Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Jaguar X Type ( 2001 – 2009 )

La fel cum in 2002 Parazitii lanseaza albumul „In focuri”, care avea sa devina una din piesele lor de rezistenta, asa si Jaguar lanseaza in 2001 Jaguar X Type, posibil masina care le-a salvat fundul de la faliment. Merita in schimb banii tai?



Nu ca ar fi singurul producator care scoate un model comercial din cand in cand pentru a-si salva fundul de la faliment. Porsche a fost extrem de criticat pentru ca au facut prostitutie auto si au scos Cayenne-ul, dar uite ca masina aia i-a scos din faliment.


Asa s-a intamplat si cu Jaguar X Type. Cumparati in 1999 de catre Ford pentru ca erau mult prea profitabili, cei de la Jaguar erau la ATI de cativa ani. Iar asa cum Peugeot s-a uitat la Opel si a vazut ca ei nu aveau cross-over chiar daca aia era ultima fitza in industria auto si au scos Opel Grandland, asa si Ford s-a uitat la Jaguar si au vazut ca nu aveau ultima fitza in industria auto de atunci si anume berlina compacta. Suntem in 1999-2000. Piata auto este dominata de catre Passat B5, BMW Seria 3 E46, Ford Mondeo, A4 B6 sau W203 C Class. Mercedes ML, cel care avea sa porneasca toata nebunia SUV, abia se lansase si nu prinsese avant miscarea apartamentelor pe roti. Avea nevoie si de ajutorul bombastikului X5 dar ala abia apare prin 1999, pana atunci berlina domina piata.


Asa ca Ford a scormonit prin tomberonul de piese si a venit cu solutia. Aducem platforma de Ford Mondeo III si construim un Jaguar peste el. Le dam motoarele diesel de pe Mondeo si le aducem motorul Duratec V6 de Ford si ii lasam sa si-l modifice singuri, la fel cum au facut si cei de la Mazda. Si uite asa apare Jaguar X Type. Primul Jaguar cu tractiune fata, disponibil in versiune break si cu motor in 4 cilindri. Teoretic trebuia sa aiba succes. Dar nu a avut. Cei care nu erau interesati de masini isi cumparau un Mondeo pentru ca era mai ieftin decat un Jaguar X Type, iar pasionatii de Jaguar nu au acceptat sa cumpere un Mondeo recarosat. Si uite asa X Type a ramas in zona zoster, cu motoare V6 pe benzina.



Motoare Jaguar X Type


Benzina



  • 2.1 V6 de 156 cai – Asta e cel mai mic din familia AJ-V6 si am sa iti spun de ce nu merita sa il cumperi. E cel mai slab nivel de echipare. Consuma marginal mai putin decat 2.5 V6-ele dar e mult mai incet. Plus ca impozitul e marginal mai ieftin decat pentru cel de 2.5. Asadar, de ce sa mergi spre motorul asta?

  • 2.5 V6 de 194 cai – Cel mai echilibrat motor pentru Jaguar X Type de Europa si un motor pe care neaparat trebuie sa il incerci, cu toate problemele de fiabilitate.

  • 3.0 V6 de 231 cai – Daca versiunea de 2.5 V6 e cea mai buna pentru Europa, americanii se bucura de urmatorul pas si anume 3.0 V6. Acelasi motor, mai scump la impozit dar care are mult mai multa putere si care consuma marginal mai mult decat cel de 2.5. Dar la noi in Romanistan daca esti in cautarea unui Jaguar X Type am dubii mari ca te atrage ideea unui benzinar de 3 litri V6.


Diesel



  • 2.0 TDCI de 130 cai – Daca AV-J6-ele benzinar este un motor Ford Duratec modificat de catre Jaguar folosind geometrie variabila cumparata sub licenta de la Fiat, motorul de 2.0 TDCi este Ford get beget. Destul de bun ca motor dar foarte sensibil la calitatea motorinei si la injectoare asa ca nu fi cioban de la oi si ai grija de motor.

  • 2.2 TDCI de 145, 153, si 155 cai – Acesta nu este motorul de la PSA. Acesta nu este motorul de la PSA. Acesta nu este motorul de la PSA. Acesta nu este motorul de la PSA. Acesta este acelasi 2.0 TDCi de 130 de cai doar ca marit asa ca vine cu aceleasi probleme. A da, cel de 145 de cai a fost disponibil doar in 2009 pentru 5 minute si venea standard cu filtru de particule, de aici si puterea redusa.



Probleme Generale Jaguar X Type



  • Motoarele AJ-V6 pe benzina sunt extrem de sensibile la ulei si la scurgerile de ulei. Daca nu verifici uleiul la fiecare 2 ore te poti trezi cu vibrochenul rupt (problema oarecum similara ca la Santa Fe II) si cu alt motor. Doar ca Santa Fe are probleme cu sorbul de ulei, Jaguar X Type are probleme la garnitura baii de ulei prin care se poate scurge

  • Motorul diesel 2.2 cu o cutie automata vine standard cu filtru de particule de pe poarta fabricii din 2003, iar cele din 2009 vin standard cu filtru de particule si pe cutie manuala. In rest era o optiune selectabila pe care nu a bifat-o nimeni dar e bine de verificat daca al tau Jaguar X Type are filtru de particule sau nu.

  • Cutiile automate JATCO au fost pentru multi ani un motiv foarte bun de a-ti demonstra talentul de a injura cat mai mult timp fara sa te repeti asa ca fa-ti un bine si evita cutiile automate.

  • La fel cum poti sa-ti faci un bine evitand si modele cu tractiune integrala. Cutiile de transfer sunt faimoase pentru Jaguar X Type ca explodeaza mai ceva ca preturile imobiliarelor asa ca fa-ti un bine si evita-le. Din fericire, motoarele diesel au venit doar cu tractiune fata asa ca trebuie sa fii atent doar la benzinare.

  • Pica cromul de pe masina asa ca ori il inlocuiesti constant ori mergi fara. A da, mentiune speciala si pentru incuietori si chei care protesteaza mai ceva ca la Metrorex si ajung in final sa nu mai lucreze. Aia e, daca se strica o clanta va trebui sa faci alta.



Verdict Jaguar X Type


Da, e un Mondeo recarosat care avea sigla Jaguar si care costa cu mult mai mult decat un Mondeo. Dar acuma in Romanistan un Jaguar X Type costa aproximativ cat un Mondeo doar ca ai ceva mai special decat un banal Mondeo. Plus ca la noi vei gasi doar dieselul de 2 litri 130 de cai, tractiune fata si cutie manuala. E o masina absolut decenta. Nu, nu e Jaguar. E doar o masina obisnuita. Un Mondeo mai pompos. Dar la 2000 de euro e greu sa gasesti o masina mai comfortabila ca un Jaguar X Type si care sa nu iti traga un sut in testiculele financiare. Pentru ca un 2 litri diesel manual cu tractiune fata nu te va narui financiar niciodata.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina am zis si repet, 2.5 V6 de 194 cai. Iar pentru diesel arhicunoscutul 2.0 TDCi de 130 de cai.


Scrie un raspuns
  • Stan Vladut

    2021-06-18 12:56:33

    Mulțumesc! M-a ajutat mult! ??

  • AproapeMasini

    2021-04-19 19:06:00

    Salutare Albert, Am avut si vor urma masini exotice si in special de exotici…Range Rover, X5, urmeaza X6…este material… Totusi, aici e ” Aproape Masini ” si singurul Porsche pe care ni-l permitem e Boxter-ul, care e in plan.

  • Albert

    2021-04-19 13:42:47

    Salut imi place maxim site ul tau,il urmaresc de 2 ani continuu. Ai putea face niste articole mai speciale cu masini exotice ? Chiar as vrea un review la un Huracan sau ceva 911 facut in stilul tau 😀

  • Andrei

    2021-04-19 12:46:54

    Salut. Stiu ca nu are legatura cu articolul de mai sus, dar ce masina imi poti recomanda in bugetul de 5000 euro (de preferat hatchback) folosita atat in oras, cat si la drumuri lungi? (in jur de 15-20 mii km pe an) Momentan ma uitam la Megane III 1.5 dci si Golf 6 1.6 MPI, dar ai cumva o alternativa mai buna? Mersi mult anticipat.

  • Paul

    2021-04-17 10:55:31

    Iti multumesc ptr răspuns.

  • AproapeMasini

    2021-04-17 09:19:16

    Salutare Paul, Cand se vor decide ce motorizari vor ramane permanent si care nu. Momentan nu pot sa imi dau cu parerea ca un roman adevarat pentru ca nu stiu daca astea vor fi toate motorizarile sau daca se vor introduce altele. In orice caz, Dacia Duster 1.3 Turbo 140 de cai ramane apogeul Duster-ului si cel mai probabil apogeul pentru toata gama Dacia.

  • Paul

    2021-04-16 17:31:30

    Te salut , pe când un articol cu Dacia Duster noua versiune cu noile motoare ?

  • Zero

    2021-04-13 16:43:00

    Din cate stiu, masina asta (fara 2.0 tdci -ca aia era masina pentru saraci) are exclusiv tractiune integrala. Sau poate nu-mi mai amintesc bine de cand sunt mai pasionat de flori la ghiveci si roabe ornamentale.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA