Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Un acord cu Putin blocheaza Renault in Rusia

Parteneriatul Renault cu Rostec State, un conglomerat de aparare detinut de guvernul rus, cauzeaza producatorului de automobile probleme profunde.



Sursa: Renault Group


Volkswagen, BMW si Toyota au oprit fabricile rusesti si au suspendat livrarile catre tara, ca parte a unei retrageri mai ample a gigantilor corporativi la nivel mondial. Singurul producator auto cu cele mai multe de pierdut, Renault, nu s-a pronuntat. Producatorul francez de automobile a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa de piata in urma invaziei Rusiei in Ucraina si a sanctiunilor economice care au urmat.


Rusia este a doua cea mai mare piata a Renault si plateste un pret mare pentru un acord de 1 miliard de dolari incheiat in 2007 cu un aliat de top al presedintelui rus Vladimir Putin. Controlul majoritar al Renault asupra AvtoVAZ, producatorul Ladas din epoca sovietica si dependenta de Rusia pentru aproximativ 12% din veniturile sale, sunt acum probleme de interes pentru investitori.


Taierea legaturilor cu aceasta afacere ar avea un cost enorm, iar perspectivele unei scaderi economice mai ample in Europa risca sa-i devieze eforturile deja slabe de redresare.


„Ar fi perfect legitim ca Renault sa ia in considerare o iesire din AvtoVAZ”, a spus analistul Jefferies Philippe Houchois. „Renault ar putea suporta pierderea, dar o iesire ar fi o decizie grea”. Rusia a reprezentat aproximativ 5 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari) din veniturile Renault anul trecut, iar profitul operational de aproximativ 315 milioane de euro ar putea fi in pericol, estimeaza Bloomberg Intelligence. Actiunile Renault au scazut de saptamana trecuta, ajungand la cel mai scazut nivel din noiembrie 2020.


Sursa: Renault Group


Pe masura ce un val de companii din intreaga lume se retrag si renunta la activele din Rusia, Renault si guvernul francez, cel mai puternic actionar al sau, au pastrat-o pe AvtoVAZ, precum si celalalt partener al companiei, Rostec State, un conglomerat de aparare detinut de guvernul rus, condus de Serghei Chemezov, un aliat apropiat al lui Putin.


„Renault a promis sa respecte sanctiunile”, a declarat Gabriel Attal, purtatorul de cuvant al guvernului francez, joi la radio France Info. Un purtator de cuvant al AvtoVAZ a refuzat sa comenteze dincolo de problemele operationale. Renault continua sa monitorizeze situatia, potrivit unui purtator de cuvant.


 


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA