Statul roman se pare ca a pus gand rau birocratiei si vrea sa digitalizeze birocratia si tonele de hartii, chiar si inmatricularile auto.

Daca nu ai inmatriculat pana acum o masina, atunci macar iti recomand sa citesti articolul despre inmatricularile auto pas cu pas. La fel ca si cetatenii noir care se plimba cu caruciorul dupa materiale feroase si neferoase la 900 lei tona, asa si noi trebuie sa plimbam caruciorul de acte dupa noi pentru inmatriculari. Sigur, procedura in sine nu e CHIAR atat de complicata dar suficienti de multi oameni sunt confuzi asa ca e bine ca se face lumina ca in Ferentari dupa ce Becali le-a platit facturile.

 

Si sincer si eu m-am intrebat de ce nu au primariile baze de date comune, ca sa poata comunica ele intre ele. Raspunsul e destul de simplu – daca digitalizezi primariile atunci foarte multi angajati, mai mult sau mai putin utili, isi vor pierde locurile de munca. Ceea ce nu ar fi o problema, daca acei angajati nu ar fi rude.

Dar iata ca totusi Primaria 6 din Bucuresti ia taurul de coarne si incepe digitalizarea in premiera nationala. Pentru moment se anunta o digitalizare la nivel de imobiliare, pentru ca acolo chiar ca ai nevoie de o roaba de documente si e jale demna de melodiile lautarilor. Dar proiectul presupune ca din Aprilie 2022 sa nu mai fie nevoie de dosare cu acte nici pentru inmatricularile auto.Si acesta se pare ca e doar inceputul.

Ce inseamna asta mai exact?

Practic, nu vei mai avea nevoie de 4 contracte de vanzare-cumparare, certificat fiscal, cartea de identitate a masinii, un CD cu Timpuri Noi, timbre, buletine, copii dupa buletine, chestionar despre calitatea invitatilor emisiunii Xtra Night Show si certificatul masinii ca pana acum.

Tot ce vei avea nevoie va fi de contractul de vanzare-cumparare (desi nu stim in cate exemplare) si buletinele vanzatorului si a cumparatorului. Practic, pe baza buletinului se va accesa baza de date nationala si se vor scoate toate datele de acolo, digital. Tu doar sa ai buletinul, ca angajatele de la ghiseu se vor ocupa de tot. Fara trezorerie, fara cascaraveta cu acte auto. Fara stand la rand 4 ore ca apoi sa fii intors din drum pentru ca evident ca iti lipseste o foaie de acolo pentru ca altfel inmatricularile auto nu ar avea farmec.

Mai ramane sa vedem ce acte vom avea nevoie atunci cand vom inmatricula masina la Politia Rutiera, dar pana atunci trebuie sa ne intrebam daca ajunge in sfarsit civilizatia si la noi? Sa fie acesta inceputul sfarsitului pentru clasicul dosar cu sina?