Noul crossover Lexus RZ este un vehicul electric care se concentreaza pe dinamica de conducere receptiva, precum si pe utilitatea de zi cu zi.

Sursa: lexus.eu

Prezentarea SUV-ului de dimensiuni medii cu stil dinamic dezvaluita online miercuri lanseaza un nou limbaj de design pentru marca premium Toyota si prefigureaza un val de vehicule electrice Lexus care sunt pe drum.

Printre noutati se numara un nou volan in stil jug care se conecteaza la primul sistem steer-by-wire al Lexus, desi introducerea sistemului in SUA este inca in considerare. „RZ este dovada imediata a transformarii ce are loc la Lexus”, a spus presedintele Lexus, Koji Sato. „Electrificarea inseamna maximizarea potentialului vehiculului prin intermediul tehnologiei electrificate.”

Modelul 2023 RZ 450e va fi pus in vanzare in octombrie, incepand din China si Europa, iar apoi va ajunge in SUA si Japonia.

Putere suplimentara pentru RZ vine datorita unei configuratii cu doua motoare care imperecheaza doua noi punti electrice dezvoltate de furnizorul Toyota Group Aisin, un motor de 150 de kilowati in fata si un alt motor de 80 de kilowati in spate. Puterea rezultata de 230 de kilowati sau 308 CP, depaseste cu mult configuratia de putere maxima de 214 CP a modelului bZ4X cu doua motoare.

RZ este de asteptat sa livreze o autonomie de aproximativ 399 km la o incarcare completa, a spus Lexus. Aceasta cifra este calculata in conformitate cu procedura de testare a vehiculelor usoare la nivel mondial, care este considerata mai generoasa decat calculele US EPA. Cifrele EPA pentru RZ sunt de asteptat sa fie de aproximativ 225 mile.

Sursa: autonews.com

Pentru comparatie, versiunea cu tractiune fata a bZ4X primeste o evaluare EPA de 252 mile, in timp ce varianta awd a bZ4X are aproximativ 228 mile conform regulilor SUA.

RZ joaca un rol esential in obiectivul Lexus de a se transforma intr-un brand exclusiv electric in Europa, SUA si China pana in 2030, cand se asteapta sa vanda 1 milion de vehicule electrice pe an. Pana in 2035, marca isi propune sa fie pregatita sa vanda exclusiv vehicule complet electrice, in intreaga lume. Lexus prevede vanzari lunare de aproximativ 439 de vehicule in America de Nord si 584 in Europa.

Lexus numeste aspectul un concept Tazuna, evocand termenul japonez „tazuna” folosit pentru fraiele pe care le foloseste un calaret pentru a controla un cal. Face parte din misiunea Lexus de a crea o legatura mai directa intre sofer si masina pentru un sentiment de control intuitiv.

RZ va oferi, de asemenea, un acoperis panoramic care se intinde peste capetele pasagerilor de pe locurile din spate, care se pot bucura de spatiu extins pentru picioare datorita ampatamentului lung al lui RZ. In cele din urma, vehiculul contine cea mai recenta versiune a Lexus Safety System+, suita de tehnologii de siguranta si asistenta a soferului a marcii. De asemenea, va primi prima adoptare de catre Lexus a unei functii de asistenta pentru blocajele in trafic. Singurul lucru pe care RZ nu il va avea este torpedou pe partea pasagerului. Planificatorii au renuntat la acest lucru pentru a adopta incalzitoare radiante pentru picioare si picioare pentru scaunele din fata.