Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Toyota Land Cruiser 90 ( 1997 – 2003 )

Toyota Land Cruiser 90, acel Land Cruiser care a inceput isteria masinii de teren indestructibile marca Toyota. Dar oare a fost chiar atat de indestructibila? Tot ce stim este ca vesti bune nu primesti inainte racesti.



Un mare carturar pe numele lui Catalin Stefan Ion spunea candva ca nu e bine sa iei in desert numele Domnului, du-te singur. Iar pentru asta vei avea nevoie de o masina de teren marca Toyota, ori un Hilux ori un Land Cruiser. Iar Toyota Land Cruiser 90 este momentan una din cele mai populari masini pentru pasionatii de off-road cu bani, aia care isi plimba fundul intr-un Land Cruiser, Patrol sau G Class. Nu intr-un Vitara din ’96, plin de rugina dar lipsit de putere.


1850+ kg, motoare de la 3 litri in sus, 4×4 permanent – cam asa suna Toyota Land Cruiser 90 la prima vedere. Iar daca generatia urmatoare a devenit masina oficiala a interlopilor rusnaci, Land Cruiser 90-ul si-a pastrat acea aura de masina de teren de moda veche. Si asta in principal pentru ca e o Toyota de moda veche – foarte fiabila si rezistenta (exceptand un punct slab major), dar si lipsita de tehnologie sau comfort. Motoare simple, fara electronica prea multa, sasiu tip scara si uite asa Land Cruiser 90 si 100 sunt cele mai populare Land Cruiser prin savane si deserturi.


A da, am uitat sa mentionez. Toyota Land Cruiser 90 e de fapt Land Cruiser Prado, iar Land Cruiser-ul pe bune e Land Cruiser 100 dar la noi in Europa nu s-a facut distinctia asta clara pentru ca la noi s-a vandut in esenta versiunea Prado si nu cea pe bune pentru ca doara unde ai sa faci expeditii? Pana in Pipera? Maximul pe care ai sa il escaladezi va fi Muntele Glina de pe langa Bucuresti.


Cum iti dai seama care e Prado si care e Land Cruiser? Daca are scaune, eventual de piele, atunci e Prado. Daca e la fel de utilat in schimb ca o camera de camin studentesc, e Land Cruiser. Legenda spune ca la sediul Toyota nu au mai ajuns stirile despre lansarea SUV-urilor de statut gen X5 sau ML sau Range Rover.



Motoare Toyota Land Cruiser 90


Benzina


3.4 V6 de 178 cai  – Singurul benzinar prezent pe Toyota Land Cruiser 90 si e fix ce trebuie in cazul in care te doare acolo unde nu bate soarele de consum sau eficienta. Tarziu in viata dezvolta un apetit pentru ulei si trebuie sa stai constant geana pe nivelul de antigel pentru ca are tendinta de a se incinge ca Giovanni Becali cand aude de saracie si prosti.


Diesel



  • 3.0 TD de 125 cai si 163 – Cel de 125 de cai este motorul pe care il vrei. Da, e lent si are un radiator de dimensiunea unei pungi de seminte si prin urmare motorul se supra-incalzeste, dar e un monument al fiabilitatii comparativ cu gunoiul D-4D de 163 de cai. Lansat in 2000, avortonul asta mecanic are probleme grave la pistoane, injectoare si rampa comuna. De evitat.

  • 4.2 TD de 204 cai – Un motor strasnic ce isi are originile in Land Cruiser-ul 80 din anii ’80. Un monstru de moda veche ce sufera doar pe partea de performante, ca in rest merge pana la capatul lumii, dupa care cade in prapastia de la marginea Pamantului ca doar este plat si are niste margini pana la urma. Apropo, voi chiar credeti ca Australia exista?



Probleme Generale Toyota Land Cruiser 90



  • Am sa incep cu problema cea mai faimoasa a clasicului Land Cruiser 90 si anumele planetarele si suspensia. Mult prea fragile pentru masina, legenda spune ca cedeaza la fiecare 50 de metri de off-road si realitatea spune ca roata se poate rupe din mers daca ignori problema suficient de mult.

  • Toyota Land Cruiser 90 mananca diferentiale fata la fel cum Oana Roman mananca „o feliuta de pizza si inca ceva”.

  • Cutiile automate au probleme la convertizorul de cuplu asa ca minimul pe care poti sa il faci este sa schimbi uleiul la fiecare 60.000 de km sau 5 ani.

  • Multe dintre ele au facut off-road serios la viata lor asa ca e obligatoriu sa verifici masina pe dedesubt.

  • Masina cantareste 4000 de tone asa ca va avea un apetit marit pentru anvelope, frane, combustibil si suspensii.



Verdict Toyota Land Cruiser 90


Daca ai banii necesari si ai pitici de off-road, Toyota Land Cruiser 90 e pe acolo cu Patrol Y61. E mare, urat, patrat, extrem de ineficient dar totodata atat de capabil off-road. Genul de masina unde greutatea este de partea ta. Genul de masina unde tu nu acorzi prioritate, tu esti prioritatea. O masina foarte slaba la evitat accidente, dar extrem de buna atunci cand se intampla. Asa ca daca vrei sa iti pregatesti o masina pentru o expeditie in Africa, Toyota Land Cruiser e una din cele mai solide alegeri.


Ce motoare recomand? Pentru benzinar clar benzinarul de 3.4 si 178 de cai, dar pentru diesel voi merge pe 4.2 TD de 204 cai daca ai bani si 3.0 TD de 125 de cai daca nu ai bani. Desi, daca nu ai bani prea multi, sa te bagi la un Land Cruiser e ca si cum Mircea Badea s-ar baga in ring cu Remy Bonjasky.


 


 


 


 


Scrie un raspuns
  • HANI

    2023-07-13 16:18:28

    Salutare AproapedeMașini, țin să iți mulțumesc pentru tot ceea ce faci pt noi. Aceasta este a treia oara cand inainte sa achizionez o mașină mă uit la ce anume zici despre ele. M-ai ajutat foarte mult, mulțumesc mult, esti foarte tare!

  • Omule

    2022-03-29 17:23:04

    Va salut, urmaresc cu interes articolele d.voastra si ma bucur ca exista inca oameni, pe cale de disparitie e adevarat, care arata si fata nevazuta/ nestiuta, a unei masini. Din respect pentru masina pe care o conduc, Nissan Terrano II, 2,7 TDI, consider ca merita sa fie mentionata de mine in cadrul acestui comentariu. In 20 ani, voiaje de 2.000- 8.000 km, nu m-a deranjat cu absolut nimic.

  • Liviu

    2021-01-28 12:17:49

    Ar fi interesant daca ai scrie si fara „verde“ la bord..uneori, ar fi de dorit si descrieri mai concise, chiar daca esti capabil de o caterinca „PRIMA“! Esti tare, oricum!

  • Calache

    2021-01-26 18:58:57

    Rugina,ruginesc in draci mai ales sasiul.In schimb,inainte sa citesc ce-ai scris aici,credeam in zicala”Cu Range Rover te duci sa faci offroad,cu Toyota Land Cruiser te si intorci”.Se pare ca nu e un monument de fiablitate nici astaMultumesc pentru review.

  • Florin

    2021-01-26 17:01:52

    Dar când spui benzina, te gândești și la consum…. Mulțumesc, aștept cu nerăbdare

  • AproapeMasini

    2021-01-26 16:10:53

    Salutare Florin, Va urma si Mazda CX5. Pana atunci iti pot spune doar ca motoarele diesel sunt asa ieftine cu un motiv, nu face nimeni caritate. Nu sunt asa reusite. Benzinarele in schimb sunt fantastice, recomand! Succes!

  • Florin

    2021-01-26 11:20:04

    Va rog puteți face un articol despre Marza cx5, sunt interesat de achiziționarea unei astfel de mașini. Mulțumesc

  • Zero

    2021-01-25 20:48:23

    Am vazut odata un Holden, de atunci cred ca Australia exista! Ultima poza e a unei Land Cruiser 100. Probabil a primarului? Oricum eu sunt fan Toyota 4Runner, (da, stiu, e versiuniea carosata a lui Hilux), dar p’aia ma indoiesc c-am s-o vad p’aci.

  • AproapeMasini

    2021-01-25 18:35:21

    E la copt. Da, e destul de fiabil dar asta nu echivaleaza deloc cu costuri mici de intretinere. In articolul despre LC 120 voi vorbi despre versiunea 4.7 V8 si despre faptul ca un anumit Consiliu Judetean din Romania unde un anume baron local care a reusit performanta genetica de a fi propria lui mama avea un monstru din asta drept masina de serviciu. Rezultatul a fost de 100.000 de euro cheltuiti in 8 ani si 284.000 de km doar in intretinere, grosul sumei fiind doar in carburant. 100.000 de euro in 8 ani inseamna unpic peste 1000 de euro lunar.

  • Al

    2021-01-25 17:11:18

    Foarte tare. Despre LC 120 cand primim vesti 🙂 internetul este plin numai de laude la adresa gen indestructibla ( LC 120) dar oare chiar asa este? Multumesc.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA