Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Suzuki Splash ( 2008 – 2014 )

Te-ai gandi ca singura legatura dintre Suzuki Splash si emisiunea „Splash! Vedete la apa!” e numele, dar ai gresi. Iata de ce, in articolul de astazi.



Suzuki Splash e genu ala de masina pe care o vezi prin trafic, dar nu stii niciodata ce model e. Plus ca seamana foarte mult si cu Suzuki Alto iar lovitura finala este ca Suzuki Splash e facut la comun cu Opel Agila B, o masina realmente inexistenta. Serios acuma, ai vazut vreodata vreun Opel Agila B prin trafic? E ca si cum ai cauta o urma de engleza in discursul lui Voicu Panzar pentru Mister Romania World 2010. E ca si cum l-ai cauta pe Becali de o hartie de 100 de lei. E ca si cum m-ai cauta pe mine de o hartie de 1 leu, dar din motive total opuse fata de Becali.


Si totusi, ce-i cu Andy…asta, Suzuki Splash? Suzuki Splash a fost o varianta mai mica, mai ieftina, mai practica, mai putin sportiva a lui Suzuki Swift. Iar asta s-a concretizat si in 2014 cand Suzuki Splash a fost pensionat de catre Suzuki Ignis. Practic, Splash a fost cea mai ieftina masina Suzuki la fel cum Eugenia a fost cea mai ieftina femeie. Sigur, exista si Suzuki Alto dar ala era fabricat doar in India si ansamblat pe vapor in timp ce mergea spre Europa, si nici macar nu e un Suzuki pur. Plus ca Splash venea cu mai multe motoare, dotari si in special o cutie automata in 4 viteze.


De ce sa cumperi un Splash si nu un Swift?


Logica e simpla. Daca Suzuki Swift ti se pare mult prea agresiv, inghesuit, performant si sportiv, atunci ai alternativa Splash. Swift-ul avea motorul de baza un 1.3 benzina de 92 de cai, ceea ce poate fi extrem de periculos. Asa ca Splash avea drept motor de baza un 1.0 benzina de 67 de cai, ca sa nu ai sanse de a te rasturna spectaculos in timp ce iei curba cu 185 km/h.


Iar apoi vine problematica divulgaritatii umane intr-o repudistica de tip Jean Calvin….asta, problematica pretului. Suzuki Splash e cu 500-1000 euro mai ieftin decat Swift pe piata SH, iar la categoria asta de masini 500 de euro fac toata diferenta. Mai ales ca amandoua au cam acelasi nivel de dotari, Splash are mai mult spatiu interior si are schimbatorul pus sus pe bord, ca la dube. Da, arata santieristic, dar e al naibii de comfortabil. Asa ca da, daca vrei un Swift mai practic si mai comfortabil, Splash aspira ca are raspunsul.



Motoare Suzuki Splash


Benzina



  • 1.0 MPI de 67 cai – Motorul de baza, pe care il imparte si cu Suzuki Alto si alte chestii de genul. Nu a prins prea bine la public pentru ca era cea mai ieftina versiune dar era atat de ieftina ca si pret dar ca si dotari incat iti permiteai sa mai adaugi 300 euro buget si sa mergi la urmatorul nivel. Dar e bine de stiut ca echiparea de 1.0 venea standard cu aer conditonat, geamuri electrice fata si turometru.

  • 1.2 MPI de 90 cai – Legendarul K12B se gaseste ca motorul cel mai normal de pe Splash. Motorul asta se produce si astazi si se monteaza pe Suzuki-urile moderne, fiind unul din ultimele motoare pe benzina, aspirate natural si in 4 cilindri. Sigur, pe masinile mai mari incepi sa iti pui intrebari daca merita motorul asta, dar pe Splash deja te duci in zona de huligani care fac cerculete prin parcarile hypermarket-urilor.


Diesel


1.3 DDiS de 75 cai – Acelasi 1.3 CDTi de la Opel care de fapt e 1.3 Multijet de la Fiat si care a fost pus pe orice, de la Opel Astra la Fiat 500. Excelent motor, dar foarte slab pentru oras iar cum Suzuki Splash e masina de oras, personal as spune pas motorului astuia in situatia de fata.



Probleme Generale Suzuki Splash



  • Splash e una din putinele masini din clasa ei care au o cutie automata si care sa fie chiar si fiabila. Competitia e mai subtire decat rabdarea lui Luis Stan, dar totusi trebuie sa respecti planul de mentenanta al cutiei automate si sa schimbi uleiul la timp.

  • Probleme constante pe partea de ABS, care pot fi orice de la pompa de ABS pana la senzori.

  • Nu stiu ce se petrece in Romanistan, dar motoarele pe benzina costa atat de mult pe piata SH incat poti cumpara alta masina direct. Asa ca ai mare grija de motorul existent.

  • Suspensia nu este cea mai buna posibil, pe fata vedetele fiind amortizoarele iar pe spate telescoapele. Dar daca mergi doar prin oras, unde strazile sunt mai fine decat pielea tuturor pitipoancelor prezentate in fiecare zi la Star Magazine, atunci nu vei avea probleme prea mari.



Verdict Suzuki Splash


Suntem foarte aproape de fundul butoiului in ceea ce priveste industria auto. Avem Suzuki Splash, dupa care avem Alto iar o treapta mai jos avem chestii gen Perodua Kelisa si aici se termina industria auto. Avem in schimb dubios de multe dotari standard si per total o masina foarte buna pentru oras. Si nu, nu ai ce cauta cu asa ceva pe drumurile patriei. Dar daca vrei o masina ieftina si rezistenta, construita special pentru oras, atunci Suzuki Splash merita toti cei 2000 euro + o sticla de coniac pe care ii cere.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina probabil ca 1.2 MPI de 90 de cai, iar pentru diesel probabil 1.3 DDiS de 75 de cai.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA