Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Subaru Forester I ( 1997 – 2002 )

Subaru Forester I sau Subaru Forester SG, locul de unde incepe legenda lui Forester. Doar ca, spre deosebire de multe situatii unde prima experienta nu e asa de reusita, primul Forester a fost o masina la fel de buna precum succesorii ei si ocupa un loc special in inimile noastre si service-urile mecanicilor.



Asta pentru ca Subaru Forester I a fost construit pe platforma de Impreza, in zilele de glorie pentru divizia de raliuri Subaru. Suntem in 1997, cand se lanseaza filmul Titanic, prima carte din seria Harry Potter si printesa Diana se lanseaza in istorie, printr-un perete. La fel si Gianni Versace a decis sa paraseasca Planeta in 1997, asa ca umanitatea trebuia sa faca ceva in sensul asta si asa s-a nascut Subaru Forester I sau Subaru Forester SG cum e cunoscut printre pasionati.


Nu e la fel de popular ca a doua generatie, dar cu siguranta e la fel de butucanos. Daca te intereseaza un utilaj agricultural care sa mearga oriunde, dar absolut oriunde, Forester din prima generatie e fix ce trebuie. Cu cat drumul devine mai anevoios cu atat masina devina mai buna iar pe partea de fiabilitate nu ai de ce sa iti faci probleme prea mari, dar despre asta vorbim la sectiunea „Verdict”. A da, masina asta vine dintr-o perioada in care airbag-urile sau ABS-ul erau dotari optionale. Daca vrei un minim de siguranta, probabil ca nu e pentru tine. Daca mergi pe logica „mai putine componente inseamna mai putine chestii care sa se strice” si esti increzator (sau increzatoare?…exista femei care se uita la Forester SG?), atunci ai venit fix unde trebuie. Subaru Forester I – Un Golf III de teren.



Motoare Subaru Forester I


Benzina



  • 2.0 MPI de 125 cai – Probabil cel mai fiabil motor din lista, care are cel mai mic consum de ulei si benzina dintre toate. Daca nu esti un fanatic Subaru si cauti o masina robusta de teren, atunci mergi pe motorul asta.

  • 2.0 Turbo de 220 cai – In esenta acelasi 2.0 EJ20 dar cu o turbina de la Mitsubishi pentru un bombastik, fantastik, elastik 220 de cai. Probleme mari la consumul de ulei si la pistonul 4 care nu mai primeste racire suficienta si trebuie schimbat la fiecare a 4-a pornire de motor. Dar macar merita.

  • 2.5 MPI de 155 si 165 cai – Toata ideea motorului boxer de la Subaru a fost dimensiunea, sa fie un motor cat mai compact. Iar acum ca l-au largit la 2.5 inseamna ca cilindrii au primit niste camasi mai subtiri decat sperantele mele in viata si astfel ai probleme si mai mari la sistemul de racire. Legenda spune ca daca vrei sa mergi mai mult de 150 de km intr-un singur drum, trebuie sa ai macar o chiuloasa de rezerva cu tine. Cam la fel cum fac oamenii misto de Opel Vectra B cum ca ai nevoie de un ECU in portbagaj tot timpul, doar ca aici e mult mai scump.



Probleme generale Subaru Forester I



  • Am mai spus-o deja si o mai spun inca o data, motoarele pe benzina au probleme la racire asa ca trebuie sa stai geana tot timpul pe nivelul de antigel si mai ales (sau maiales??) sa nu torni doar apa distilata ci sa pui si antigel pe bune.

  • Burdufurile de la planetara se uzeaza mai repede decat ai vrea asa ca trebuie sa stai geana pe sunetele ciudate venite de la directie. Problema nu e la un burduf de 20 de lei, problema e ca daca e rupt si intra praf pe la planetara deodata problema se transforma din 20 de lei in 200 de lei.

  • Mare grija si la distributia pe curea, ce trebuie schimbata la fiecare 5 ani sau 60.000 de km. Cu atat mai mult cu cat vorbim despre un motor boxer, care daca si-a rupt distributia e cam gata.

  • Si apoi vine problema aia mare: Multa lume a crezut ca primul Forester e indestructibil si asa au ignorat mentenanta corespunzatoare. Intradevar, daca este intretinut corect un Forester este indestructibil, dar in ziua de azi vei avea de cautat mult si bine pana vei gasi unul decent.



Verdict Subaru Forester I


Nu este masina indestructibila pe care o lauda toti internautii. Dar este o masina extrem de butucanoasa si robusta care isi face treaba cu demnitate, indiferent ce treaba o pui sa faca. Da, nu e la fel de legendara ca Forester II sau George Pruteanu, dar fara Subaru Forester I nu am fi avut aceasta legenda pe roti (sau roate?). Mi-as cumpara unul? Cel mai probabil voi merge direct spre episodul 2, dar in viata e important sa ne amintim si sa ne onoram batranii. Iar pe Forester SG il onorezi cel mai bine in drum spre Pietrosul Rodnei. 


Ce motoare recomand? Daca nu esti pasionat auto, benzinarele non-turbo sunt cele mai bune, in speta cel de 2.0 si 125 de cai. Sunt suficienti. Iar daca esti pasionat auto, nu ai nevoie de sfaturi si clar nici de articolul asta.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA