Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Jaguar XE ( 2015 – prezent )

Eu nu inteleg de ce atat de lume mi-a scris ca vrea sa citeasca despre Jaguar XE. Dar iarasi, nu am inteles nici punctul de vedere al profesului Leonida Bucium la GETO TV legat de atacul Entitatii Miscarii Anti Goriliene EMAG asupra celor care s-au inscris la tombola EMAG.



Jaguar XE a fost o masina la fel de importanta pentru Jaguar precum a fost important pentru Geoana sa strige „Mihaela, dragostea mea” in acea noapte fatidica din 2009. De fapt, Jaguar XE a fost o masina la fel de importanta decat predecesorul X-Type, desi cele doua masini nu au legatura intre ele cum nu are legatura tamaia cu heroina.


De ce este Jaguar XE o masina atat de importanta pentru Jaguar?


Jaguar X-Type a fost prima lor masina din clasa de berline compacte, prima masina break, primul diesel si primul motor in 4 cilindri. Suna destul de inovativ, pana afla ca X-Type de fapt era doar un Mondeo recarosat. Un Mondeo infrumusetat, cosmetizat si imbalsamat. Asta s-a intamplat din 2001 pana in 2009 iar de atunci Jaguar a ramas fara o berlina compacta. Bine, Jaguar a ramas fara multe prin 2009, cand se implinea un an de cand erau vanduti de catre Ford catre Tatra Motors.


A urmat apoi o perioada interesanta pentru Jaguar Land Rover despre care, la fel ca si interviurile mele de angajare, nu as dori sa vorbesc despre.


Totusi, la fel ca si Volvo, o alta firma lasata la fundul gol de catre Ford, au decis ca in 2013 sa se rascoale si sa isi faca primele lor masinii gete-begete. Au pus mana de la mana, s-au rugat de firma mama Tata Motors, s-au lins pe faloane in fata guvernului britanic, au mituit cativa profesori universitari de la Universitatea din Warwick si au ridicat o fabrica noua, care sa aduca un nou concept si noi modele.


Si uite asa s-a nascut o platforma in 2015 din care aveau sa se nasca Range Rover Velar, Jaguar F-Pace, Jaguar XF si vedeta de astazi – Jaguar XE. Da, e adevarat ca au intins platforma mai ceva decat isi intind romanii banii pana la urmatorul salariu, dar Jaguar e o companie destul de mica si nu se poate compara cu giganti gen Dacia sau Suzuki. Totusi, Jaguar XE a fost prima berlina compacta proiectata 100% de catre Jaguar. Iar din 2015 s-a facut trecerea de la motoarele Ford ramase pe stoc la motoarele Ingenium, care unele au fost la fel de ingenioase ca profesul Leon Danaila iar unele la fel de ingenioase ca Simona Trasca.



Motoare Jaguar XE


Benzina



  • 2.0 Turbo de 200, 240,  250 si 300 cai – Dupa cum am spus mai devreme, pana in 2015 s-au folosit motoare Ford, mai precis versiunile de 200 si 240 cai si au probleme la turbina. Totusi, dupa 2015 a venit motorul Ingenium si s-a dovedit a fi surprinzator de fiabil.

  • 3.0 V6 de 340 si 380 cai – Probabil cel mai fiabil motor de pe Jaguar XE, acest 3.0 V6 este de fapt versiunea in 6 cilindri a mastodontului de 5.0 V8. La propriu. Inginerii de la JLR nu s-au mai obosit sa modifice restul de componente gen racirea sau compresoarele sau dimensiunea furtunurilor. Deci e un 3.0 V6 care functioneaza cu componente proiectate sa reziste la un 5.0 V8.

  • 5.0 V8 de 600 cai – Motorul asta se umfla in burta cand cureaua il strange si poate incapea in propria piele – editie limitata, ca gunoiul lui muzical e treaba curata. Am vorbit mai mult despre mastodontul asta in articolul despre Range Rover, alt mastodont.


Diesel


2.0 de 163, 180 si 240 cai – Aici avem doar motorul Ingenium diesel, un motor care s-a foarte slab pe distante scurte. E atat de slab incat il face pe 1.6 TDI de la VW sa para a fi 3.5 V6-ele de la Nissan ca si fiabilitate. Probleme mari la filtru de particule in caz ca il plimbi doar prin oras si mare grija la instalatia AdBlue care nu recunoaste daca are lichid sau nu si implicit daca sa functioneze sau nu.



Probleme Generale Jaguar XE



  • Probleme constante la cutia automata in 8 trepte care e la fel de util ca un student care a baut 10 beri talpa in Surubelnita si acuma sta cu capul pe masa si nu mai reactioneaza. Sa ii fie nota de plata usoara.

  • Inginerii de la JLR stateau intr-o sedinta si se gandeau cat de gros sa fie parbrizul. Si in timp ce se gandeau, pe youtub a inceput sa cante Emil Lassaria & F. Charm – 9MM si uite asa s-au decis. Petrecere pentru ei, cosmar pentru tine.

  • Discurile spate au o durata de viata 50.000 km si asta e confirmata oficial de catre JLR. Sigur, nu trebuie sa tii in portbagajul lui XE placute si discuri de rezerva la fel cum trebuia la Vectra sa tii ECU in portbagaj, dar tot te vor tine foarte putin.

  • Si apoi urmeaza aia mare si moale: Jaguar XE si Jaguar in general stau foarte prost pe partea de electronica si tehnologie. Probleme serioase la infotainment, calculator si actualizarile de soft care vor avea grija ca intotdeauna sa nu iti functioneze ceva, de la banalul MP3 player pana la sistemul start/stop sau frana de parcare electrica.

  • Toate motoarele Ingenium au probleme cu lantul distributiei care se intinde ca pateul pe paine si nu e fainoshag deloc. Puncte bonus pentru dieseluri care au probleme si cu turbina. De fapt, daca stau si ma gandesc, si problemele cu distributia se intampla de obicei la diesel.

  • Are suspensie multi-punct, foarte complexa, construita din aluminiu. Practic, imagineaza-ti ca ai avea un Passat B5.5 dar cu o suspensie si mai scumpa de schimbat.



Verdict Jaguar XE


Ai putea spune ca suspensia complexa si din aluminiu iti ia ochii si banii, da pentru Romanistan sunt profund neimpresionat. Si totusi, merita sa dai niste foarte multi pe un rival direct al lui Seria 3 si C Class? Da, nu e un monument de fiabilitate, dar nici Seria 3 si nici C Class nu au cu ce se lauda. Iar versiunea cea mai populara in Romanistan si anume dieselul de 2 litri de 163 de cai si o cutie manuala e o combinatie decent de fiabila. Iar verdictul meu si aparent nu numai al meu este ca Jaguar XE s-ar putea sa fie singurul Jaguar modern care sa isi merite banii.


Ce motoare recomand? Pentru benzina poti merge pe orice motor, desi cel mai popular va fi cel de 2.0 Ingenium de 250 de cai, dar tot dieselul de 2.0 si 163 de cai va ramane vedeta de pe strazile patriei.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-02-08 10:30:22

    Doar daca afli secretul femeilor intedependente si pline de boni.

  • Zapan

    2024-02-07 20:42:15

    deci ca sa înțeleg. îmi permit sa îl întrețin cu minimul pe economie? XD

  • Antonio Dumitrache

    2022-12-22 14:31:15

    Jaguar xf când ?

  • AproapeMasini

    2021-04-14 21:40:38

    Salutare Stefan, Eu pot scrie doar atunci cand sunt treaz si nu rupt de bautura. Asta inseamna undeva la 20 de minute pe saptamana. Asa ca te voi ruga sa ai rabdare. Succes!

  • Stefan

    2021-04-14 21:20:25

    Cls II si Cayenne cand?

  • AproapeMasini

    2021-04-14 14:46:21

    Gros ca portofelul unui angajat din Romanistan pe minimul pe economie.

  • Mircea

    2021-04-14 09:17:00

    Deci parbrizul e prea gros?

  • Cristian

    2021-04-13 20:10:30

    Ingenium pe benzina s-au pus incepand cu 2017, nu 2015 sau 2016. Mai multa atentie data viitoare 🙂

  • Mihai

    2021-04-13 16:12:59

    Sa-ti iei Jaguar pe motorina nu arata decat ca esti un cocalar pârlit care nu stii ce e aia o mașină si ai auzit si tu ca Jaguar e firmă de firmă. Daca-ti iei benzinar si nu-ti permiți vor stii doar vecinii ca te vad ca o misti doar duminica. Daca-ti iei pe motorina vor stii si aia de te vad pe stradă ca esti sărăcie.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA