General Motors si Ford Motor au cerut autoritatilor de reglementare a sigurantei auto din SUA sa acorde derogari pentru a implementa un numar limitat de vehicule cu conducere autonoma fara comenzi umane, cum ar fi volanele si pedalele de frana.

Sursa: cnbc.com

Ambii producatori de automobile vor sa implementeze pana la 2.500 de vehicule pe an, maximul permis de lege, pentru servicii de car-sharing si livrare.

Administratia Nationala pentru Siguranta Traficului pe Autostrazi (NHTSA) a publicat petitiile separate si le-a deschis pentru comentarii publice timp de 30 de zile.

NHTSA are autoritatea de a acorda petitii pentru a permite unui numar limitat de vehicule sa opereze pe drumurile din SUA fara control uman necesar.

Vehiculul propus de General Motors nu va avea volane, pedale, semnalizatoare manuale si oglinzi, in timp ce cel oferit de Ford este prevazut ca sistemul automatizat sa dea comenzi pentru franare, acceleratie si directie. Ford a declarat ca intentioneaza sa implementeze un vehicul autonom de transport si livrare de pachete la inceputul acestui deceniu.

Argo AI, startup-ul fara sofer sustinut de Ford si Volkswagen Group, a inceput sa testeze vehicule autonome in Miami si Austin, Texas, in mai, fara o persoana la volan.

General Motors vrea sa implementeze Origin, un vehicul cu usi asemanatoare metroului si fara volan. GM spune ca vehiculele vor cere tuturor pasagerilor sa-si asigure centura de siguranta inainte de inceperea calatoriei lor autonome.

Administratorul NHTSA, Steven Cliff, a declarat ca agentia „va examina cu atentie fiecare petitie pentru a se asigura ca siguranta este prioritizata si pentru a include consideratii de acces pentru persoanele cu dizabilitati, echitate si mediu”.

Un purtator de cuvant al Ford a spus ca „petitia este un pas important pentru a ajuta la crearea unei cai de reglementare care sa permita tehnologiilor autonome sa se maturizeze in timp, eliminand controalele si afisajele care sunt utile doar soferilor umani”.

Sursa: carscoops.com

GM si unitatea sa de tehnologie de conducere autonoma Cruise au dezvaluit in februarie ca au solicitat de la NHTSA permisiunea de a desfasura vehicule cu conducere autonoma fara volane, oglinzi, semnalizatoare sau stergatoare de parbriz. Mai exact, in anu 2018, GM a trimis o solicitare catre NHTSA pentru a permite construirea unei masini pe un Chevrolet Bolt fara roti de directie sau pedale de frana pe drumurile din SUA. Totusi, la sfarsitul anului 2020, GM a retras petitia.

GM a declarat miercuri ca va continua sa lucreze cu NHTSA „pe masura ce revizuirea lor continua si ramane nerabdatoare sa vada Cruise Origin complet autonoma pe drum in anii urmatori”.