Razboiul din Ucraina si sanctiunile impuse Rusiei vor avea un impact puternic asupra Lexus, care a generat aproximativ 30% din vanzari in aceste doua tari, Rusia fiind in ansamblu cea mai mare piata.

Sursa: lexus.ro

Lexus a raportat ca au vandut 72.441 de unitati in 2021, dintre care 19.638 au fost in Rusia si 1.881 in Ucraina.

Dupa invazia Ucrainei de catre Rusia la sfarsitul lunii februarie, multi producatori auto straini au oprit vanzarile si productia in Rusia. Toyota a declarat pe 2 martie ca va opri productia la fabrica sa din Rusia, in timp ce va opri pe termen nelimitat si importurile de vehicule in tara.

„Am oprit livrarile pe masura ce au intervenit sanctiunile, asa ca produsele care erau deja in Rusia sunt vanzarile pe care ne putem baza in acest an”, a declarat seful Lexus Europe, Spiros Fortinos, pentru Automotive News Europe, la un eveniment de presa la Bruxelles.

Pana in aprilie, Lexus a vandut 1.738 de vehicule in Rusia, o scadere de 76%, potrivit grupului comercial rus AEB. Vanzarile totale in regiunea europeana au fost de 17.142 de unitati pana in luna aprilie, a spus Lexus.

Fortinos a spus ca Lexus se asteapta sa-si mentina vanzarile europene in afara Rusiei si Ucrainei stabile in acest an, la aproximativ 50.000 de unitati. Anul trecut, Marea Britanie a fost a doua cea mai mare piata europeana a marcii,dupa Rusia, cu 13.840 de vehicule vandute, Polonia cu 6.081 vanzari si Spania a patra piata cu 6.601 vanzari.

Sursa: lexus.eu

Compania se asteapta sa revina la cresterea vanzarilor in cursul acestui an, cand noua generatie a modelului sau cel mai bine vandut, SUV-ul mare premium RX, va fi lansata in Europa.

SUV-ul mare RZ, primul model Lexus exclusiv cu baterie, va ajunge in Europa in ianuarie 2023, adaugand aproximativ 6.000 de unitati de vanzari anuale.

Desi SUV-urile reprezinta in prezent 87% din vanzarile Lexus in Europa, compania nu doreste sa devina o marca exclusiv SUV, dupa spusele Fortinos.