Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : BMW Seria 7 E38 ( 1994 – 2001 )

BMW Seria 7 E38, sfarsitul unei ere. O masina cu multe inovatii si lucruri noi dar si o masina care canta ultima strigare pentru alte lucruri. La fel ca si Oreste, BMW Seria 7 E38 a fost o masina care a privit in viitor.



Dar care a ramas si un clasic in viata. Cumva BMW Seria 7 E38 a prins statutul de masina clasica, cautata de catre colectionari si pasionati BMW, pe cand urmatoarele Seria 7 au fost doar masini de unica folosinta, care s-au pierdut in negura timpului la fel cum m-am pierdut si eu intr-un gang pe langa maternitatea Cuza Voda din Iasi. Fusesem in Taverna, bausem unpic cam mult si nu mai stiam bine drumul spre casa. Apoi am ajuns in acel gang si de acolo nu mai tin minte nimic. Stiu doar ca m-am trezit a doua zi pe acoperisul garii din Dorohoi. Eram doar in chiloti. Si era frig.


De ce a fost asa memorabil acest Seria 7?


Pai, hai sa trecem la partea de inovatii, aia plictisitoare. A fost prima masina din Europa cu infotainment, navigatie si telefon. Primul autoturism cu un diesel bi-turbo. Aveai senzori de ploaie, airbaguri cortina, xenoane adaptive, clima bi-zonala, senzori de parcare si hectare de piele. Dar nu pentru asta e atat de indragit BMW Seria 7 E38, aproape la fel de indragit ca live-urile lui Pepe. Serios, mai ascult ocazional live-urile lui si chiar ma simt bine. Oare asta e un vreun semn ca trebuie sa ma inscriu la azilul Valea Izvoarelor, unde sa imi petrec restul zilelor dand palme la fund aproape-sexy asistentelor si sa ma pis pe mine la fel cum s-a pisat Corneliu Vadim Tudor pe Luis Lazarus?


Si acuma sa trecem la partea mai interesanta. BMW Seria 7 E38 pe vremea lui avea sa se ia de gat doar cu Mercedes S Class W140 si lumea era mai simpla pe atunci. Lexus LS abia se lanseaza in 1989 si incepea sa faca ravagii prin SUA dar in Europa era la fel de anonima ca si Zekko. Audi A8 se lanseaza si el in 1994 dar iarasi, nu avea numele consacrat pentru ca acum se pensiona Audi V8 si se transforma in primul A8. Deci, in mod realistic, daca erai ceva sef de stat aveai de ales intre BMW Seria 7 E38 si W140 iar diferentele erau clare. S Class avea motoare mai mari dar era mult in zona de confort si foarte putin in zona de sport. Seria 7 in schimb era doar despre sport.



Motoare BMW Seria 7 E38


Benzina



  • 2.8 l-6 de 193 cai – Cel mai mic motor pe benzina de ep BMW Seria 7 E38 si care e destul de fiabil daca mergi pe volanul unui model dupa 1998. Si cu siguranta cel mai ieftin de intretinut si exploatat, mai ales daca ii pui si o instalatie GPL. Si da, Seria 7 are nevoie de GPL din cauza consumurilor porcesti de benzina.

  • 3.0 V8 de 218 cai – Scapam de singurul benzinar cu 6 cilindri si trecem la V8. Nu are probleme specifice, nu are cu ce sa te surprinda. Trebuie sa intelegi totusi ca motorul asta mai are unpic si intra la motoare de epoca deci vei avea de schimbat piese din cand in cand, in special pe la garnituri si furtune.

  • 3.5 V8 de 235 si 250 cai – Acest M62 3.5 V8 s-a vrut a fi continuarea lui M60 3.0 V8 si a fost un pas inainte in materie de performante dar un urias pas inapoi in materie de fiabilitate. Probleme la alternator, distributie, pompa de benzina, VANOS si tot asa. Pas.

  • 4.0 V8 de 286 cai – Aceeasi situatie se afla si in cazul lui 740i si 740il. Pana in 1996 s-a folosit M60-ul care a fost un motor indestructibil iar dupa s-a facut trecerea la M62 deci stii care motor este alesul portofelului tau.

  • 4.4 V8 de 286 cai – Asta e un motor mai modern dar probabil ca e cel mai prost motor facut de BMW din perioada recenta, ca si fiabilitate cel putin. Bine, ar fi mai fi si S85-ul 5.0 V10 de pe M5 care e motorul de unica folosinta. Cunoscut mai ales pentru perioadele lungi de stat in service, alaturi de BMW X5, Range Rover, Seria 7 si alte masini de lux care merg pe deviza „dai un ban dar stii ca nu-l mai ai”.

  • 5.4 V12 de 326 cai – Destul de fiabil ca si motor dar infernal de scump ca si intretinere. Iar asta creaza o problema pentru ca majoritatea oamenilor nu il intretin cum trebuie, datorita costurilor. Puncte bonus pentru bujiile din spate care sunt aproape inaccesibile iar schimbatul lor e la fel de dureros ca atunci cand m-am uitat la Fakirul tragand lapte pe nas si lesinand.


Diesel



  • 2.5 tds l-6 de 143 cai – Ce au in comun BMW Seria 7 E38, Range Rover P38 si Opel Omega II? Motorul de 2.5 diesel de la BMW. Lent, dar fiabil. Are probleme la turbina in sensul ca nu rezista la stres prea mare asa ca nu ii da pedala de cum ai pornit-o, iar cand vrei sa opresti mai lasa motorul vreo 30 de secunde sa se invarta la relanti. Avantaj la motorul asta in schimb ca a fost popular si pe Seria 5 si Seria 3 si gasesti piese efectiv pe toate gardurile.

  • 3.0 l-6 de 193 cai – Succesorul lui 2.5 tds M51 avea sa fie pus pe urmatoarea generatie de Range Rover, Seria 5 si Seria 3 dar si de Seria 7. Totusi, pentru cateva luni de productie a fost pus si pe E38 si a fost un motor decent ca fiabilitatea atata timp cat nu ii dadeai sa sara inca de la prima cheie. A da, si aici suntem si in era clapetelor swirl defectuoase dar probabil ca au fost schimbate deja.

  • 4.0 V8 bi-turbo de 245 cai – O adevarata opera de arta, acesta fiind si primul V8 bi-turbo montat pe un autoturism de serie. Atentie in schimb ca nu este motor de oras si se infunda EGR-ul destul de repede asa ca tine-l pentru drum lung exclusiv.


 



Probleme Generale BMW Seria 7 E38



  • Rugina e de asteptat la o masina de aproape 30 de ani asa ca verifica atent pe la praguri, aripi, portiere, portbagaj si oriunde ti-ai imagina ca exista fer.

  • Bratele suspensiei atat pe spate cat si pe fata au fost concepute prost inca din spate asa ca daca iti raman anvelopele la fel de fine ca scalpul lui Benone Sinulescu la doar 500 de km de la achizitionare, stii unde trebuie sa te uiti.

  • Diferentialul spate poate fi o problema pentru BMW Seria 7 E38, mai ales alea conduse sport, asa cum le-a recomandat si producatorul.

  • Sistemul de racire al motoarelor V8 are nevoie de ingrijire speciala, de la termostat pana la pompa de apa, toate trebuind a fi schimbate la  maxim 150k km. In mod normal pompa de apa si antigelul se schimba la fiecare schimb de distributie dar aici avem motoare pe lant, care se schimba mult mai tarziu asa ca va trebui sa le schimbi separat. A da, mentiune speciala si pentru pompa de ulei care nu e prinsa in suruburi si poate pleca la plimbare prin baia de ulei.

  • Ecranele se pixeleaza ca la orice BMW din perioada 1995 – 2000 asa ca mult noroc si aici.

  • Motoarele pana in 1998 au avut probleme cu faimoasele pistoane cu Nikasil, principalele vedete fiind 2.8 l-6 si 3.0 si 4.0 V8 benzina. Problema ar trebui sa fie rezolvata si irelevanta in ziua de azi, dar tot recomand inspectie suplimentara.


 



Verdict BMW Seria 7 E38


Era atat de hardcore incat cutia manuala era optionala si automata standard. Da, puteai sa te distrezi cu propriul tau Seria 7. In timp ce S Class investea foarte mult in suspensie adaptiva si in cat mai mult confort, Seria 7 venea cu cutie manuala si diferential scurtat doar de dragul sportului. Sigur, aveai si un modest 2.5 diesel dar aveai si un 5.4 V12 benzina care a fost vag inrudit cu motorul de pe McLaren F1. Asa ca daca vroiai o limuzina sport, BMW Seria 7 E38 era cea mai buna optiune la vremea aceea.


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 3.0 V8 benzina M60 de 218 cai iar pentru diesel 4.0 V8 bi-turbo de 245 de cai daca ai bani si 2.5 tds daca nu ai bani dar totusi incerci.


Scrie un raspuns
  • Eugen

    2021-07-27 10:40:34

    Mașina asta va fi candidată de frunte pentru conversia la electrică peste câțiva ani când soluțiile de conversie vor termina școala primară.

  • Eugen

    2021-07-27 10:40:34

    Mașina asta va fi candidată de frunte pentru conversia la electrică peste câțiva ani când soluțiile de conversie vor termina școala primară.

  • No neim

    2021-07-19 20:21:22

    Mult respect pentru fiecare articol ! Le am citit pe toate..cand n am ce face mai citesc cate un articol

  • No neim

    2021-07-19 20:21:22

    Mult respect pentru fiecare articol ! Le am citit pe toate..cand n am ce face mai citesc cate un articol

  • AproapeMasini

    2021-07-19 18:04:23

    Salutare Constantin, As alege Seria 7 2.5 tds pentru ca e un motor mai comun si gasesti mai usor piese din dezmembrari dar retine faptul ca e foarte puturos motorul ala pe caroseria aia. Dar problema nu e neaparat la motor, pentru ca si 2.5-ul de pe A8 facelift e decent (cel cu came de titan). Problema la A8 e cutia automata de unica folosinta dar in special caroseria de aluminiu. Daca se indoaie tabla in orice fel, o sa te usture fundul mai ceva ca pe Mircea Solcanu. Succes!

  • AproapeMasini

    2021-07-19 18:04:23

    Salutare Constantin, As alege Seria 7 2.5 tds pentru ca e un motor mai comun si gasesti mai usor piese din dezmembrari dar retine faptul ca e foarte puturos motorul ala pe caroseria aia. Dar problema nu e neaparat la motor, pentru ca si 2.5-ul de pe A8 facelift e decent (cel cu came de titan). Problema la A8 e cutia automata de unica folosinta dar in special caroseria de aluminiu. Daca se indoaie tabla in orice fel, o sa te usture fundul mai ceva ca pe Mircea Solcanu. Succes!

  • Constantin

    2021-07-19 15:42:48

    Dintre BMW seria 7 motorizare 2.5tds si audi a8 motorizare 2.5 ,ce ați alege? Vă mulțumesc!

  • Constantin

    2021-07-19 15:42:48

    Dintre BMW seria 7 motorizare 2.5tds si audi a8 motorizare 2.5 ,ce ați alege? Vă mulțumesc!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA