CEO-ul BMW, Oliver Zipse, a declarat ca viitoarea platforma Neue Klasse ar putea include si variante cu propulsie pe baza de hidrogen, pe langa versiunile de baterie.

Sursa: motor1.com

BMW investigheaza productia unei versiuni de masini cu celule de combustibil de hidrogen pe viitoarea sa platforma complet electrica Neue Klasse (Clasa Noua), a declarat CEO-ul Oliver Zipse.

Primele masini de pe platforma Neue Klasse sunt programate in 2025 si vor include initial o berlina de dimensiuni similare masinii medii din Seria 3 si un „SUV sportiv”, a declarat Zipse. „Ne-am putea imagina, de asemenea, o transmisie cu hidrogen pentru aceasta noua generatie de vehicule”, a adaugat el.

BMW va incepe productia limitata la sfarsitul anului a unei versiuni cu celule de combustibil pe hidrogen a SUV-ului mare X5, numita iX5 Hydrogen. „Ne gandim deja la o posibila generatie viitoare”, a spus Zipse.

Masina combina o celula de combustibil cu o baterie pentru a oferi o putere combinata de 374 CP. Umplerea rezervoarelor dureaza trei pana la patru minute, dupa declaratiile BMW. Proiectul a fost finantat partial de guvernul german.

BMW este cel mai mare sustinator al hidrogenului in randul producatorilor de automobile germani, deoarece isi propune calea catre zero emisii. Altii au fost mai putin pasionati de transmisie din cauza costului ridicat si a infrastructurii limitate de alimentare cu hidrogen in prezent. In 2020, Daimler a declarat ca va inceta dezvoltarea SUV-ului sau cu celule de combustibil GLC F-Cell.

In randul producatorilor auto non-germani, Renault a prezentat recent conceptul Scenic Vision, care prezinta atat viitorul SUV electric compact al producatorului de automobile, cat si un viitor grup motopropulsor hybrid care combina celule de combustie cu hidrogen si baterii litiu-ion.

Toyota continua sa vanda berlina Mirai cu celule de combustie cu hidrogen in numar limitat, desi nu este un hybrid cu baterii precum vehiculele Renault si BMW. Si Renault, cat si Stellantis vand autoutilitare comerciale electrice hibride cu baterie hidrogen.

Sursa: motorauthority.com

Sustinatorii celulei de combustie spun ca tehnologia este potrivita pentru vehiculele personale mai grele, cum ar fi SUV-urile, care sunt adesea folosite pentru calatorii lungi si ar avea nevoie de un pachet de baterii mare si scump pentru a se potrivi cu gama de masini mai mici, complet electrice.

Deschiderea BMW de a include celule de combustibil cu hidrogen in vehiculele sale Neue Klasse indica flexibilitatea platformei.

Vehiculele cu celule de combustibil transforma hidrogenul in electricitate, singura emisie fiind apa. Platforma Neue Klasse intra in productie in 2025 la noua fabrica a producatorului auto din Debrecen, Ungaria. Platforma va fi folosita si in fabrica companiei din Munchen, care va produce vehicule pe baza acesteia incepand din 2026, a spus Zipse.

Zipse a spus ca BMW va oferi o prima prezentare a unui viitor vehicul Neue Klasse la urmatorul eveniment IAA Mobility, programat pentru septembrie 2023 la Munchen. El a spus ca va oferi „o experienta digitala spectaculoasa pentru clientii nostri”, dar nu a oferit alte detalii.

BMW se asteapta ca mai mult de jumatate din vanzarile globale ale BMW sa provina de la vehiculele de pe platforma pana la sfarsitul deceniului.