Vanzarile de masini noi din Europa de Vest ar putea avea inregistrari sub pragul de 10 milioane in acest an din cauza problemelor continue ale lantului de aprovizionare, a declarat luna aceasta prognozatorul LMC Automotive.

Sursa: autocar.co.uk

Prognoza LMC de 9,81 milioane de masini vandute in regiune ar fi de doar doua treimi din nivelul pre-pandemie de 14,29 milioane in 2019. Aceasta cifra este cu 7,4% sub 2021 si cu 24,5% sub anul 2020, an care a suportat cea mai mare parte a opririlor cauzate de coronavirus.

„Riscurile inca exista, cea mai imediata amenintare la adresa prognozei fiind reprezentata de un conflict mai lung decat se astepta in Ucraina sau de perturbarea lantului de aprovizionare agravat din cauza politicii Chinei privind COVID-19”, a spus LMC intr-un raport.

O serie de producatori auto, totusi, declara ca sunt increzatori ca deficitul persistent de microcipuri se va atenua in a doua jumatate a anului. Astfel de previziuni la mijlocul anului 2021 nu s-au realizat, dar ceea ce este diferit acum este o scadere asteptata a cererii de electronice de larg consum din cauza inflatiei si a altor presiuni.

Mercedes-Benz, Daimler Trucks si BMW se numara printre producatorii de automobile care acum obtin suficiente componente de inalta tehnologie pentru a produce la capacitate maxima, dupa ce s-au confruntat cu intreruperi paralizante timp de luni de zile. Drept urmare, producatorii de automobile au prioritizat productia de modele cu marja mare, pastrand si in unele cazuri crescand brusc profiturile lor in detrimentul mai multor modele de gama inferioara.

Sursa: listcarbrands.com

Un alt prognozator, Sam Fiorani de la AutoForecastSolutions, a declarat in aceasta saptamana ca „apar putine semne pozitive care sa incurajeze o perspectiva mai pozitiva pe termen scurt, dar unele semne exista”.

In ceea ce priveste productia, prognozatorul S&P Global Mobility (fostul IHS Markit) a declarat la mijlocul lunii mai, in cel mai recent raport al sau, ca s-au observat imbunatatiri pentru Europa si Asia de Sud in comparatie cu previziunile anterioare.

IHS se asteapta ca productia europeana sa ajunga la 16,6 milioane de vehicule in acest an, in crestere de la 15,9 milioane in 2021 si la 18,3 milioane anul viitor.