Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Lexus RX I ( 1998 – 2003 )

Lexus RX I, una din primele masini care au consacrat genul SUV in lumea. Lexus RX I, o masina care nu trebuia sa ajunga in Europa dar care a fost scapata prin porturi si acum le vezi super rar pe strazi.



In primul rand ar trebui sa ma corectez si sa spun ca Lexus RX I nu este un SUV veritabil. Asta pentru ca inginerii de la Lexus au aflat ca in 1993 (cand a fost conceputa ideea lui RX) doar 7% din proprietarii de masini de teren le folosesc pentru off-road. Asa ca au Lexus RX I a pornit de la premiza unei masini de strada dar care sa ofere proprietati de SUV, nu un SUV care sa ofere proprietati de strada cum se intampla pe atunci. Practic, Lexus RX I e un Mercedes ML invers si inca din prima generatie se stie ca Lexus RX nu este o masina de off road ci mai degraba o masina de familie…asta, o masina de fite. Pentru ca fiecare masina vine standard cu cutie automata, hectare de piele si lemn si e clar ca nu au ce cauta copiii acolo.


Tot de aici incepe si povestea fiabilitatii lui RX, pentru ca Lexus RX I a fost prima lor intrare in segment si in 1993 se urma filosofia Lexus. In caz ca nu stiai, Lexus a luat viata in 1989 deci e un brand destul de recent iar singurul mod prin care se puteau face remarcati pe segmentul premium dominat de americani si nemti era prin fiabilitatea totala. Astfel aveai Lexus LS, primul Lexus, care facea peste 1 milion de km doar cu revizia normala si asa au reusit sa atraga din clientela de business. Acum trebuiau sa atraga si clienti din zona SUV-urilor premium, segment care abia lua nastere, asa ca au facut Lexus RX cat de fiabil au putut. Nu a fost perfect, dar ramane de departe cel mai fiabil SUV din generatia lui. Si asta o generat o problema, despre care voi vorbi la verdict.



Motoare Lexus RX I


Benzina


3.0 V6 de 201 sau 220 cai – Aici se afla singura problema majora la RX I si anume ca motorul e notoriu pentru consumul de ulei si foarte tarziu in viata se strica si sistemul VVT-i. In orice caz, vorbim de probleme de dupa 300.000 km, kilometraje pe care rar le atinge genul asta de masina.



Probleme generale Lexus RX I



  • Inchiderea centralizata de la haion protesteaza in mod constant si va trebui sa deschizi portbagajul manual ca toti saracii.

  • O alta problema pentru saraci este la amortizoarele de la capota care sunt facute dintr-o combinatie de guma de mestecat si hartie igenica si care la prima ploaie se inmoaie mai ceva decat mine atunci cand ma uit la Next Top Model. Dar asta e o problema pentru saraci. Tu nu deschizi capota. Pentru ca ai Lexus. Tu platesti pe cineva ca sa iti deschida capota si ca sa iti repare masina.



Verdict Lexus RX I


Lexus RX I nu e chiar luxul si opulenta generatiilor urmatoare, dar de aici se da startul si asta e tot ce conteaza. E luxoasa, e fiabila, vine standard cu piele si automata. Iar asta inseamna ca preturile pe piata second hand sunt foarte, foarte mari. Un RX costa mai mult decat un X5 sau un Range Rover din acelasi an si bate chiar si Land Cruiser-ul, o alta masina supra evaluata. Si asta se intampla pentru ca toti proprietarii de Lexus RX sunt constienti ca au masinile astea pe viata si majoritatea au si o varsta la care nu mai schimba masinile precum schimba Cristi Borcea gradinitele si scolile la care trebuie sa participe la deschiderea anului scolar.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2020-12-24 11:34:14

    La cum pui problema s-ar putea sa ai dreptate. Nu chiar 18% din PIB-ul Germaniei, dar din PIB-ul Romaniei sigur. E incredibil cat de scumpe pot fi masinile astea la intretinere. Data viitoare promit ca voi scrie corect 😀

  • Zero

    2020-12-23 23:18:28

    18% din ce? Din rezervor? Din pompa? Sau din PIB-ul Germaniei? Fratilor, nu mai scrieti consumul in procente ca imi schimb parerea despre site-ul asta. Da, stiu ca n-ar fi prea mare pierdere, da’ zic si eu…

  • AproapeMasini

    2020-12-23 17:45:32

    Ar trebui sa iti mut commentul la Lexus RX II. Consumul la RX 400h ar fi de 8-9 in afara si vreo 13-14 in oras ceea ce nu e rau pentru un 3.3 V6 hibrid. Din pacate nu e foarte capabil off-road pentru ca majoritatea SUV-urilor hibride au componentele amplasate mai jos pentru a face loc si la trenul electric. Si Outlander PHEV are problema asta. Dar pentru un drum forestier, o balta si o zapada adica ideea de off road pentru 99% din utilizatori, e la fel de capabil. Da, problema principala e la pretul de achizitie atat nou cat si SH care bate la fund mai tot. Touareg 3.0 TDI in afara are 8-10% consum si in oras vreo 18%. Bine, la clasa asta de masini consumul chiar nu mai are relevanta.

  • RADU

    2020-12-23 11:54:31

    Lexus RX este singura masina dupa care salivez pe strada si pe youtube, in speta dupa modelul 2 400h fabricat pana in 2009. Putere, 270cp si 300nm, 3.3litri v6 + 2 electrice, cuplu si putere, 0-100 7s, 0-150 15s, 0-200 31s Consum declarat 8litri, real peste 9.5 litri, in comparatie un touareg 3.0tdi are consum declarat 9.6litri si real peste 11 litri. Siguranta, 8 airbaguri, esp, awd, 2.0tone, rezista la un impact frontal cu majoritatea masinilor din Romania, chiar si cu un Touareg de 2.2tone. Taxe, in Iasi se aplica inca reducerea de hybrid, adica 250lei, asigurare 1500lei. Offroad, awd permanent, destul de capabil, dar nu ma intereseaza. Probleme: sunt cateva, inse cea mai mare este pretul, un Touareg pleaca de la 6000e, pecand un Rx pleaca de la 8000e, iar modelele intretinute trec de 10 000e, ceea ce mi se pare destul de scump pentru o masina din 2006-2008, care o sa necesite niste reparatii costisitoare, posibil si la sistemul hibrid.

  • Zero

    2020-12-22 20:31:38

    Ma enerveaza ca n-am nimic de adaugat. Asta e, se mai intampla.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA