Skoda se asteapta ca razboiul din Ucraina si lipsa de cipuri si alte componente sa loveasca afacerea in acest an.

Sursa: Playtech.ro

Skoda a declarat ca furnizorul sau din Ucraina a decis sa reporneasca productia de cablaje, ceea ce ar trebui sa permita producatorului auto ceh sa reia productia SUV-ului sau complet electric Enyaq. „Partenerul nostru din Ucraina a decis sa reporneasca productia de cablaje de sarma saptamana aceasta, cu servicii complete si securitate deplina pentru lucratorii de acolo”, a declarat Karsten Schnake, membru al consiliului de achizitii al Skoda, in timpul prezentarii online a producatorului auto pentru 2021.

Skoda a oprit productia Enyaq la inceputul acestei luni si a spus ca productia Scala si Kamiq sunt, de asemenea, in pericol din cauza indisponibilitatii cablajelor de la furnizorii ucraineni. Schnake a spus ca producatorul de automobile se va aproviziona dublu cu  cablaje de sarma „in cazul in care ceva nu merge bine” si va avea o locatie alternativa de productie care  va intra in functiune in trei pana la patru saptamani. „Speram ca apoi putem reporni productia Enyaq cand avem cablaje”, a spus Schnake.

Sursa: Economica.net

Skoda a avertizat ca razboiul din Ucraina si blocajele de aprovizionare vor pune o povara semnificativa asupra activitatii sale operationale in acest an, desi se asteapta ca oferta de semiconductori sa se imbunatateasca in a doua jumatate.

Skoda a livrat 878.200 de masini la nivel mondial in 2021, in scadere cu 13% fata de 2020 si pentru prima data cand aceasta a scazut sub pragul de 1 milion din 2013.

Cu toate acestea, veniturile din vanzari ale marcii au crescut cu 3,9%, pana la 17,7 miliarde de euro  in 2021, iar profitul operational a crescut cu 43%, pana la 1,1 miliarde de euro, deoarece a luat masuri de reducere a costurilor.

Skoda, la fel ca VW, a suspendat productia si alte activitati comerciale in Rusia, care a fost a doua cea mai mare piata anul trecut, cu 90.400 de vehicule livrate.