Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Ford Ka II ( 2008 – 2016 )

Dupa 13 ani de tarait pacatele si rugina, cortul pe roti denumit Ford Ka este inlocuit in sfarsit de catre Ford Ka II.



Primul Ford Ka trebuia sa fie o masina de oras dar a ajuns ori o poseta pe roti (sau mai degraba zis cort pe roti), ori o masina relativ sportiva care o lua pe urmele lui Puma.


Asa ca, in mod natural si logic, americanii au considerat ca daca un produs se vinde bine, trebuie neaparat schimbat si uite asa ne-am pricopsit cu Ford Ka II. Care de fapt nu e chiar Ford Ka II ci mai degraba un Fiat american. Dap, pentru ca americanii s-au gandit ca au nevoie de o masina de oras si au sunat la italieni, iar italienii le-au oferit platforma de Fiat Panda si Fiat 500 si uite asa avem Ford Ka II.


Normal ca americanii nu au vandut efectiv un Panda recarosat, asa ca au lucrat la suspensia de pe Ford Ka, cu arcuri ceva mai dure, cu bielete antiruliu mai strasnice si uite asa Ford Ka are o suspensie mai sport decat Fiat 500. Dupa care italienii au luat suspensia de pe Ford Ka si au modificat-o pentru propriul Fiat 500 Abarth, in esenta avand o suspensie dublu modificata.



 


Avem doua (sau doo???) motoare, ambele de origine Fiat, si avem doar o cutie manuala in 5 trepte. Avem in schimb directie asistata electric, ca sa nu zicem ca nu sunt modificari substantiale. Totusi nu imi pot alunga sentimentul ca Ford Ka II a fost o masina cu un grad scazut de efort in proiectare, fiind mai degraba genul de masina gandita, desenata si proiectata intr-o pauza de cafea. „Avem nevoie de o masina mica de oras!” „Pai ia Fiesta in 3 usi si fa-o mai mica” „Bun, si restul??” „Suna la Fiat si cumpara licenta de la Fiat 500, dar nu lua absolut tot, tine-o mai pe ieftineala”.


Si uite asa avem o masina care e in esenta o Fiesta mai mica dar cu motoare fiabile si cam atat. O masina pe care evident ca nu s-a calcat lumea in picioare ca sa o cumpere, pentru ca Fiesta e o masina atat de buna. Si americanii au refuzat sa isi invete lectia, pentru ca dupa Ka au adus in Europa oribilul EcoSport, care si ala a fost un esec pentru ca Fiesta e o masina atat de buna. Da, exista si Ford Ka III, dar nu e de vanzare la noi in Europa pentru ca ghici ce – ai deja Fiesta. Cateodata trebuie sa admiri si sa respecti insistenta producatorilor auto de a vinde si a dezvolta masini pe care nu le cumpara nimeni, gen Ford Ka II, Suzuki Alto sau Fiat Panda.


 



Motoare Ford Ka II


Benzina


1.2 MPI de 69 cai – Nu, nu e motorul de 1.25 de pe Fiesta ci legendarul 1.2 MPI FiRE de origine Fiat. Un motor fabulos ca si fiabilitate, doar ca e limitat la oras ca si performante dar asta e si ideea lui Ford Ka II, sa fie o masina ieftina si fiabila de oras.


Diesel


1.3 Multijet de 75 cai – Asta e singurul Ford care are motorul asta, si anume 1.3 Multijet-ul de la Fiat. O bicicleta a satului in lumea auto, doar ca pe Ford Ka II face la fel de mult sens ca discursurile Antoniei sau ca misiunea lui Temisan. Pentru ca Ford Ka II e o masina de oras, iar 1.3 Multijet nu e motor de oras. Altfel o sa ai probleme cu injectoarele, filtrul de particule, volanta si tot ce exista sub soare.


 



Probleme Generale Ford Ka II



  • Nu avem aer conditionat standard si nici geamuri electrice. Dar asta a fost si planul celor de la Ford, sa scoata la vanzare o masina si mai ieftina decat Ford Fiesta, o masina care deja era ieftina. De ce? Pentru ca Ford.

  • Geamurile se aburesc instant, de parca Roxana Ionescu a intrat in masina si iti este pasagera. Si singura solutie aparenta este sa aduci un dezumidificator. 


 



Verdict Ford Ka II


Masina asta merge pe principiul „Nu se strica pentru ca nu are ce sa se strice”. Eu tot am ramas la partea aia cu o masina de oras, mai ieftina decat Ford Fiesta. De ce? Poate ca ar fi functionat daca il faceau un FIesta mai mic pe bune si aduceau ceva pachet ST sau ceva mai sportiv sau mai nebunesc, dar asa e doar un Fiat 500 pe care scrie Ford si despre care cei de la departamentul de marketing Ford nu au auzit. Dar macar ai auzit tu. Tot e ceva.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina oricum ai doar 1.2 MPI de 69 de cai dar e si singurul motor care a fost cumparat, pentru ca dieselul de 1.3 de 75 de cai e bun in sinea lui, dar nu pe Ford Ka II.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA