BMW a inceput sa produca sistemele cu celule de combustie pentru crossover-ul sau iX5 alimentat cu hidrogen, mergand mai departe cu un combustibil alternativ ecologic pe care rivalii sai germani nu se asteapta sa fie viabil in masini.

Sursa: autocar.co.uk

„Hidrogenul va deveni mai relevant in mobilitatea individuala datorita avantajelor sale”, a declarat CEO Oliver Zipse , miercuri, la un eveniment de deschidere pentru unitatea de productie din Munchen. „Masinile alimentate cu hidrogen sunt tehnologia ideala pentru noi pentru a completa vehiculele electrice cu baterii.”

BMW este ultimul producator german de masini de lux care a cautat sisteme de propulsie pe hidrogen. Mercedes a incetat sa-si mai construiasca SUV-ul cu celule de combustibil GLC pentru a se concentra pe masinile alimentate cu baterii in timp ce Audi a renuntat la planurile flotei de testare a hidrogenului din acelasi motiv.

Zipse a declarat ca celulele de combustibil cu hidrogen ar putea oferi o optiune ecologica pentru un segment semnificativ de consumatori 20% pana la 30%, a estimat el, care nu vor fi suficient de bine deserviti de infrastructura de incarcare pentru a folosi un vehicul complet electric. El s-a referit in primul rand la soferii care fac calatorii mai lungi in zonele rurale.

CEO-ul a spus ca celulele de combustie ar putea contribui la reducerea dependentei de anumite materii prime, cum ar fi litiul si cobaltul, deoarece sistemul pe baza de hidrogen foloseste in principal aluminiu, otel si platina, metale care sunt mai usor reciclabile. In acelasi timp, bateria de rezerva pentru un sistem cu celule de combustibil este aproximativ o zecime din dimensiunea celor utilizate in vehiculele electrice cu o autonomie comparabila.

BMW intentioneaza sa produca mai putin de 100 de vehicule iX5 cu hidrogen pana la sfarsitul acestui an pentru testare si „ia in considerare serios” posibilitatea de a produce in masa masini cu celule de combustibil in acest deceniu. Toyota va furniza celulele de combustibil, in timp ce BMW a dezvoltat unele componente, cum ar fi compresoare, si va produce sistemele de celule de combustibil in Bavaria.

Sursa: insideevs.com

BMW va incepe sa livreze vehicule cu hidrogen iX5 unor parteneri selectati din Europa, SUA si Asia de la sfarsitul acestui an, dupa declaratiile companiei. Scopul testului de teren, care va dura pana la doi ani, este de a obtine informatii despre utilizarea masinilor in fiecare zi.

Zipse a declarat la inceputul lunii august ca modelele alimentate cu hidrogen ar putea fi o optiune pentru noua platforma „Neue Klasse” a BMW, incepand din 2025. Pana atunci si pana in 2030, infrastructura de incarcare a vehiculelor electrice va fi insuficienta in multe tari, ceea ce face ca vehiculele alimentate cu hidrogen sa reprezinte un punct important pentru atingerea obiectivelor climatice.