Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Dodge Nitro ( 2007 – 2012 )

Mare, urat, patrat si ineficient. Dodge Nitro e genul meu de masina si aparent si al lui Catalin Stefan Ion pentru ca a detinut un asemenea SUV compact o perioada de timp. Stai, cum adica SUV compact?



Dodge Nitro teoretic este o masina pentru America dar care a fost trimisa pe vapor si in Europa in cateva exemplare. Daca ai masini gen Kia Sorento care sunt facute pentru America (atat de Nord cat si Latina) dar care se descurca oarecum si prin Europa, Dodge Nitro e o masina 100% americana. Si asta inseamna ca in SUA Dodge Nitro se califica la categoria SUV Compact, chiar daca la noi in Europa la categoria SUV compact intra Rav4, Grand Vitara, Hyundai Tucson sau Subaru Forester. Ca sa iti dai seama care e diferenta dintre un american si un european, la nivel de dimensiuni.


Pai bun, daca Dodge Nitro e un SUV compact in SUA, atunci ce naiba se califica la categoria full size?



Lincoln Navigator L, care in versiunea „Extended” are doar 5,63 metri lungime. Un Range Rover L405 Extended, cel mai mare Range Rover pe care poti sa il cumperi, are doar 5,2 metri lungime. Audi Q7 cu ai sai 5,02 metri lungime nici nu are ca cauta in aceasta discutie. Un tanc sovietic T-34 avea 6,68 metri lungime, cu doar 1 metru mai mult decat Lincoln Navigator L. Practic, singurul lucru mai lung decat Lincoln Navigator L este poseta Biancai Pop, pentru ca ea nu iese din casa daca nu are minim cash in poseta 1000 de euro + bani pe carduri, adica nu ai cum sa iesi. Se simte ca o boschetara, cum sa iesi in oras fara 1000 de euro? E putina suma. Dar daca nu are cash in poseta 1000 de euro, nu iese din casa. Plus cu carduri.


Asadar, ramanem cu microscopicul Dodge Nitro care are doar 4,544 mm lungime care de fapt e cu 44 de mm mai lung decat primul Santa Fe si cu 20 de cm mai scurt decat un Passat B6 berlina. Cu alte cuvinte, Dodge Nitro chiar este compact.


La revedere domnule prim ministru!


In rest, e un SUV american de moda veche. Avem tractiune spate standard si 4×4 optional. Avem cutii automate cu 4 viteze. Avem hectare de piele si plastic ce imita lemnul. Cel mai mic motor la lansare era un 3.7 V6 benzina de doar 210 cai putere. Avem o cutie automata cumparata sub licenta de la Mercedes. In concluzie, e ca orice masina americana vanduta in Europa – un terci total. Iubesc terciul, indiferent ce se pune in el. Indiferent ce se pune in el. INDIFERENT.



Motoare Dodge Nitro


Benzina



  • 3.7 V6 de 210 cai – Un motor vechi, de moda veche americana. Rezervat pentru camionete de moda veche, motorul asta nu e de fuga. Consuma mult si nu fuge de loc. Ca 99% din corporatistii din timpul pandemiei. Mare grija la distributie (lant si intinzatoare), pompa de apa, sa schimbi uleiul la timp si sa nu il lasi sa se incinga pentru ca are tendinta. Si cutia automata e mai dubioasa decat teoremele profesorului Leonida Bucium, postulate in cadrul Geto TV.

  • 4.0 V6 de 260 cai – Daca ti se pare ca motorul de 3.7 e o antichitate, stai sa il vezi pe asta. Lansat in 1991 sub forma de 3.5 V6, acest 4.0 V6 e capatul de linie pentru aceasta generatie de motor si se afla si la capatul colaborarii dintre Daimler si Chrysler. Avantajul major la motorul asta este ca vine cu cutia automata 5G-Tronic de origine Mercedes, cutie legendara care nu are nevoie de nici o prezentare.


Diesel


2.8 CRD de 177 cai – Cumparat sub licenta VM Motori si folosit intense de catre Jeep si Dodge, acest 2.8 diesel de pe Dodge Nitro nu este de origine Fiat ci se aseamana mai degraba cu 2.0 diesel-ul de pe Santa Fe. Doar acesta este cu 2 axe cu came. Ca si probleme avem turbina si uleiul, pe care daca nu il schimbi suficient de des sau pui ultima mizerie atunci vei ramane cu vibrochenul in maini. Si nu pentru ca e mare, ci pentru ca va fi facut bucati.



Probleme Generale Dodge Nitro



  • Chiar daca pare genul de masini pentru barbatii care se trezesc cu Mountain Dew si care au muschi pe muschi, Dodge Nitro din pacate are abilitati off-road apropiate de abilitatile fizice ale Ozanei Barabancea. Poate sa faca efort, dar cu ce pret?

  • Masina e un monument viu al culturii americane asa ca e plina de plastice care pica peste tot, de peste tot. De la barile de pe plafon pana la interioare, mereu vei avea bucati lipsa din masina. Si asta ma duce cu gandul la inca o problema si anume ca Dodge Nitro nu a fost teribil de popular in Europa asa ca vei gasi destul de greu piese de cumparat si mecanici pentru montat.

  • Inchiderea centralizata functioneaza intermitent iar cheia are o raza de actiune de 2 metri. Cu alte cuvinte, poti sa inchizi dar nu poti sa inchizi. Am incercat sa adaptez vorba „poti sa te askunzi dar nu te poti askunde”. Mi-a iesit? Nu? Ma conduc singur afara?

  • Senzorii pentru masurarea presiunii de la roti (sau roate??) au o toleranta mai mica decat o prietena care te intreaba unde iesi la bere si cu cine si chiar daca ii arati discutia de pe grupul de whatsapp tot nu te crede si iti spune ca daca nu ai venit acasa pana la 22:00 poti dormi pe canapea pentru ca stie ca dupa 22:00 iti trebuie declaratie si daca nu esti ACASA LA ORA AIA INSEAMNA CA ESTI CU FUFA AIA A TA DE LA MUNCA DA, STIAM EU, TE DUCI LA EA SI MA INSELI CU EA LA MUNCA, etc etc.



Verdict Dodge Nitro


Tracteaza 2300 kg. E mult mai mare decat pare. Legenda spune ca e construit din bidoane de Mountain Dew. E un dulap pe roti. Catalin Stefan Ion a avut unul. Nu, nu e o masina practica. Nici de teren. Nici de bun simt. Nu, nu e eficienta. Si pentru asta Dodge Nitro ramane o masina legendara, urata pentru unii si geniala pentru altii. Genul de masina care s-ar simti comfortabil intr-un videoclip cu Fizz sau Don Baxter. Este salvarea masculinitatii din Europa. Dodge Nitro, un SUV compact, conform standardelor americane.


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 4.0 V6 benzina automat, iar pentru diesel 2.8 CRD pe care il cumpara toti oricum.


 


Scrie un raspuns
  • LM

    2024-02-10 09:33:16

    Bun replay.

  • Mihalachi Mugurel

    2022-02-26 23:39:25

    Vreau s iau unul ptr familie, cade motorizare se merita?? Ms

  • Boguslav

    2021-09-07 01:33:16

    Inca un aricol din gama „insuficient documentat”. Si, ca argumentez afirmatia, vin si zi… si scriu: Am un Dodge Nitro, varianta americana 3,7, cu care ma dau pe coclauri de prin 2008. Nu fuge mai mult de 220 km/h si prinde suta abia in 10,5 sec. Atata poate ea! Ca si constructie este atat de „slaba” incat am schimbat amortizoarele, prima si singura data la 205.000. Am schimbat si pompa de apa, tot o singura data, si atunci a ramas blocat mecanicul ca la pret e cat cea pentru Logan. Distributia e inca intacta si n-a umblat nimeni la ea fiindca, unul, nu a fost nevoie si doi fiindca in carte zice ca s-o faci pe la 400.000. Plasticele n-au picat si nici n-au crapat de la soare. Si nici imitatii de lemn nu am si, sincer nici n-am vazut sa aibe vreuna. Probabil ce a vazut autorul articolului era una tunata la interior. Si me ntionez ca nu am garaj asa ca masinile mele stau in soare. Rugina abia iarna trecuta a inmugurit in vreo trei locuri dar foarte firav. Am mai schimbat, recunosc, de doua ori bucsile fiindca s-au copt de la vreme si de trei ori ureaua de accesorii. Ah, si sa nu uit, discurile pe fata le-am schimbat odata. Asta fiindca merg frecvent la interventii pe la sonde si multe drumuri sunt ca cele forestiere. Iar cand cobori sute de metri pe un drum in panta facut prin anii ’80 din dale de beton… Una peste alta msina si-a treaba ei de „tractor american”, docila sifara sa ma lase vreodata in drum, asa cum, sincer, n-am mai avut vreuna la fel ca ea. Ca-i urata, da, pentru unii asa pare. Mie insa nu mi se pare ok. Si daca ar fi sa fac o comparatie cu Mercedes X-Class… prefer Dodge-ul! P. S. Probleme multe am auzit ca au cei cu modelele diesel de 2,8. V6 de la Craysler insa este la fel de rezistent ca faimosul 1,5 de la Renault.

    • Obreja Andrei iulian

      2024-08-16 00:05:42

      Salutare! Observ din raspunsul tau, ca ai ceva cunostinte solide despre Nitro :) Spre deosebire de carcotasii care stiu doar de "bamavezi", si alte "nemtoaice" :) si considera orice alta marca a fi "blasfemie". Vreau o parere sincera: S-ar merita un Nitro (2.8 diesel, ca asta e cel mai intalnit in romania) in 2024? Mie imi place modelul de mor ( din copilarie visam la masina asta) . Am gasit cateva nitro in stare decenta, iar vreo 2-3 in stare foarte buna, cu km intre 130-160.000 . Consumul mi-l asum, chiar de o fi 15% in oras (Bucuresti) :) PS: La polul opus ar fi 300C, si ala imi place de mor :) insa imi fac griji in privinta pieselor, adica, daca se gasesc piese de schimb pentru Dodge / Chrysler. Multam anticipat, si sa te bucuri de tanc :)

  • AproapeMasini

    2021-05-04 15:00:57

    Salutare Eduard, Toate modelele facelift au distributia in spate. Succes!

  • Eduard

    2021-04-26 16:10:53

    Salut, am o intrebare pe langa subiect. Motoarele 318i si 320i de pe e90 facelift au si ele distributia in spate ? sau distributia a fost asamblata in spate doar la motoarele diesel. Mersi; Super articole.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA