Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Suzuki SX4 I ( 2006 – 2014 )

Suzuki SX4 I, una din cele mai ieftine si fiabile masini de teren pe care banii le pot cumpara. Dar oare merita sa cumperi aceasta colaborare dintre Suzuki si Fiat?



Daca nu incapi intr-un Suzuki Ignis, atunci probabil ca Suzuki SX4 I merita banii tai. De fapt, as putea spune ca Suzuki SX4 I e un Suzuki Ignis si cu asta as putea trage oblonul, apa si as pleca lejer la o bere.


Sau nu. Lansat in 2006 ca si un experiment dintre cei de la Suzuki si cei de la Fiat, Suzuki SX4 I a fost mai intai Fiat Sedici. Practic, italienii de la Fiat nu aveau un SUV pe atunci si au zis ca vor ceva mai mare decat un Panda. L-au sunat pe Giorgetto Giugiaro de la Italdesign Giugiaro (cel care a desenat si primul Golf) pentru partea de design si apoi i-au sunat pe cei de la Suzuki pentru sistemul 4×4 pentru ca erau 1.japonezi 2.aveau deja experienta in zona de 4×4 si 3.Suzuki nu era un brand foarte puternic in Europa si probabil ca vroiau sa isi faca si ei niste publicitate pe spatele celor de la Fiat.


Doar ca treaba, la fel ca si fosa septica Aproape Masini, a deraiat si Fiat Sedici a avut atat succes in Europa incat si Suzuki s-a gandit sa isi scoata propria versiune: Suzuki SX4 I, ca apoi sa ramana o masina permanenta in familia Suzuki, spre deosebire de Fiat Sedici care a fost un fel de Satra B.E.N.Z. al lumii auto: A venit, a cantat, a strans fani, a disparut subit.


Iar pentru Suzuki SX4 I treaba s-a inversat repede. Daca in Europa si o bucata din Asia Fiat e mult mai popular, in America, Africa si in Asia brandul Suzuki e mai cunoscut decat pana si vocea lui IU DA. Apropo, fabulos canal auto pe youtube. Recomand!



Motoare Suzuki SX4 I


Benzina



  • 1.5 MPI de 99 cai – Motorul de baza de pe primul SX4, acest motor face parte din familia M de la Suzuki si e cel mai mic si nici nu e asa popular. Mai degraba il gasesti pe Swift sau Ignis, dar pentru SX4 e ca si cum ai pune-o pe Ozana Barabancea post-operatie ca sa o care in spate pe Ozana Barabancea pre-operatie. Asa ca voi spune „fold”.

  • 1.6 MPI de 107 si 120 cai – Ceea ce pentru Suzuki Swift Sport este Roxana Ionescu, pentru Suzuki SX4 I e doar colega de munca cu care nu ai nici un fel de relatie, aspiratie sau transpiratie. Ca si o ciorba de cartofi, benzinarul M16A e un motor simplu cu care iti faci treaba si cam atat atunci cand e pus sa plimbe caroseria lui SX4 de colo colo. Cateodata pierde ulei pe la fitrul de ulei dar cam atat notabil.

  • 2.0 MPI de 143 si 150 cai – Gasit mai degraba pe Grand Vitara si mai bine sa il lasi acolo. Problemele constante la bobinele de inductie si la intinzatoarele lantului distributiei fac din motorul asta o alegere de evitat mai ceva decat munca necalificata la drumuri si poduri.


Diesel



  • 1.6 DDiS de 90 caiAvortonul mecanic cunoscut despre 1.6 HDi pe Peugeot si 1.6 TDCi pe Ford vine si pe Suzuki SX4 I sub forma lui 1.6 DDiS. Am discutat pe larg despre gunoiul asta, avand probleme la injectoare dar si la sita de ulei care nu ii permite turbinei sa se raceasca si uite asa schimbi turbine asa cum schimba Nelson Mondialu sampoane. Pai ma paduchilor, pai numa daca te uiti la sampoane si faci un calcul. 87 cu 87 cu 87 cu 87, 1 data de 4 ori 87, 5 ori 8 40, 7 ori 8 56 si cu 40 face 900….9 milioane 600 manca-vas.

  • 1.9 DDiS de 120 cai – Cunoscut drept 1.9 JTD in grupul Fiat si 1.9 CDTi in grupul Opel, acest motor a fost montat si pe Opel Vectra C, Fiat Croma sau Alfa Romeo 159. O bicicleta a satului auto, si o bicicleta fiabila chiar. Recomand. Ca la orice diesel de la Fiat si nu numai, este obligatoriu sa schimbi pompa de apa odata cu distributia. 

  • 2.0 DDiS de 136 cai – Acesta nu este motorul de pe Opel Insignia. Acesta nu este motorul de pe Opel Insignia. Acesta nu este motorul de pe Opel Insignia. ACESTA NU ESTE MOTORUL DE PE OPEL INSIGNIA. Motorul de 2.0 diesel de pe Insignia a fost o evolutie a motorului de 1.9 CDTi doar ca evolutia a fost facuta de catre americanii de la GM. Acest 2.0 DDiS este 2.0 dieselul de Fiat, care este o evolutie a motorului de 1.9 doar ca evolutia a fost facuta tot de catre Fiat.



Probleme generale Suzuki SX4 I



  • Rugina e o problema frecventa pe la Suzuki si in special la cele 4×4 asa ca verifica cu atentie pe dedesubt masina pentru rugina.

  • Motoarele diesel vin cu tot pachetul care sa iti traga un sut in testiculele financiare si sa te lase plangand intr-o balta de lichide proprii si nu ma refer doar la lacrimi. Ai filtru de particule, ai volanta cu masa dubla, ai EGR, practic ai toate chestiile care se pot strica daca masina e condusa des prin oras. Si se vor strica.

  • Da, sigur, toate versiunile vin cu comenzi pe volan si aer conditionat manual, dar cam atat. Plasticele sunt demne de Suzuki, calitatea demna de Romania pe care o promova Udrea si dotarile lipsa fac din Suzuki SX4 I o masina pentru cei care vor o masina low-cost. 

  • Daca Fiat Sedici a venit direct in versiune 4×4, Suzuki SX4 I a venit cu tractiune fata asa ca majoritatea modelelor sunt 4×2. Asta daca are relevanta pentru tine desi ar trebui sa aiba. Sa cumperi un SX4 sau un Duster cu tractiune fata e ca si cum ai avea un culturist care poate ridica o gantera de 50 de kg dar care nu poate ridica un bidon de apa de 15 litri.



Verdict Suzuki SX4 I


Ai motoare de Fiat, Suzuki si Ford. Ai un sistem 4×4 de la Suzuki, cei responsabili pentru Ignis si Jimny. E usor de vazut de ce SX4 a devenit repede un succes in Europa si chiar si la noi in Romanistan. Ai motoare mici, fiabile (nu tu 1.6 DDiS), economice, ai un sistem 4×4 decent si toate astea in 2006. Suntem la cativa ani distanta de Nissan Qashqai si asta se vede. Dintotdeauna a fost piata pentru SUV-uri mici, de familie, iar Suzuki SX4 I a prins trenul destul de bine. Mai trebuie doar sa poti trece de dotarile demne de o camera de camin si sa ignori si aspectul ala de cort pe roti.


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar recomand 1.6 MPI de 120 de cai pentru ca este Euro 5, iar pentru diesel 2.0 DDiS de 136 de cai, cu mentiune onorifica pentru 1.9 DDiS de 120 cai.


 


 


 


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2023-03-02 12:25:09

    Salutare Sergiu, In afara de rugina, ar trebui sa fie ok. Doar ca trebuie verificata la mecanic oricum, ca orice masina. Nu cumpara niciodata sanchi suste la misto. Succes!

  • claudiu sergiu

    2023-03-01 21:42:03

    buna! am gasit un suzuki sx4 1.9 diesel de 120 cp. 4×4.la pret de 3500 euro. merita, ce parere aveti despre moorizare si despre masina?

  • Marius

    2021-11-28 10:25:52

    Tata a insistat sa isi ia un SX4 „diesel, sa nu moara in intersectie„. In afara de cutia foarte ocos etajata, masina e o porcarie. Antifonare aproape de zero, se aude motorul infiorator, sistem audio de Dacia 1300, plastice ieftine, mocheta de o calitate indoielnica, consum marisor pentru ce cutiuta cara dupa el. Una cu alta, se poate folosi la drumuri scurte ca sa nu o iei pe ulei din cauza zgomotului, pe drumuri de munte ca e inalta si trage bine. Nu e masina de familie sau de drum lung.

  • Dorin

    2021-07-27 22:05:09

    Ceva despre cutia automata de la acest model?

  • emil

    2021-05-13 12:26:19

    Salutare, Am gasit un anunt cu un SX4 din 2010 – la 108.000km. Motor 1.5 benzina. Stiu ca ziceai ca nu e extraordinar ca putere – la dimensiunea masinii. Dar pt un „daily driver” pt munca si inapoi ai recomanda-o? Plus ocazionala iesire din Bucuresti pt un drum la munte. Pretul e 3500 de euro. Sa-mi fac griji ca e prea ieftina? Din ce poze a atasat vanzatorul – bara fata pare zgariata/revopsita prost (cea spate e doar zgariata usor), usa stanga fata e revopsita si aripa stanga fata are o cu totul alta nuanta fata de restul masinii. Clar e lovita si reparata. Pe net, parerile sunt impartite. In afara de clasica „rugina Suzuki” la ce ar mai trebui sa ma mai uit la modelul asta? Macar interiorul pare ca arata OK. Mersi anticipat si spor cu saitul 🙂

  • AproapeMasini

    2021-03-01 21:00:45

    Salutare Daniel, nu m-as baga la Focus IV. Probleme mari la fiabilitate si calitate si la livrari. i30 1.5 benzina in schimb se vinde de parca la tejghea ar servi Eva Kent.

  • Zero

    2021-02-28 20:24:22

    Ai scris precum un fan adevarat VW.

  • Zero

    2021-02-26 21:39:45

    Asta-i o masina foarte buna dar care starneste pasiuni cam cat o vizita la bunici pentru un student la insistentele mamei.

  • Daniel Șandru

    2021-02-26 20:28:18

    *Volkswagen. Am scris greșit marca auto preferată a românilor. Sper să mă iertați și să nu mă trezesc cu “tri carz of polis in front of mai haus”.

  • Daniel Șandru

    2021-02-26 20:23:53

    Un review despre Focus IV? Și despre I30 /Kia Ceed. Mă interesează o mașină nouă pe benzină și să nu fie wolkswagen sau dacia.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA