Daimler ofera 9,2 milioane de actiuni pe piata si renunta la participatia Renault. Ce inseamna asta in schimb pentru productia efectiva de masini?

Sursa: Capital.ro

 

Daimler intentioneaza sa cedeze participatia sa la Renault, urmatorul pas in dizolvarea legaturilor de patrunje…asta,  stabilite in urma  cu peste un deceniu pentru a consolida un parteneriat intre producatorul de automobile german, Renault si Nissan.

Producatorul de masini Mercedes-Benz lanseaza o oferta catre investitorii institutionali pentru un pachet de 9,2 milioane de actiuni dupa inchiderea pietei de miercuri, pachetul fiind evaluat la aproximativ 316 milioane de euro (364 milioane de $). Parteneriatul industrial al producatorilor auto ramane neschimbat si nu va fi afectat de decizie, potrivit unui comunicat. Nissan si-a vandut intregul pachet de actiuni la Daimler pentru 1,15 miliarde de euro in luna mai a acestui an, alaturandu-se partenerului sau de alianta Renault, care si-a vandut  participatia in martie pentru a genera fonduri pentru eforturile de redresare.

Parteneriatul industrial, inclusiv colaborarea la masinile Smart ForTwo si Renault Twingo, a adus o oarecare economie de costuri prin proiecte comune dar beneficiile generale au ramas modeste.

Daimler detine in continuare o detinere de aproximativ 3,1% in Nissan. Atat Renault, cat si Nissan incearca sa restabileasca profitabilitatea si sa-si revizuiasca portofoliul dupa ce arestarea si caderea in 2018 a liderului lor de multa vreme Carlos Ghosn, fapt ce a aruncat alianta in derizoriu. In timp ce Renault a scazut cu 4% de la inceputul anului, Daimler a crescut cu 52%.

 

Nu se stie ce va aduce aceasta propunere dar experientele trecute nu au avut un rezultat pozitiv. Spre exemplu, cateva dintre proiectele lui Ghosn si fostul sef Daimler Dieter Zetsche de a dezvolta si produce in comun vehicule s-au transformat in experiente nu tocmai placute. Mercedes a renuntat la pickup-ul X-Class care se baza pe Nissan Navara din cauza vanzarilor slabe, iar clientii au ,,batjocorit”  calitatea mediocra a camionetei Mercedes Citan care impartea componente cu Renault. Ghosn si Zetsche au sustinut in mod regulat conferinte de presa comune la expozitii de masini inainte ca politia japoneza sa-l aresteze pe Ghosn la sfarsitul  anului 2018, sub suspiciunea de abatere financiara, iar un an mai tarziu Zetsche renunta si el la cariera la Daimler.