Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Toyota Land Cruiser 120 ( 2002 – 2009 )

Toyota Land Cruiser 120, masina oficiala a interlopilor si sefilor de mafie de moda veche. Daca are 50 de ani, burta, basca de piele si conduce un Toyota Land Cruiser 120 sau are sofer, ai face foarte bine sa stai cat mai departe de el si sa ii acorzi prioritate in orice situatie.



Am sa zic si gluma aia clasica despre Land Cruiser pentru ca generatia 90 avea capacitate de 8 locuri si Toyota Land Cruiser 120 putea gazdui 7 locuri astfel incat puteai inghesui mai multi interlopi intr-o singura masina, dar realitatea e ca Land Cruiser-ul a avut un statut de masina de cult in special in zona de Est spre Ucraina si Rusia. Si am o banuiala ca asta se trage foarte mult din faptul ca interlopii aveau nevoie de masini care sa mearga repede pe teren foarte prost, iar pentru asta iti trebuie ceva in stilul Patrol sau Land Cruiser. X5? Sigur, e rapid dar pe asfalt. Incearca sa conduci un X5 din Suceava pana in Cernauti si vezi ce se intampla. Eu am fost pana in Cernauti. Si nu cu un X5. Si nu cu acordul meu.


Plus ca Toyota Land Cruiser 120 a vrut sa intre mai mult in zona asta de lux si a venit cu multe jucarii noi. Tapiterie din pielea victimelor care nu si-au platit datoriile la timp, sistem infotainment care rula cu procesoarele telefoanelor cu care aceleasi victime au facut ultimul lor apel, suspensie pe perne de aer, comenzi pe volan si tot asa. Practic, aveai un Range Rover fiabil si care costa jumate ca sa il achizitionezi. Da, nu mai e asa fiabil ca generatia anterioara si categoric ramane o masina infernal de scump de intretinut dar cei de la Toyota au incercat sa ne convinga ca de fapt e o masina sensibila de familie, la fel cum si Nikita e o poeta semi-filosoafa.


A da, am uitat sa spun. In mod normal Toyota Land Cruiser 120 e Land Cruiser Prado, iar Land Cruiser-ul normal din generatia asta e Land Cruiser 200. La noi s-au vandut in paralel, Land Cruiser-ul 120 avand motoarele de 3.0 diesel pentru saraci iar benzinarele V8 au fost pentru Land Cruiser 200. Dar le-am luat la pachet, ca in Dristor.



Motoare Toyota Land Cruiser 120


Benzina



  • 4.0 V6 de 240 cai – Destul de bun, destul de popular. Un fel de Aurelian Temisan al motoarelor, e mare, e fiabil, are nevoie de intretinere ocazionala, te face sa te simti bine dar nu iti da o lacrima cand il vezi ca apare pe post. E acolo. Isi face treaba. Trebuie doar sa ii dai bobine de inductie si pompe de apa. Lui Aurelian Temisan.

  • 4.6 V8 de 286 cai – Cei de la Toyota si de la Lexus se gandesc intotdeauna la mediul inconjurator. Asa ca Lexus a decis sa ia motorul de 4.7 V8 si sa il faca mai eficient, mai economic si mai prietenos cu mediul si l-au facut cu 0,1 litri mai mic.

  • 4.7 V8 de 288 cai – Ca sa iti dai seama despre ce e vorba cu masina asta, un Toyota Land Cruiser V8 a fost masina de „serviciu” a unui baron politic care a reusit performanta genetica de a fi propria lui mama. Si un reportaj spunea ca primaria a cheltuit doar 100.000 de euro in 8 ani pentru intretinerea acestui monstru. 284.000 de km si 74.000 de litri de benzina ceea ce inseamna aproximativ 26 de litri consumati la fiecare 100 de km. Cu un litru faci 4 km.


Diesel



  • 3.0 D-4D in 4 cilindri de 163 si 173 cai – Cel mai popular motor de pe Toyota Land Cruiser 120 din pacate e si cel mai putin fiabil din lista. Pistoane crapate, injectoare stricate, garnituri injectoare taiete, maini taiete, picioare taiete APA PLATA MAAAAAAAAA. Problema a fost rezolvata abia in 2014 deci daca ai un Land Cruiser 3.0 D-4D pregateste-te financiar. A da, scaunele injectoarelor cedeaza si ele daca folosesti motorina de calitate dubioasa.

  • 4.5 Twin-Turbo V8 de 272 cai – In Europa atata timp cat are parte de ulei de calitate si filtre de ulei pe original atunci va tine mult si bine. Spun in Europa pentru ca motorul are o problema la turbina stanga, care sta foarte aproape de filtrul de aer. Ceea ce in Europa nu e problema, dar in tarile unde au parte de atat de mult praf precum avem noi parte de Liviu Varciu in televiziune, filtrul de aer va trage inevitabil si praf iar o buna parte din acel praf va ajunge si in turbina stanga. Cea dreapta e este la 2 km distanta de filtru si nu are probleme asta atat de frecvent. Singura solutie este sa schimbi des filtrul de aer, daca stii ca mergi des prin zone cu mult praf.



Probleme Generale Toyota Land Cruiser 120



  • Pentru modelele care au suspensie pe perne trebuie sa pui bani deoparte pentru ca vor ceda des sub presiunea celor 5000 de tone ale unui Land Cruiser. Iar pentru cele cu suspensie clasica, tot trebuie sa pui deoparte pentru ca toate componentele suspensiei vor fi puse sub asediu.

  • E o masina foarte scumpa de intretinut. Avand 5000 de tone vei schimba des suspensie, frane si anvelope. E fiabila, dar nu e ieftina de intretinut.

  • Mare atentie la rugina si lovituri, in special pe dedesubt. Majoritatea au fost folosite pentru off-road si trebuie sa o verifici mai ceva decat te verifica nevasta cand ajungi acasa cu 2 ore mai tarziu decat inchiderea programului de lucru la serviciu.

  • Nu sunt activist pentru mediu dar Land Cruiser-ul este notoriu pentru consumul de carburant, indiferent ce motorizare alegi. Personal am condus asa ceva si la 100 km/h aveai consum 12 litri la suta de km iar la 130 km/h aveai un consum de doar 17 litri la suta de km. Cand am accelerat consumul deja se dusese in 45 de litri la suta de km. Si era un 3.0 D-4D.



Verdict Toyota Land Cruiser 120


Pentru noi europenii Toyota Land Cruiser 120 si 150-ul care au urmat sunt masini de statut, masini care rivalizeaza cu Range Rover LR322. De fapt, daca stau si ma gandesc, Toyota Land Cruiser 4.7 V8 benzina e un rival decent pentru Range Rover 5.0 V8 benzina. Iar asta le face masini de statut, de plimbat prin Londra ca sa vada lumea ce bine o duci. Sau la sedintele de consiliu judetean din Romania. Pentru restul lumii in schimb Land Cruiser-ul si Hilux-ul din pacate au ajuns o emblema a unor activitati mai putin morale sau bune. Si asta pentru ca indiferent de conditii, ca e o duna de nisip sau o rafala de semi-automata, Land Cruiser-ul va rezista la orice. Masina facute ca sa poata infrunta absolut orice conditie, indiferent de cat costa.


Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand 4.0 V6-ele de 240 cai iar pentru diesel fabulosul 4.5 Twin-Turbo V8 de 272 cai, desi cel mai probabil vei cumpara un 3.0 D-4D de 163 de cai.


Scrie un raspuns
  • Daniel Șandru

    2023-03-16 10:20:03

    Vrem si review la modelul următor de Land Cruiser!

  • Fun japoneze

    2021-02-01 11:04:39

    Da. Pajero sport e o masina frumoasa si mult mai fiabila. E simpla si cand se strica nu costa asa mult sa o repari fiind multe piese comune cu Pajero clasic si L200.

  • Ștefan gheorghe

    2021-01-30 18:34:15

    Ai putea sa faci un articol cu Mitsubishi pajero sport din aceeași generație.. rivalul lui land cruiser(am deținut unu din 2005 pana în 2017 geniala masina)

  • AproapeMasini

    2021-01-27 17:35:39

    Pai tu sa-mi spui. Multam, am uitat sa mai scriu si partea aia, am adaugat!

  • Marcus van Bishop

    2021-01-27 15:58:59

    Pai,pana la urma ce motoare recomanzi?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA