Producatorii germani de automobile ar putea creste preturile masinilor noi, deoarece cererea de vehicule noi depaseste oferta care se confrunta inca cu o penurie de semiconductori.

Sursa: AUTOLATEST

Acest lucru este anuntat de catre institutul de economie Ifo din München, care intocmeste cel mai urmarit sondaj de afaceri din tara. Se spune ca situatia din industria auto s-a imbunatatit la inceputul anului, chiar daca conditiile pentru furnizori s-au inrautatit.

„Un posibil motiv pentru acest lucru este ca producatorii de automobile au reusit sa atraga clientii la bord cu cresterile de pret, in timp ce furnizorii nu au facut-o”, a declarat Oliver Falck, directorul Centrului Ifo pentru Organizare Industriala si Noi Tehnologii.

Dovezile ca producatorii de automobile sunt capabili sa taxeze mai mult clientii, ar putea indica mai multe presiuni inflationiste in tara cu cea mai mare economie a Europei. Cresterea anuala a preturilor a atins 6% la sfarsitul anului trecut si s-a diminuat mult mai putin decat era de asteptat in ultimele saptamani.

Economia Germaniei bazata pe productie, si-a revenit mai lent in urma pandemiei, pe fondul unei restrangeri globale a ofertei care a lasat aproape o cincime din angajatii din sectorul auto concediati, in luna decembrie.

Inmatricularile de masini noi au scazut cu 10% in Germania anul trecut, la 2,6 milioane de vehicule, o scadere declansata in mare parte de deficitul global de cipuri semiconductoare.

,,Deoarece numarul de masini produse ramane scazut si cererea este mare, producatorii auto pot cere preturi mai mari”, dupa spusele lui Falck. „Piata pentru masini noi a fost curatata”, a spus el. „Asadar, dealerii isi pot vinde stocurile clientilor fara a oferi reduceri.”