Statul roman ar trebui sa sustina cu o anumita suma de bani predarea masinilor mai vechi de 15 ani. Practic, e un fel de Gala Bute doar ca acum e statul roman intr-un colt si antichitatile in alt colt.

 

Sursa:Jurnal de Emigrant

Propunerea a venit din partea ministrului interimar al Mediului, Barna Tanczos care a declarat ca statul roman ar trebui sa se implice si sa sustina printr-o suma de bani predarea masinilor mai vechi de 15 ani. Acesta sustine ideea spunand ca in paralel beneficiarii vor trebui  sa promita ca nu vor mai cumpara si nu vor mai inmatricula autovehicule la fel de vechi si ca vor folosi sumele respective, daca doresc, sa cumpere masini noi mai putin poluante.

 

Intr-o conferinta de presa, conform Agerpres, ministrul a oferit urmatoarea declaratie : „In PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta, n.r.), Romania s-a angajat sa reduca numarul masinilor mai batrane de 15 ani. Pana cand nu vom avea un guvern care sa-si asume aceasta decizie ar fi prematur, in calitate de ministru interimar, sa dau eu solutia. Propunerea mea este aceeasi pe care am spus-o de mai multe ori. Statul sa vina sa sustina predarea acestor masini mai vechi de 15 ani cu o anumita suma de bani. In paralel, sa facem posibila majorarea taxelor locale in cazul masinilor vechi si poluante, astfel incat sa nu existe nu doar coercitia, ci si un sprijin real din partea statului roman si un angajament din partea celor care predau aceste masini vechi ca nu vor mai cumpara si nu vor mai inmatricula vehicule mai vechi de 15 ani si vor folosi sumele respective, daca doresc, sa cumpere masini mai putin poluante, noi.”

Sursa: evz.ro

 

Daca privim din punct de vedere cronologic, discutiile pe aceste teme legate de taxele auto si masinile vechi nu au lipsit din peisajul autohton. Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la data de  1 ianuarie 2007, imediat dupa  momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Atunci taxa de prima inmatriculare se calcula in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.

Incepand cu 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Pe  data de 9 septembrie 2019, Ministerul Finantelor Publice (MFP), prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), anunta ca a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor romani care au depus documentatii complete. Potrivit datelor de la momentul respectiv, incepand din 2017, ANAF a restituit taxe auto in valoare totala de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse si aprobate.