Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Audi A8 D4 ( 2012 – 2017 )

Daca stai si te uiti de la departare, Audi A8 D4 e un A6 mai mare. Iar daca te uiti si mai departe, un Audi A6 e un A4 mai mare. Practic, Audi A8 D4 e un A4 XXL. Atunci la ce sa cumperi un A8 cand poti cumpara 2-3 A4?



Iar asta lucreaza in avantajul lui Audi A8 D4. Exista o ierarhie a masinilor de transport. E Class e masina standard de taxi prin Europa iar daca vrei un Uber care sa te duca de la aeroport la urmatoarea sedinta, ai sanse mari sa dai de un BMW Seria 5. Dar ce te faci cand esti si mai VIP de atat si nu vrei sa te inghesui intr-un Seria 5 saracacios? Sigur, ai putea apela la un shuttle de tip Mercedes Viano, croit special pentru cele mai exigente vedete, dar la final de zi e tot o duba. La fel cum si Alex Velea, oricat de tatuat, cizelat, musculos si de succes e, degeaba se prezinta drept portorican pentru ca tot din Ferentari e. Si chiar e de succes cu Golden Gang.


Asa ca daca esti genul de VIP care sa fie transportat cu un taxi de lux, atunci vei vedea ca Audi A8 D4 sta singur in copac. Da, sigur, mai ai Seria 7 si S Class dar alea au tendinta de a fi masini de companie iar Audi A8 D4 e cumva popular printre taximetristii de lux. De ce sunt atat de atrasi oamenii de A8, nu stiu. Poate ca e foarte discret sau poate pentru ca e cel mai ieftin din triada teutona, de parca mai conteaza cateva mii de euro la clasa asta. In momentul in care am scris articolul asta, Audi A8 D4 de baza e cu 2000 euro mai ieftin decat Seria 7 de baza si cu 5000 euro mai ieftin decat un S Class de baza. Dar iarasi, Audi A8 D4 incepe de la 97700 euro, chiar mai conteaza 2000 euro in gama asta de pret?


Dar macar e fiabila. Primul A8 a fost decent, urmatorul A8 a fost spectaculos dar si dezastruos dar macar si-au facut intrarea in zona de lux iar acum a treia generatie, Audi A8 D4, a lucrat la fiabilitate si mai putin la capitolul show si nebunie. Perfect pentru autostrada dintre aeroport si sediul central al multinationalei.



Motoare Audi A8 D4


Benzina



  • 3.0 TFSI de 290 si 333 cai – Acelasi 3.0 TFSI cu care ne-am obisnuit si care era faimos pentru problemele la distributie si la consumul de ulei. Din fericire VW a lucrat la asta si au rezolvat problema incepand cu 2014.

  • 4.0 V8 TFSI de 420, 435, 520 si 605 cai – Motorul asta il gasesti pe Bentley Continental GT, Audi S6, S7, RS6 si numai masini din astea exotice. Te-ai gandi ca e nu stiu ce nebunie de motor dar realitatea e mult mai simpla de atat. Acest 4.0 V8 TFSI e de fapt 2 motoare 2.0 TFSI luate de pe Golf GTI si puse in ” V „. Asadar, ai un motor foarte fiabil dar care are nevoie de ulei schimbat la fiecare 8-10.000 de km.

  • 4.2 FSI V8 de 372 cai – Pensionat in 2012 de catre 4.0 TFSI, aceasta relicva trecutului a fost destul de fiabila doar ca trebuie sa ai grija de depunerile constante de carbon pe supape. Repet, constante.

  • 6.3 W12 de 500 cai – Undeva in Ingolstadt, stateau inginerii la un Pielsner si se uitau la monstruosul 6.0 W12 si s-au gandit „Nein!” si ii chinuia gandul ca motorul e mult prea mic si cei 450 de cai abia trag un VW Fox, ce sa mai zici de un A8. Asa ca l-au largit la 6.3 si i-au dat 50 de cai pentru un fabulos 500 de cai. Fabulos de puternic, dar e la fel de inghesuit ca o garsoniera din Cluj unde chiria e 500 de euro / luna si ai WC-ul la capul patului. Cand stai in pat si ti-e rau sa poti vomita fix langa. Fara stres, fara efort.


Diesel



  • 3.0 TDI de 204 si 250 cai – VW a perfectionat motorul asta inca din anii 2000 si astazi ar trebui sa ai parte de cel mai logic, fiabil si economic motor pentru mers pe autostrada. Mare grija la instalatia AdBlue si cateodata la injectoare.

  • 4.2 TDI de 350 si 385 cai – La fel cum Audi A8 e un A6 mai mare la fel si 4.2 TDI e un 3.0 TDI mai mare. La fel de fiabil, dar cand se strica vreo componenta mai importanta, pregateste-ti fundul.


Hibrid


2.0 TFSI hibrid de 245 cai – Nu. Sau hai sa nu fiu hater ca Mircea Badea. Am sa spun ca e un tren de rulare experimental. Spre deosebire de Mercedes si BMW care isi pun motoarele electrice la munca pentru a maximiza cei 2 milioane de cai putere deja existenti din motoarele clasice, Audi a mers pe partea de economie si fiabilitate. Tot nu sunt incantat si nu ti-l recomand nici tie pentru ca nu are nici vlaga, nici economie de carburant. Dar mai grav este ca motorizarea asta vine cu o transmisie speciala pe care o gasesti doar aici, restul avand clasicul Tiptronic cu convertizor. Pas. Cu pas. Te cuprinde ritmul de chitara. Ceas de ceas, ne imbata muzica. Fara glas, am ramas si pentru prima oara.



Probleme Generale Audi A8 D4



  • Caroseria din aluminiu este o chestie oarecum unica pentru Audi A8 si pentru care e faimos. Ai doua avantaje mari la constructia din aluminiu – in primul rand ai o masina mai usoara deci ori o faci mai dinamica ori poti incarca mai multa tehnologie. Al doilea avantaj major este ca nu rugineste. Dezavantajul major in schimb este ca orice lovitura, gaura sau indoire a tablei va fi infernal de scump si de greu de reparat.

  • E o limuzina din clasa premium deci obligatoriu trebuie sa vina cu suspensia pe perne standard. Iar daca stii ceva despre suspensia pe perne, stii ca va trebui sa schimbi des componentele, mai ales pe drumurile noastre toateeee, se vor asfaltaaaa vreodataaa…

  • Editiile sport vin cu frane de ceramica ceea ce e foarte bine pentru performante dar foarte pagubos pentru portofel. Bine, ele teoretic sunt catalogate drept life-time, dar in momentul in care se strica vei plati echivalentul unui A8 D3 in stare buna.

  • Cutia automata TipTronic ramane o unitate veche de tip convertizor de cuplu. Foarte fiabila in teorie, dar tot are nevoie de ulei si filtru schimbat la fiecare 60.000 de km.



Verdict Audi A8 D4


Audi A8 D4 e pe dos fata de celelalte doua (sau doo???) berline premium de clasa mare. Daca Seria 7 si S Class merg puternic in zona de ostentativ si mii de cai putere, Audi A8 a inceput agresiv si acuma o arde pe relaxare si confort (vezi, acuma am scris comfort cum trebuie). Si in felul acesta au absorbit un segment de piata interesant – oamenii de afaceri si VIP-uri care au nevoie de un taxi care sa ii duca de la aeroport pana unde au nevoie, in discretie si confort total. Dar oameni care considera ca Seria 5 e prea ieftin pentru ei si vor sa treaca la urmatorul nivel. Nu vei rupe asfaltul cu un A8 D4, dar nici nu iti vei rupe coloana pe drumuri.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina va trebui sa recomand fabulosul 4.0 TFSI V8 de 435 cai, iar pentru diesel ajunge si molcomul 3.0 TDI de 204 cai.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA