Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Mini Clubman R55 ( 2009 – 2014 )

Am zis ca nu mai iau atatea droguri in momentul in care am realizat ca Mazda 5 e cel mai ciudat Ford Focus pe care l-am vazut vreodata. Iar asta cel mai probabil iar halucinez, pentru ca intra in ring Mini Clubman R55.



Serios, Mazda 5 e bazat pe Ford Focus. Dar Mini Clubman R55? Clar am ajuns in partea ciudata a internetului, din nou. Nici macar nu sunt pe partea buna. Aveam un coleg de camin care avea la nume la Counter Strike „Costica de la Partea Buna”. Nu l-am intrebat niciodata care e partea buna. Si de ce vine de acolo. Si pentru ce a venit aici si incotro merge. Dar iarasi, eu aveam numele „ghena2” si toti ma intrebau unde e ghena1. Si mai aveam un coleg care avea numele „peluzasud” si toti il intrebau daca e doar un reprezentant al peluzei, sau chiar e toata peluza prezenta la joc.


Sa revenim in schimb la Mini Clubman R55, adica primul Mini Clubman. Eu n-am inteles neaparat ce vor sa faca cei de la BMW cu Mini-ul asta, dar e bine ca exista. Si scriu despre el pentru ca e o masina destul de unicata dar nu stramba ca multe invitate de prin platourile emisiunilor de cancan. Ideea era sa se faca un MIni cu 4 porti dar parca BMW o zis ca nu vor sa mearga pana la capat si s-au oprit cu portiera din spate la jumate.ro. Asta, s-au oprit la jumatatea portierei, pentru ca Mini Clubman sa fie la jumatatea drumului dintre coupe si hatchback. Practic, au furat ideea celor de la Hyundai care au lansat Veloster-ul cu 3 usi, doar ca Mini Club are 2,5 usi pentru ca au doar o portiera in spate si aia e la jumate.


Si atunci cum intri?


Simplu, portiera din spate e de tip „suicide-door”, adica se deschide invers. Nu e rau ca si concept, dar daca se deschide portiera aia din mers, ai plecat la plimbare. Putin probabil intr-un Mini Clubman R55 avand in vedere cat de in spate sunt scaunele, dar e o idee de retinut. Imagineaza-ti portierele din spate de la Mazda RX-8. E acelasi concept.


Plus ca puteai sa cumperi versiunea Clubvan si sa scapi de semi-portiera cu totul si il faceai un fel de duba dar nu foarte incapatoare si nici capabila. De parca lumea se uita la Mini si zice „mmm, da, cu siguranta vreau sa car Baumit Fino Grande glet pe baza de ipsos 6-9mm pentru tencuiala mecanizata cu acest Mini”. Evident ca nu l-a cumparat nimeni.


 



Motoare Mini Clubman R55


Benzina



  • 1.6 MPI de 122 cai – Tragem aer in piept si incepem sa vorbim despre Micul Print. Distributii sarite, pumpe de ulei distruse, maini taiete, picioare taiete, valve topite, carucior, APA PLATA MA. Daca vrei sa ramai cu motorul intact, schimba distributia si pompa de ulei la fiecare 80.000 de km.

  • 1.6 Turbo de 184 cai – Acelasi lucru, dar cu o turbina. Ai in schimb 184 de cai la dispozitie, ceea ce mai compenseaza din minusuri. Totusi nu trebuie sa fii Luis Lazarus ca sa realizezi ca nimeni nu a cumparat un Clubman S pentru ca e o masina la fel de sportiva ca Ozana Barabancea. Si-au cumparat in schimb Mini Cooper S pe bune, nu duba in 2,5 portiere.


Diesel



  • 1.6D de 110 si 112 cai – BMW N47. In mod normal as spune ca e un motor de evitat dar e cel mai fiabil din lista asa ca trebuie sa traim cu ce avem. Ideea este ca e un motor faimos pentru problemele la distributie, iar distributia se afla in spatele motorului. Asa ca trebuie scos motorul ca sa schimbi distributia, ceea ce inseamna cam 6000 de lei (piese + manopera). Daca iti asumi asta si schimbi distributia pe banii astia, e un motor ok. Altfel nu.

  • 2.0D de 143 cai – BMW N47. Doar ca in aroma de 2 litri. Sincer l-as recomanda mai degraba decat motorul de 1.6, dar se vede ca lumea nu prea se inghesuie sa cumpere un Mini obscur pe bani grei, ca doar nu toti sunt redactori ca mine, platiti cu bani grei de cate producatorii auto internationali ca sa defaimeze alti producatori auto internationali.


 



Probleme Generale Mini Clubman R55



  • Plasticele ieftine de la interior tremura si danseaza impreuna, everybody in the casa mare. Dimineata pe racoare, everybody in the casa mare, eu stau cu fata la soare, everybody, everybody. Si ma uit pe cerul mare, everybody in the casa mare, dimineata pe racoare.

  • Coloana de directie e un alt punct sensibil pentru Mini Clubman R55. Asa ca nu mai vira, ca sa nu ai probleme.

  • Parbrizul sta aproape drept deci va lua inainte tot ce inseamna pietre, insecte si tot asa. Ori chituiesti parbrizul, ori o sa il schimbi des.

  • Aerul conditionat pare sa functioneze cand vrea, daca vrea, cu cine vrea. Everybody in the casa mare. Si ma uit pe cerul mare, everybody in the casa mare.

  • Piesele de caroserie sunt, dupa cum te asteptai, greu de gasit.

  • Si acum urmeaza si momentul complementar in care vorbesc despre faptul ca Mini este construit de catre BMW, cu piese BMW, la preturi de BMW. Iar asta inseamna ca si intretinerea va fi la fel de scumpa ca la un BMW.


 



Verdict Mini Clubman R55


Nu inteleg neaparat de ce ai cumpara asa ceva, cel putin de nou. Dar pe piata SH vad ca sunt destul de ieftine. Totusi, Mini Clubman R55 e un Mini cu 4 porti la prima vedere. La a doua vedere in schimb pare a fi doar un Seria 1 cu tractiune fata si cu 2,5 portiere. Daca nu te poti decide intre Mini Cooper si Seria 1, Mini Clubman e varianta de mijloc.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.6 MPI de 122 de cai iar pentru diesel 1.6D de 112 cai.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA