Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Hyundai Getz ( 2002 – 2008 )

Daca te intereseaza o masina de oras care sa coste mai putin decat mersul folosind transportul in comun, atunci Hyundai Getz e masina pentru tine. Sau Kia Picanto, care e un Hyundai Getz pe care scrie Kia. Iar daca nu te intereseaza o masina ieftina si cheala, pentru oras, atunci poti trece mai departe.



Hyundai Getz e o masina reprezentativa pentru Hyundai-urile anilor 2000. Lansata ca sa aiba si Hyundai un loc in lumea masinilor supermini, Hyundai Getz a fost practic predecesorul lui Hyundai i20, o masina mult mai cunoscuta noua europenilor. Practic, trebuia sa se lupte cu Polo 9n si Fiesta V si Opel Corsa C.


Si cum s-a descurcat?


Avand in vedere ca era una din primele masini Hyundai aduse in Europa, foarte putina lumea s-a inghesuit ca sa le cumpere. Totusi, au avut o clientela aparte atunci cand erau noi si anume oamenii in varsta. Construita ca sa aiba o pozitie inalta de condus, intr-un Getz practic nu cobori si nu urci – scaunele sunt la acelasi nivel cu tine. Poate ca pentru noi nu e asa important aspectul asta, dar tine minte ca de artrita nu scapa nimeni in afara de Loredana Groza si Bianca Dragusanu pentru ca ele au plastic in loc de oase si cartilaj. Plus ca era ieftina de cumparat, cel mai ieftin Hyundai Getz costand 7128 euro cu TVA inclus si 6224 euro cu TVA inclus prin programul Rabla. Asta punea Hyundai Getz la 1000 de euro distanta de faimosul Dacia Golan. Doar ca Getz venea cu un benzinar de 1.1 si 3 usi in versiunea cheala, iar Golanul venea cu faimosul 1.4 MPI de 75 de cai, 5 usi dar nu avea nici macar servo-directie. Si diferenta majora dintre ele este ca Getz putea fi incarcat cu multe optiuni cu mult peste clasa ei, pe cand Golanul era mai limitat decat nivelul de inteligenta al fanilor Luis Lazarus. Daca pe Golan puteai pune optional geamuri si scaune spate, pe Getz puteai pune ABS, ESP, conectivitate BlueTooth, cutie automata, geamuri electrice fata spate, trapa sau airbag-uri laterale. Ce vreau sa zic e ca ai sanse mai mari sa prinzi un Getz cu dotari care sa il faca chiar viabil pentru a fi condus, spre deosebire de Golanul unde nu ai nici macar servo.



Motoare Hyundai Getz


Benzina



  • 1.1 de 62 si 67 cai – Prin anunturi e pus ca fiind de 1.1 sau 1.0 pentru ca in realitate are 1086 cmc. A nu se confunda cu motorul de 1.0 de pe i10 pentru ca sunt motoare mai diferite decat Bruja si Veritasaga. In rest, nu sunt probleme specifice la antichitatea asta, iar ce se strica e ieftin de reparat pentru ca e un 1.1 aspirat in 4 cilindri.

  • 1.3 de 82 cai – Motorul de baza pentru Hyundai Accident II, acest 1.3 de 82 de cai se lauda ca are chiar si injectie electronica. Problema cea mai mare in schimb e ca versiunea de 1.3 consuma la fel ca aia de 1.4, 1.5 si 1.6 asa ca la ce sa il cumperi pe asta cand poti sa pui 50 de euro in plus si sa cumperi versiunea de 1.4?

  • 1.4 de 96 cai – Motorul de baza pentru Hyundai Accident III, acest 1.4 de 96 de cai se lauda cu fiabilitatea demna de barajul Vidraru si de performante decente, pe Accident. Dar sa pui motorul asta pe un Getz in schimb, asta inseamna un motor cu performante mai indecente decat Anna Lesko. Ma scuzi, nu indecente e cuvantul potrivit pentru performantele Anna Lesko. Libidinoase cred ca e mai potrivit.

  • 1.5 de 92 si 102 cai – Un motor vechi, care nu isi justifica existenta atata timp cat exista cel de 1.4 si 96 de cai. De fapt, cel de 1.4 l-a si pensionat pe asta de 1.5.

  • 1.6 de 105 cai – Rezervat exclusiv pentru Hyundai Getz Sport, aceasta masina este atat de diferita de masina normala incat isi merita propriul articol. Glumesc, dar totusi chiar sunt curios cine s-a uitat la un Hyundai Getz si s-a gandit „mmmm, asta e masina cu care imi doresc sa conduc agresiv si sa fac sport si sa ma iau de gat cu 328-ul vecinului sau cu Golf GTI-ul colegului de munca”.


Diesel


1.5 CRDi de 80, 90 si 110 cai – In primul rand nu m-as uita la versiunea de 80 de cai pentru ca e un motor vechi si in 3 cilindri. In al doilea rand nu m-as uita nici la celelalte versiuni si aici nu e problema la motoare (care sunt chiar decente) ci mai degraba la faptul ca Hyundai Getz e o masina de oras. Mi-e tare greu sa cred ca foloseste cineva un Hyundai Getz la drum lung in mod voluntar.



Probleme generale Hyundai Getz



  • Am sa incep cu problema cea mai mare la Hyundai Getz si Kia Picanto din aceasta perioada si anumele franele pe spate. Discurile si placutele pe spate trebuiesc schimbate mai des decat ti-ai dori. SI ca sa iti pun lucrurile in perspectiva, am intrat repede pe epiesa. Discurile pe spate costa 120 de lei bucata, iar placutele de frana spate costa 70 de lei setul asta inseamna ca in cazul putin probabil in care te tin doar 3 luni discurile si placutele, tot te costa 100 lei / luna + manopera. Dar cel mai probabil ti le montezi singur.

  • A doua problema la Getz e la partea de suspensie. Asa cum te-ai astepta de la o masina de 7000 de euro de noua (TVA inclus), suspensia nu e cea mai confortabila posibil iar la cea mai mica groapa luata ai sanse reale ca sa iti sara coloana prin cap.

  • Anunt important pentru probabil singurul posesor de Getz automat din Europa: Cutia automata cu convertizor e foarte fiabila dar are nevoie de schimbul de ulei facut la fiecare 60.000 de km in regim mixt si 30.000 de km in regim urban.



Verdict Hyundai Getz


Nu este nush ce versiune mini a lui Mercedes S Class. Din contra, e la capatul opus. Daca S Class reprezinta tot ceea ce se poate pune pe o masina, Hyundai Getz reprezinta minimul care se poate pune pe o masina astfel incat sa o poti folosi prin oras. E o masina mica, ieftina, fiabila si la fel de dotata ca o camera de camin. Rivalul principal e Dacia Logan, pentru ca Sandero e mai scump decat Getz. Personal as merge pe Getz daca ar fi sa aleg o masina pura de oras, pe cand Loganul e ceva mai polivalent si se descurca sa care si sacii de porci si damingenele primite cadou de Ignat. Dar ce conteaza, oricum lumea se fereste de Hyundai Getz la fel cum se fereste Vanghelie de carti, Liviu Varciu de umor si eu de sanatate mentala.


Ce motoare recomand? De departe cel mai bun motor pentru Getz e benzinarul de 1.1, atata timp cat il folosesti doar in oras. Pentru ca Hyundai Getz ar trebui sa fie o masina strict de oras.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-02-10 11:55:29

    Salutare Ion, Foarte buna, doar sa verifici cutia automata sa nu smuceasca. Cutia e buna si fiabila dar trebuie schimbat si uleiul din cand in cand si multi nu il schimba. Succes!

  • Vasile Ion

    2024-02-09 21:18:30

    Salut! Am gasit un hyundai getz 1.6 cutie automata pe olx cu 2000 euro, are 235k km. Se merita pentru un incepator sau sa ma orientez catre alt model? Iti multumesc frumos!

  • David

    2022-05-23 12:16:24

    Mai bine un getz pe 1.4 benzină.

  • AproapeMasini

    2022-05-02 12:15:06

    300.000 km ar trebui sa fie suficienti pentru motorul asta. Conteaza foarte mult in schimb sa schimbi uleiul si filtrele la timp, altfel ii reduci drastic din viata!

  • Vlad

    2022-05-01 22:01:31

    Eu sunt noul proprietar a unui Kia Picanto 1.1 benzina … o curiozitate as avea … stie cineva cam câți Km duce motorul ăsta? Aproximativ..

  • Vlad

    2021-07-30 22:02:26

    Nu știu ce fel de oameni sunteți voi sau ce mașină ai condus dar îți zic că am avut ghetz 1.1mpi din 2005 pe drumul spre mare, 3 oameni plus bagaje am prins 189km/h. E adevărat la vale dar totuși viteza maximă constructivă era de 145. Pe drum drept viteza maximă a fost de 175, cam cât putea maxim un golf 4 1.6mpi.

  • Dennis

    2020-12-04 16:14:54

    Am mers cu un hyundai getz 2002 benzinarul de 1.1 de 62cp ,3 oameni plus bagaje și un cort ,pe A2 mai mult de 120 nu mergea ,proprietarul vanzad o pentru o skoda roomster.Per total fiabila pentru oraș sau ca a doua masina.

  • RADU

    2020-11-10 09:42:34

    Cred ca rivalul direct la Hyundai Getz are fi opel corsa, renault clio, peugeut 206, skoda fabia, ford fiesta, toyota aigo, honda jazz. Fiind o masina veche o sa trebuiasca schimbate niste piese, iar getz fiind o masina nepopulara si nevanduta nu o sa gasesti nimic la magazinele romanesti. Deasemenea daca dupa un 1 an vrei sa o vinzi sa iei ceva mai bun, mult success. DIn lista de mai sus as cumpara fiesta 5 sau 6, sau fabia 1.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA