Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Citroen DS3 ( 2009 – 2016 )

Citroen DS3, una din masinile mele preferate, intra in arena Aproape Masini si se pregateste sa ne ia chilotii, ochii si banii. Citroen DS3, daca Becks V Menthol ar fi masina.



Sigur, e la baza un Citroen C3 II in esenta ca sunt aceeasi platforma dar cam aici se termina asemanarile. La fel cum si Cabral se aseamana cu Bendeac pentru ca sunt creati pe aceeasi platforma, dar cam atat. Daca C3-ul e Hrusca, Citroen DS3 e Twisted Sister. Daca un C3 e o masa traditionala la restaurant, Citroen DS3 e rooftop party. Da, sunt fan vandut acestei perechi de adidasi de firma pe roti.


Asadar avem o configuratie strict in 3 usi, avem un bodykit mult mai sport si agresiv si avem si gloriosul 1.6 Turbo benzina construit in colaborare cu BMW si montat pe Mini. Avem suspensie sport care nu e confortabila dar te ajuta atunci cand ii dai pedala.


Per total avem o masina fiabila de oras si care se duce in zona de sport, care ofera si motoare mici pentru cei care cumpara doar aspectul dar si motoare pentru cei care vor sa ii dea pedala. Practic, e un Alfa Romeo MiTo de la Citroen. De fapt, daca stau si ma gandesc, MiTo ar fi singurul rival natural al lui Citroen DS3. Si da, e Citroen DS3 pana in 2016 pentru ca a fost primul model din gama ” DS ” si din 2016 devine DS 3 si atat.


Si ca tot vorbim despre faceliftul din 2016 cand se transforma in DS 3 si atat, Citroen DS3 primeste si xenoane de fabrica, mai multe optiuni de personalizare si de culori si cel mai important avem si o cutie automata pe bune. Nu mai trebuie sa spun ca DS3-ul s-a vandut ca painea calda si gasesti orice masina pentru orice pitic. Singurul minus real e ca un DS3 costa aproape dublu fata de un C3 normal dar si cu aia in fund si cu inima in rai nu se poate.



Motoare Citroen DS3


Benzina



  • 1.2 MPI de 82 cai – Avem doar 3 cilindri si o reputatie dubioasa pe partea de fiabilitate asa ca nu pot recomanda motorul asta in mod deosebit. Plus ca se integreaza la fel de bine ca un violator printre familisti sau un roackar printre punkisti.

  • 1.2 Turbo de 110 si 130 cai – Daca motorul asta a fost suficient de bun pentru Opel Crossland si alte masini mari, atunci e suficient de bun pentru Citroen DS3. Mai ramane doar sa treci de frica de benzinare turbo.

  • 1.4 MPI de 95 cai – 1.4 VTi-ul in 4 cilindri si 95 de cai e cel mai echilibrat motor pentru Citroen C3 si DS3 iar daca te intereseaza mai degraba aspectul si nu neaparat performantele, atunci motorul asta e potrivit pentru tine. Plus ca nu are probleme specifice. Plus ca avea si optiunea de GPL din fabrica.

  • 1.6 MPI de 120 cai – Cel mai puternic motor de pe DS3 normal si destul de rar de fel pentru ca oamenii care au vrut putere au cumparat direct versiunea Racing. Dar macar e fiabil, avand doar nevoie ocazionala de bobine de inductie dar cam atat.

  • 1.6 Turbo de 156, 165, 207 si 210 cai – Rezervat exclusiv pentru DS3 Racing, motorul asta a fost construit de catre Peugeot in colaborare cu BMW si e temutul motor „Prince”. Notoriu pentru problemele cu lantul distributiei, e un motor unde trebuie sa iti asumi cheltuielile cu schimbul distributiei. Sau eventual cauta un model care a avut distributia deja schimbata.


Diesel



  • 1.4 HDi de 70 cai – Nu mai are problemele din trecut dar de ce ti-ai cumpara un DS3 cu un 1.4 diesel de 70 de cai. De ce ai face asta?

  • 1.6 HDi de 90, 100, 110 si 120 cai – Sau un 1.6 diesel??? Dar macar daca tot sunt aici am sa vorbesc despre problemele comune ale motoarelor diesel. Sau mai jos in sectiunea dedicata. Dar per total e un motor fiabil, spre deosebire de primul motor 1.6 HDi care era la fel de bun ca Ursus Retro sau orice bere nepasteurizata.



Probleme Generale Citroen DS3



  • Am sa incep cu motoarele diesel pentru ca asa am promis. Cele de 90 si 110 cai sunt Euro 5 si nu se impaca deloc cu traficul urban pentru ca filtru de particule si pentru ca EGR. Iar versiunile de 100 si 120 cai BlueHDI au si AdBlue ca sa iti dea si mai multe motive ca sa nu le folosesti in oras. In final avem si problemele complementare ale cutiilor manuale care pot avea probleme la timonerie.

  • Vopseaua de pe plafon a fost turnata peste vopseaua normala a caroseriei si are tendinta de a se decoji. Nu e neaparat o problema si daca esti obsedat si de cea mai mica decojire exista pastile pentru boala ta, dar e important de mentionat.

  • Fiind un C3 mai pompos, trebuie sa mentionez si problemele complementare pe partea electrica. Cea mai serioasa este microcipul din brat…asta, de la cheie care atunci cand isi da duhul te lasa in parcare amanet asa ca ia si cheia de rezerva cu tine. In rest mai ai probleme la conectivitatea Bluetooth si la stopul de la frana, care functioneaza cand vor si daca vor.



Verdict Citroen DS3


E una din masinile mele preferate. Nu e de mirare ca e un rival direct pentru Alfa Romeo MiTo, alta masina din topul preferatelor mele. Ambele au motoare mici, ieftine si economie si amandoua au si motoare puternice. Iar DS3 are si o cutie automata pe bune, in 6 rapoarte, asa ca poti lua si o automata daca esti foarte feshan si nu te intereseaza sportivitatea. Dar trebuie sa recunosc ca un Citroen DS3 Racing, negru si cu plafon portocaliu si oglinzi portocalii e altceva.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.4 VTi de 95 de cai daca vrei ceva simplu si fiabil si 1.6 Turbo de 207 cai daca vrei sa fuga la fel de tare precum arata. Iar dieselul realistic de cumparat e 1.6 HDi in oricare versiune de putere.


 


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA