Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Range Rover L405 ( 2012 – 2021 )

Te-ai gandi ca e blasfemie sa mentionez aici Range Rover L405, o masina ce incepe de la 102.000 euro + TVA, dar vei afla imediat de ce e o aproape masina.



Sau masina oficiala „o cumperi doar de noua si o tii strict cat are garantie”. Deja cred ca incepi sa iti faci o idee respre Range Rover L405. Eu unu zic ca asta e o strategie de marketing, ca sa aiba o clientela deosebit de exclusivista. Oameni care le cumpara doar de noi si care merg doar cu masini noi, iar saracii care nu au isi permit sa stea departe de Range Rover L405, chiar si de unul second-hand.


Lansat in 2012 cu un spirit de „New Year, New Me”, Range Rover L405 a venit cu foarte multa tehnologie si opulenta ca sa ne ia ochii si bani. Se vede ca nu mai e dulapul ala consacrat precum generatiile anterioare P38 si LR322, ci acuma vrea sa fie masina de oras dar care sa fie capabila si de off-road. Pentru ca oricum nu merge prea multa lume cu un L405 pe camp, ci doar pe asfalt si in drum spre service.


De ce dau cu atat de mult hate? Pentru ca am sa iti spun o poveste concreta. Range Rover L405, cumparat in reprezentanta. 135000 euro. Cash. Masina se intoarce dupa 2 saptamani, cu 5600 km in bord, cu ce a mai ramas din motor. Si nu e singurul caz, pentru ca L405 a ajuns sub deviza „il cumperi doar de nou si il tii strict cat e garantia”.


Dar poate ca asta e parte din farmecul lui, avem o masina atat de scumpa de cumparat si de intretinut incat doar cei cu adevarat smecheri isi vor permite unul, chiar si second hand. Poate ca la un LR322 o mai dregi cu un 3.0 diesel de la BMW daca esti falit si un 3.6 V8 diesel daca esti mai instarit, dar la L405 nu exista varianta ieftina de intretinere. La fel cum nu exista Range Rover „ieftin” la dotari, avem atatea blanuri si atata piele de zici ca suntem in Loft si in Fratelli la un loc si ai propriul bar in masina si per total avem luxul la superlativ. As mai vorbi despre asta, dar am multa treaba la sectiunea motoare si probleme.


 



Motoare Range Rover L405


Benzina



  • 3.0 V6 Turbo de 340 si 380 cai – Incepem cu motorul Ingeium, care a fost montat si pe Jaguar XE si care e probabil cel mai fiabil motor si de pe Range Rover L405. In esenta avem acelasi 5.0 V8 doar ca 2 cilindri scosi, dar cu aceleasi anexe ca pe 5.0 deci motorul nu va fi niciodata prea stresat.

  • 5.0 V8 de 375 cai Nu am inteles neaparat de ce au pus un 5.0 V8 aspirat la vanzare langa versiunea supra alimentata, dar ok.

  • 5.0 V8 Supercharged de 510, 525, 550 si 565 cai – Acuma vorbim despre altceva, 5.0 Supercharged de 1 milion de cai putere. Motorul e luat direct de pe LR322 / Jaguar si montat pe L405, cu cateva modificari pe partea de emisii. E singurul motor pe care merita sa il cumperi pentru ca e fiabil dupa standardele Land Rover si Range Rover oricum e o masina a excesului.


 


Diesel



  • 3.0 V6 de 250, 258, 275, 300, caiMotorul asta tine cam 80-100.000 km dar am vazut si la 5600 km deci cam aia e. Dar ai Range Rover L405, ori iti asumi ori nu te doare pentru ca e in garantie.

  • 4.4 V8 de 340 cai – Ai sa razi, dar motorul asta e chiar fiabil. Atata timp cat nu pierde ulei la fel cum mi-am pierdut eu hainele si portofelul si telefonul cand am fost la baut in Kulturhaus. M-am trezit a doua zi, pe acoperisul unui gang. Era frig. Dar per total e fiabil pentru ca era clar ca doar motoarele mari si in exces trebuie sa fie fiabile la Range Rover.


 


Hibrid



  • 2.0 benzina hibrid de 398 cai – Nu stiu de ce ti-ai lua un P400e dar sper ca esti treaz cand iei decizia asta. Autonomia pe electric e de 20 de km, dupa care toata greutatea lui L405 e carata de un 2.0 benzina. Mult noroc. Nu mai zic de problemele de fiabilitate ale sistemului hibrid si de faptul ca uita sa mai incarce. Sau daca ai ramas fara curent ai ramas amanet. Fii barbat sau cucoana pe bune si ia un 4.4 V8 diesel.

  • 3.0 diesel hibrid de 340 cai – In geniul lor nemasurabil, sistemul hibrid si motorul merg pe acelasi circuit iar in momentul in care sistemul hibrid se defecteaza (nu daca ci cand) nu mai porneste nici motorul. Sincer nu vad de ce ai lua un 3.0 diesel hibrid pentru ca economisesti la impozit dar platesti mult mai mult in reparatii.


 



Probleme Generale Range Rover L405



  • Tot ce inseamna electric poate pica si cu siguranta va pica. E doar o chestiune de timp.

  • E o masina cu greutate si nu ar trebui sa fii surprins in vreun fel de faptul ca suspensia cedeaza repede, de la brate la perne.

  • Exista in schimb o problema mai serioasa cauzata de electricele proaste. Range Rover Sport a fost cea mai furata masina din Anglia in 2020, iar Range Rover Vogue a fost pe locul 2.

  • Balamalele portierelor si ale haionului nu sunt facute pentru greutatea lor asa ca ai sa vezi ca portierele nu stau chiar aliniate cu restul caroseriei. Asta daca iti pasa.

  • Diferentialul spate are tendinta de a ceda chiar si atunci cand e folosita doar la plimbarile pe Magheru.


 



Verdict Range Rover L405


Poate ca sunt prea dur. Dar aici intervine o intrebare. Daca dai 150-200.000 euro pe o masina, te-ai astepta la o chestiune de calitate. Inteleg ca in momentul in care dai 200.000 euro pe o masina iti poti asuma cheltuieli anuale de 10.000 euro doar in mentenanta, dar parca totusi ai dori ceva calitate si fiabilitate la banii astia. Nu sa te intorci la reprezentanta cu masina pe platforma, cu ce a mai ramas din motor si cu doar 5600 km in bord. Dar atata timp cat functioneaza, ai un veritabil S Class care poate merge oriunde, de pe Magheru pe Everest si cu intoarcere prin savanele africane. 


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 5.0 V8 Supercharged de 525 cai iar pentru diesel 4.4 V8-ul e chiar decent si e cel mai potrivit motor pentru caracterul legendarului Range Rover L405.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA