Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Citroen C3 II ( 2009 – 2016 )

Sigur, Citroen C3 II e ani lumina peste primul C3 in ceea ce priveste fiabilitatea, dar oare poate sa iti ia ochii si banii si sa te faca sa treci peste reputatia mai subreda decat baraca de unde scriu?



Cred ca asta e cea mai uitata masina de la Citroen si despre care nu stie mai nimeni nimic. Mai ales ca acum apare si Citroen DS3 care practic e un Citroen C3 II care arata mult mai bine si e mult mai dinamic. Si apoi aveai si Citroen C4 II care e efectiv un C3 mai mare si apoi vine intrebarea de ce ai cumpara un C3 din a doua generatie.


Doua motive destul de importante. Primul motiv este ca in gama asta de masini, fiecare 100 de euro conteaza iar Citroen C3 II a fost mai ieftin de cumparat de nou decat C4 sau DS3 si e mult mai ieftin de cumparat si second-hand. Pe bune, poti cumpara un Citroen C3 II din 2010-2011, functional si cu acte, cu doar 3500 de euro. Nu ai sa gasesti un Polo sau o Fiesta din acelasi an, la banii astia. Singurele alternative reale la Citroen C3 II sunt Opel Corsa si Dacia Sandero, dar ideea ramane ca avem una din cele mai ieftine masini second hand si care e si fiabila.


Al doilea motiv este ca Citroen DS3 a fost versiunea sport a lui C3 si asta vine cu motoare mai mari si mai virile, un aspect mai agresiv dar implicit vine si cu suspensie sport. Iar daca vrei confort, Citroen C3 II e alternativa mai buna. Si mai practica, pentru ca pe C3 ai standard 5 usi iar pe DS3 ai doar 3 usi. Asadar, Citroen C3 e familistul convins iar DS3 e adolescentul rebel. Un C3 isi va trai viata in parcarea unui supermarket, pe cand un DS3 va fi in parcarea unui festival de muzica. Unul e Gica Petrescu, iar celalalt e Becks V Menthol.


Si Citroen C3 II chiar e un salt inainte fata de primul C3. Sigur, nu s-a transformat din Logan in Hotel Iaki sau din apa plata in berea Stejar, dar a doua generatie de Citroen C3 vine cu mai multa tehnologie, mai multe sisteme de siguranta si are motoare pentru toata lumea. Mai mult de atat, ai si cruise control standard pe toate modelele si ai si indicatorul ala de schimbat viteza care se aprinde in bord atunci cand trebuie sa schimbi, in caz ca ai uitat sau nu stii cand e momentul. Asadar, avem in continuare o masina ieftina si foarte usor de condus.



Motoare Citroen C3 II


Benzina



  • 1.0 MPI de 68 cai – Motorul PureTech pe care nu cred ca l-am vazut vreodata in actiune pe Citroen C3 II. De fapt, nu sunt sigur ca am vazut mai mult de 2 C3 II in actiune vreodata. Plus ca a aparut abia in 2013 pe modelul facelift, cand C3 deja era mult prea pierdut in anonimat.

  • 1.1 MPI de 60 cai – Asta e carat de pe generatia anterioara de C3 si 206 si e un motor simplu si fiabil. Singura problema notabila e la catalizatoare, in cazul putin probabil in care iti pasa si in care vei face kilometraj suficient de mare incat sa se instaleze problema.

  • 1.2 MPI de 82 cai – Are o reputatie mai dubioasa decat Fulgy de la Clejani si nu stii daca e pe bune sau nu. Construit la comun de catre Peugeot si BMW, motorul asta e notoriu pentru axa cu came ce avea joc inca din fabrica si dansa de la stroboscop la bara asa ca nu m-as arunca la motorul asta cum arunca Videanu cu bani in Catedrala Praduirii Neamului.

  • 1.4 MPI de 73 si 95 cai – Am spus-o si in articolul despre Citroen C4 si am spus-o si in articolul despre Peugeot 208 si am sa o spun si aici. 1.4 VTi de 95 de cai e probabil cel mai echilibrat motor pentru masina asta si nici nu are probleme specifice.

  • 1.6 MPI de 120 cai – Am spus-o si in articolul despre Peugeot 208 si o voi spune si aici. Motorul asta nu se impaca deloc cu C3 normal pentru ca vine doar cu pachetele de varf si implicit costa atat de mult incat se pierde sensul lui C3. Nu mai spun ca asta e un motor sport si daca vrei sport exista Citroen DS3. In orice caz, daca te incapatanezi, motorul asta e decent de fiabil si are nevoie doar de bobine de inductie din cand in cand.


Diesel



  • 1.4 HDi de 68 cai –  Vechiul 1.4 HDi a primit o revizie generala si acum nu mai are un apetit pentru injectoare cum are Corcodan apetit pentru V33. Totusi, la cei 68 de cai esti limitat la viata de oras dar e un diesel euro 5 care nu se impaca deloc cu orasul asa ca motorul asta se afla intr-o criza existentiala mai mare decat un absolvent de facultate care trimite primele CV-uri pe piata muncii si vede ca nu il angajeaza nimeni pe postul visat si categoric nu pe banii visati.

  • 1.6 HDi de 75, 90, 92 si 112 cai – La fel ca si odiosul 1.4 HDi, si 1.6 HDi a trecut printr-o revizie majora si nu mai distruge injectoare si turbine ca pe vremuri dar in schimb poate dezvolta un apetit crescut pentru ulei dar va trebui sa accepti asta pentru ca e singurul motor cu care te poti deplasa constant in afara orasului. Desi nu stiu de ce ai vrea sa faci asta intr-un Citroen C3.



Probleme Generale Citroen C3 II



  • Intram repede in actiune si ne luam de sistemul de infotainment. Probleme constante pe partea de conectivitate bluetooth asa ca verifica inainte daca telefonul tau se poate conecta la masina, asta daca iti pasa de optiunea asta. Ar trebui sa iti pese in schimb de Radio / MP3 macar, pentru ca si asta are tendinta de a functiona doar cand are chef.

  • Si continuam pe linia de probleme electrice pentru ca altfel nu ar fi Citroen. Microcipul din brat…asta, din cheie are tendinta de a-si da duhul timpuriu asa ca va trebui sa il schimbi pentru ca altfel ramai cu cheia de rezerva si intrebarea „cand se va strica si cheia asta???” si atunci chiar ca vei ramane epiderma organului genital masculin in parcare. Si daca nu iti ajung microcipurile din cheie, mai primesti si niste probleme la stopul de la haion care functioneaza cand si daca are chef.

  • Cutiile manuale ale motoarelor diesel pot avea probleme la timonerie si sincroane, iar cutia semi-automata ETG e de evitat cu totul.


 



Verdict Citroen C3 II


Sincer as recomanda mai degraba un Citroen C4 din a doua generatie pentru ca e o masina ceva mai mare, ceva mai dotata si cu un interior ceva mai frumos. Dar daca pentru tine 500 de euro fac toata diferenta atunci cand cumperi masina, atunci merita Citroen C3. Dar asta e singurul motiv real pentru care sa il cumperi, doar pentru ca e mai ieftin cu cateva sute de euro. Personal as munci 1 luna in plus si mi-as cumpara un C4 care e o masina mult mai completa.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina absolut 1.4 VTi de 95 de cai, iar pentru diesel 1.6 HDi de 92 de cai sau oricare varianta gasesti.


Scrie un raspuns
  • Cristi

    2023-01-31 23:05:49

    Am avut Peugeot 207 1.4 vti… L-am luat de la primul proprietar cu motorul schimbat (cilindrul 4 blocat) , nici la mine nu a rezistat mai mult de 3 luni(acceasi problema 209000km) , și pe forum se plang tot de aceleași problema, e dependent de ulei bun si nu cum ne-am gândi noi 10w40, exista norma specială, unele consuma si ulei…, Nu as mai încerca motorul asta niciodată

  • cristi

    2023-01-31 23:05:49

    Am avut Peugeot 207 1.4 vti… L-am luat de la primul proprietar cu motorul schimbat (cilindrul 4 blocat) , nici la mine nu a rezistat mai mult de 3 luni(acceasi problema 209000km) , și pe forum se plang tot de aceleași problema, e dependent de ulei bun si nu cum ne-am gândi noi 10w40, exista norma specială, unele consuma si ulei…, Nu as mai încerca motorul asta niciodată

  • George

    2021-10-19 05:46:02

    „1.6 VTi de 120 cai – Acelasi mizerabil motor „Prince” care a ruinat de capul lui reputatia PSA, Mini si BMW. Ai putea spune ca este echivalentul benzinar al lui 1.6 HDI.” – asta e comentariul tău la motorul Peugeot. La Citroen c3 sau ds3, e bun. Schimbi 1.6 vti cu mpi și devine bun. E același motor. Nu înțeleg de ce faci ceea ce faci?

  • George

    2021-10-19 05:46:02

    „1.6 VTi de 120 cai – Acelasi mizerabil motor „Prince” care a ruinat de capul lui reputatia PSA, Mini si BMW. Ai putea spune ca este echivalentul benzinar al lui 1.6 HDI.” – asta e comentariul tău la motorul Peugeot. La Citroen c3 sau ds3, e bun. Schimbi 1.6 vti cu mpi și devine bun. E același motor. Nu înțeleg de ce faci ceea ce faci?

  • Adi

    2021-10-11 21:23:05

    Sanse să apară Articolu cu Cayenne?

  • Adi

    2021-10-11 21:23:05

    Sanse să apară Articolu cu Cayenne?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA