-over sau o masina in general, dar au vazut conceptul lui Rav4 si le-o placut ce o facut. Asa ca au pus mana pe telefon si au sunat la Isuzu si au comandat si ei propriul cross-over. De fapt, am distorsionat unpic realitatea pentru ca de fapt Isuzu a lansat Isuzu MU (Mysterious Utility) in Japonia si apoi a cautat distribuitori in America de Nord, Australia si in Europa. Iar cei de la GM, avand si brandurile Opel, Holden si Vauxhall sub brat, au fost victima perfecta.


Si de aici incepe distractia in Europa. Opel Frontera A a fost ansamblat in Luton, Anglea, la inceputul anilor ’90. O perioada in care industria auto engleza producea orice dar nu calitate. De fapt, au fost atat de buni si scoteau gunoaie atat de calitative incat fabrica s-a inchis temporar iar productia a fost mutata la IBC Luton, fabrica de vehicule comerciale pentru Vauxhall / Opel. Practic, Opel Frontera B venea cu putine imbunatatiri fara de prima generatie si a incercat cumva sa impace si capra si varza. Doar ca a fost varza si a stat doar capra.



Motoare Opel Frontera B


Benzina



  • 2.2 MPI de 130 cai – Am mai discutat despre gunoiul asta de motor si in articolul despre Omega si posibil despre Vectra. La fel ca un nuntas de la tara care baga 5 sticle de palinca talpa, motorul asta se incinge la efort si isi arde chiuloasa, crapa blocul motor, chestii de genu. Iar daca il folosesti mai mult de 5 km pe zi, incepe sa o ia pe ulei. La propriu.

  • 3.2 V6 de 175 cai – Un motor de origine Isuzu, care vine dintr-o era unde lumea nu se agita cu pretul carburantului sau cu notiunea de „consum”. Un motor corect, fiabil, puternic, dar si dependent de GPL mai ceva decat e Viorel Lis dependent de aparate. Apropo, ati incercat noul Kinder De Lis?


Diesel


2.2 DTI de 118 cai – In mod normal l-as pune la categoria „avortoni” si as trece peste. Cu un buldozer. Dar e singurul diesel, iar singurul motor fiabil e un monstru de 3.2 asa ca trebuie vazut cum il carpim pe asta. Problemele la ECU si valva PCV nu trimit masina echipata cu motorul asta direct la cimitir, ci pompa de injectie. Costa atat de mult ca sa o cumperi si sa o montezi incat in 99% din cazuri inseamna moartea caprioarei. Sau Fronterei. Ce e de facut in cazul de fata? Incearca sa mergi cu rezervorul cat mai plin. Nu va rezolva mare lucru, ci doar va prelungi inevitabilul.



Probleme generale Opel Frontera B



  • Rugina, rugina, rugina. Mai scriu cateodata ca masinile de la Dacia sunt construite intre 2 guri de spirt, dar la englezi masinile din anii ’90 erau construite in pauzele dintre betii crunte. Construite cu dalta si cu ciocanul, tot ce inseamna tratament anticoroziune a fost cel mai probabil baut de catre angajati asa ca Opel Frontera B e campion rural la rugina.

  • Ca sa nu mai zic de electronice. Conducerea Vauxhall din Luton a considerat ca nu merita cablaraie si mufe de calitate si au decis sa ia instalatiile electrice de pe camioanele Tonka si sa le puna direct in productie, pe Opel Frontera. Buni baieti, pacat ca respira. Probleme la orice, de la alternatoare pana la becuri asa ca verifica sa functioneze cat mai multe functii si chestii. Ca toate nu vor functiona, in niciun caz.

  • Daca vrei sa iei un Frontera B ca sa faci off-road cu el, mai bine mergi spre un Frontera A. Generatia a doua e mai joasa si mai instabila, si nici macar nu e 4×4 permanenta ci are tractiune spate si poate fi cuplata 4×4.

  • In cazul in care esti fan BDSM, te vei simti in interiorul unui Frontera fix ca acasa. Vei sta la inghesuiala si ocazional vei fi pleznit de catre o bucata de plastic, pentru ca prin anii ’90 conceptul de control al calitatii era cum suna – doar un concept.

  • Cutiile de transmisie, atat manuale cat si automate, sufera de incontinenta uleioasa si fac pe ele la fel cum am facut eu pe mine atunci cand am baut 8 beri intr-o bodega si am plecat spre casa pe jos. Si cum te apropii mai mult de acasa, cu atat te apasa mai tare, am reusit si am facut pe mine. De ce ne apasa vezica mai tare cu cat ne apropiem mai mult de acasa?



Verdict Opel Frontera B


O masina aratoasa, spirtoasa si patratoasa. Doar ca acel aspect agresiv vine cu pretul fiabilitatii masinilor englezesti din anii ’90 si 2000. A fost un proto-cross-over, o masina care a intrat atunci cand segmentul era inca la inceput. Doar ca a devenit repede masina oficiala „Potential am mai vazut”. Problemele de fiabilitate nu au fost reparate odata cu trecerea anilor si uite cum Frontera a ajuns dintr-o propunere interesanta pe piata auto in una din masinile care se asezau pe locurile din spate.


Ce motoare recomand? Benzinarul de 3.2 e cel mai fiabil dar baga atat de mult carburant si costa atat de mult la impozit incat am mari dubii despre el pentru urmatorii 10 ani cand poate fi inscris la masina clasica. Iar la noi in Romanistan majoritatea anunturilor vin cu dieselul de 2.2 asa ca Doamne ajuta!


 


 


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA