Desi profiturile companiei Star Assembly sunt pe plus, fabrica de transmisii si cutii de viteze din Sebes, furnizor Mercedes Romania, cere aproape 200 de milioane de lei ajutor de la statul roman.
Criza din energie, a cipurilor si componentelor, alaturi de conflictul din Ucraina, au lovit dur industria auto europeana, acesta fiind un bun motiv pentru multi constructori auto sa apeleze la ajutoarele de la stat. Acesta este si cazul Star Assembly SRL, fabrica de la Sebes a celor de la Mercedes Romania.
Cei de la Mercedes Romania sustin ca suma ceruta este necesara pentru o schimbare totala a profilului fabricii din Sebes deoarece nu se vor mai asambla cutii de viteze, productia fiind destinata pe viitor masinilor electrice.
Guvernul Romaniei anunta intr-un comunicat de presa pe 13 mai 2022, ca fabrica Star Assembly va incepe sa produca piese de vehicule electrice pentru marca-mama, Mercedes-Benz. Anuntul vine in urma unui pachet de ajutor de stat de 35 de milioane de euro, pe care fabrica deja l-a investit in utilaje pentru linia de asamblare, conform unui comunicat al guvernului oferit la acea data.
2020 a fost marcat ca inceputul productiei Star Assembly de cutii de viteze pentru vehicule hybrid. Unitatea producea anterior cutii de viteze automate pentru vehicule standard cu ardere interna.
„Este incurajator pentru economia romaneasca si pentru comunitatea din Sebes faptul ca aceasta unitate de productie romaneasca a fost luata in considerare de investitorul german in cadrul programului sau de revizie tehnologica, care include o trecere catre piese de vehicule electrice”, dupa cum declara premierul Nicolae Ciuca la momentul vizitei la uzina din Sebes.
Compania a investit peste 320 de milioane de euro in fabrica, pana in acest moment. Unitatea are in prezent 2.600 de angajati iar Star Assembly a inregistrat un profit net de 313,5 milioane lei in 2020, precum si o cifra de afaceri de 7,37 miliarde lei.
Pentru prima data vanzarea autoturismelor electrice si hybrid a depasit anul acesta vanzarea autoturismelor cu motoare diesel. Datele au fost prezentate la o intalnire a ministrului Mediului, Barna Tanczos, cu reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in care s-a discutat despre evolutia pietei auto din Romania, din perspectiva posibilitatilor de imbunatatire a programelor de stimulare a pietei autoturismelor nepoluante.
In urma unei analize a inmatricularilor autoturismelor, in functie de tipul de motorizare, se arata ca autoturismele electrificate (full electric, hybrid plug-in si full hybrid) au o crestere de 106,4%, realizand o cota de piata de 20,7%. In paralel, inmatricularile autoturismelor echipate cu motoare diesel inregistreaza o scadere de 29,3% fata de 2021 si detin o cota de 14,1% din total.
„Daca ne uitam la autoturismele full electrice, vedem o evolutie si mai spectaculoasa, o crestere a cotei de piata cu 300% in primele sapte luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Este un semnal ca, pe de o parte, romanii incep sa inteleaga din ce in ce mai bine importanta transportului nepoluant, pe de alta parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus. Pentru prima data avem in Romania o planificare multianuala, cu accent pe cresterea stimularii pietei de auto verzi in urmatorii ani” , a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Star Assembly nu este singura companie care a cerut bani de la stat. Alte companii din industria auto care au cerut bani de la stat au fost Dacia dar si producatorul italian de anvelope Pirelli Romania care a cerut de la Guvern un ajutor de 117 milioane de lei iar valoarea totata a investitiilor pentru care a solicitat ajutor de la stat este de 393 de milioane de lei.
Similar Articles
01 September 2022
sfat achizitie , achizitie , auto , electric , mercedes , mercedes electric , stiri , stiri auto , aproape masini , pareri