Gigantul Mazda se pare ca ia taurul de coarne si se arunca cu totul in zona de SUV-uri. Iata ce surprize ne pregatesc japonezii pentru 2022 si 2023

Mazda tocmai a cutremurat lumea auto si a anuntat planurile pentru 2022 si 2023 si anume ca va lansa 5 noi SUV-uri. Ai putea sa ii critici pentru ca este o manevra pur comerciala, dar cifrele arata ca in 2020 SUV-urile au reprezentat 78% din vanzarile Mazda si in 2021 chiar si 80% din vanzarile totale pentru primele 9 luni din an. Si nu ar fi singurii care se pot prezenta cu statistica asta, Porsche fiind total la mana SUV-urilor pentru a nu da faliment, Macan si Cayenne reprezentand grosul vanzarilor.

Sigur, e o manevra comerciala dar au si ei nevoie de bani ca sa traiasca si in plus Mazda foloseste reteta Porsche. Se fac masini comerciale care se vand pe banda rulanta, iar din profituri se pot finanta alte proiecte gen Mazda MX-5 sau urmatoarea generatie de motoare SkyActive. Vorbim imediat despre asta.

Se pare ca deja a inceput productia pentru primul nou SUV anuntat, Mazda CX-50, in Alabama intr-o fabrica unde vor fi produse la comun atat modele Mazda cat si Toyota, pentru ca Toyota detine 5,1% din Mazda si ultimul Yaris e un Mazda 2 pe dedesubt. Lista completa de noi modele este CX-50, CX-60, CX-70, CX-80 si CX-90, impartite intre piata Europeana si cea din America de Nord.

Probabil ca stii incotro se indreapta discutia. Avem deja Mazda CX-30 care e un CX-3 mai agresiv, cu pachetul „Scout” de la Skoda sau „Allroad” de la Audi. Cel mai probabil CX-50-ul va fi un CX-5 cu un pachet mai agresiv de off-road, si restul la fel. Singura diferenta notabial este ca vor aparea CX-60, CX-70 si CX-80 pentru ca exista deja Mazda CX-9 dar e mai rara in Europa decat momentele mele de luciditate. CX-50-ul va fi construit in continuare pe platforma de CX-5 care e la comun cu CX-3 si CX-30, dar restul modelelor vor fi construite pe o plaftorma complet noua.

Care va fi impartit unde?

  • CX-50 va fi disponibil in paralel alaturi de CX-5 si va fi disponibil peste tot in lume;
  • CX-60 va fi un CX-50 mai mare, orientat spre Europa si Japonia;
  • CX-70 va fi un CX-60 mai mare, orientat spre America de Nord;
  • CX-80 va fi cel mai probabil versiunea cu 7 locuri a lui CX-60, orientat spre Europa;
  • CX-90 va fi cel mai probabil versiunea cu 7 locuri a lui CX-70, ai ghicit, orientat spre SUA.

Ce motoare noi ne pregateste Mazda

Mazda vine cu o noua serie de motoare cu 6 cilindri in linie pe benzina, fiind probabil ultimii care produc asa ceva si care de fapt reinvie conceptul de 6 cilindri in linie, concept defunct de prin 2005. De ce nu se mai fabrica 6 cilindri in linie? Pentru ca e o configuratie foarte stabila de motor (cea mai stabila dupa 8 cilindri in linie) doar ca ai nevoie de un spatiu exorbitant pentru motor si implicit o capota kilometrica. Uita-te la Seria 5 sau A6 sau E Class de prin 2002 si ai sa vezi cat de lunga e capota. Si nici nu poti rezolva problema spatiului montandu-l transversal.

In orice caz, pentru SUA se anunta o serie de 6 cilindrie in line si cu o turbina legata de motor. Iar in Europa vom avea disponibile versiuni cu 4 cilindri in linie aspirat natural plug-in hybrid, 6 cilindri in linie aspirat natural si un diesel nou nout SkyActive-D in configuratie mild hibrid. Sa speram ca va fi mai fiabil decat ce a fost pana acum. Si evident ca vor aparea si versiuni electrice pentru toate modelele noi, pentru ca Mazda planuieste ca pana in 2030 sa aiba versiuni electrice disponibile pentru toate modelele la vanzare.