Programele Rabla Clasic si Rabla Plus vor fi lansate la inceputul lunii februarie si vor avea un buget de 1,2 miliarde lei in 2022 iar beneficiarii pot preda doua masini mai vechi de 15 ani.

Sursa: Digi24

„In 2022 vom lansa aceste programe la inceputul lunii februarie. Este, dupa multi ani, primul an cand programul se lanseaza la inceputul anului. Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, asumarii si angajamentului domnului prim-ministru Ciuca. Dansul a vrut neaparat ca bugetul anului 2022 sa se aprobe in decembrie. Datorita acestui lucru, anul acesta, in 2022, putem lansa programele Rabla la inceput de luna februarie. De asemenea, este prima data cand planificam implementarea celor doua programe pe 3 ani. Este prima data, cand, in urma discutiilor, consultarilor pe care le-am avut cu asociatiile producatorilor auto si asociatiile importatorilor/comerciantilor auto am pregatit un program pe 3 ani, asigurand astfel predictibilitate, asigurand astfel implementarea unor programe publice, unor politici publice in acest domeniu astfel incat rezultatul scontat, cel al scoaterii din circulatie a cel putin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani pana in 2026 sa fie realizat, atins. Vom asigura in 2022 cel mai mare buget pe care l-au avut vreodata Rabla Clasic si Rabla Plus si acest buget va fi de peste 1,2 miliarde lei”, a declarat ministrul Mediului.

Sursa: AutoMarket

Acesta a mai adaugat si explicat faptul ca pentru a atinge obiectivul propus pentru 2026, a fost crescut bonusul de casare, iar in 2022 se poate ajunge la o suma maxima de 16.500 lei in cazul in care beneficiarul va preda la casare doua autoturisme, ambele fiind mai vechi de 15 ani. Totodata se va putea beneficia si de prima de 3.000 de lei pentru hibrid sau 1.500 lei pentru emisii CO2 scazute.

„Deci creste numarul de masini de la una la doua. Pot fi predate pentru o masina cumparata doua masini la casare. Vom avem un buget de minimum 1,24 miliarde lei. In 2023 crestem cu 10% fata de 2022 si in 2024 crestem cu inca 10% fata de 2023. Astfel, 2024 va fi primul an cand bugetul Rabla Plus va depasi un miliarde de lei, in conditiile in care, treptat, vom reduce bugetul alocat pentru Rabla Clasic, dar fara a scadea sub bugetul anului 2021. Si In 2024 bugetul pentru Rabla Clasic va fi mai mare fata de cel din 2021”, a subliniat Tanczos.

Ministrul a completat spunand ca este pentru prima data cand anul precedent se incheie in luna ianuarie iar pana la finele acestei luni toate cererile depuse in 2021 vor fi analizate si cele care sunt complete vor fi aprobate si vor intra la finantare. Se pare ca 2022 va fi si primul an cand vor fi eliminate posibilele intarzieri la aprobare, programul fiind etapizat pe apeluri lunare de depuneri de cereri, astfel incat toti beneficiarii sa primeasca raspuns in maximum o luna.

„Raspunsul rapid, prompt este important pentru fiecare beneficiar, pentru fiecare producator auto, pentru fiecare dealer auto si in felul acesta programul va fi mult mult mai eficient”, a punctat Tanczos Barna.