Atunci cand iti propui sa imbunatatesti securitatea perimetrului, este esential sa te indrepti catre solutii prin care sa controlezi in cel mai eficient mod accesul la curtea ta, precum o poarta auto culisanta sau o poarta auto batanta. Ambele pot fi integrate in sistemul tau de securitate si pot fi operate fie manual, fie electronic.

 

Atunci cand iti propui sa imbunatatesti securitatea perimetrului, este esential sa te indrepti catre solutii prin care sa controlezi in cel mai eficient mod accesul la curtea ta, precum o poarta auto culisanta sau o poarta auto batanta. Ambele pot fi integrate in sistemul tau de securitate si pot fi operate fie manual, fie electronic.

Porti batante sau porti culisante? Atunci cand iti alegi stilul de poarta auto trebuie sa iei in considerare avantajele si dezvantajele ambelor sisteme, pentru a face alegerea corecta. Consulta, asadar, aspectele pozitive si negative ale fiecarui stil in parte pentru a te bucura de o investitie pe termen lung.

 

Beneficii poarta auto culisanta

 • In cazul in care terenul este inclinat in sus, spre casa, instalarea unor porti batante, cu balamale laterale care se deschid spre interior, nu ar fi posibila. O optiune practica ar fi o poarta culisanta, perfecta pentru caile de acces abrupte.
 • Fiind un sistem cu porti liniare, aceasta ocupa mai putin spatiu in timpul functionarii sale, oferind acces complet la drum, in timp ce vehiculele si pietonii pot accesa proprietatea in completa siguranta.
 • Poarta auto culisanta este mult mai potrivita pentru deschideri largi si pentru unitatile care se intorc brusc la stanga sau la dreapta de pe terenurile denivelante sau in panta.

 

Dezavantaje poarta auto culisanta

 • Poarta culianta va folosi mai mult din forta motorului automatizarii, producand, in acelasi timp, mai mult zgomot in momentul in care este deschisa sau inchisa.
 • Durata de viata a motorului automatizarii este mai scurta, iar riscul ca rolele sa rugineasca in timp este mai mare. Totodata, prezenta unui obstacol pe sina portii poate creste riscul de defectare al motorului, poarta culisanta fiind impiedicata sa isi urmeze traseul liniar.
 • In anotimpul rece, o poarta culisanta are nevoie de o atentie speciala, fiind necesar ca zapada si gheata de pe sina sa fie curatate in permanenta. In caz contrar, depunerea ghetii va ridica poarta de pe sina si nu va mai face contactul cu dintii motorului.

 

Beneficii poarta auto batanta

 • Proiectata sa se deschida fie in interior, fie in exterior (acolo unde spatiul permite), aceasta are mai putine parti in miscare si este mai sigura in utilizare la gradinite, parcuri sau alte locuri publice.
 • Este echipata cu caracteristici precum incuietori automate, menite sa imbunatateasca securitatea, sporind gradul de confort atat in exteriorul, cat si in interiorul proprietatii.
 • Sistemul de automatizare este proiectat sa functioneze pe perioade lungi de timp, este durabil si utilizabil la orice temperatura a mediului fara a suferi deteriorari.
 • Creste valoarea estetica, fiind ideala atat pentru usi sau porti ale locuintei personale, cat si pentru spatii de birouri ori cladiri cu o importanta istorica sau arhitecturala, unde fluxul de vizitatori este constant.
 • Are o constructie mai simpla care atrage dupa sine un pret mai mic de achizitionare si instalare.

 

Dezavantaje poarta auto batanta

 • Daca nu este automatizata, poarta batanta poate fi mai greu de inchis si deschis.
 • Necesita mai mult spatiu in interiorul deschiderii, astfel ca in cazul unei intrari scurte si mici, acest tip de poarta nu va fi o optiune potrivita (fiind necesar mai mult spatiu in spatele portilor pentru deschiderea spre interior).
 • Se potriveste mai greu pe panta, deoarece, in momentul deschiderii sale, aceasta ar lovi pamantul, blocandu-se. Desi poate fi instalata pentru a se deschide spre exterior, este nevoie de mai mult spatiu pentru ca masina sa se poata opri in afara deschiderii si pentru ca poarta sa ramana deschisa in continuare.
 • Este mai sensibila la vant, ceea ce face ca mecanismul portii sa fie afectat pe termen lung. Pentru a minimiza acest dezavantaj, se recomanda montarea unei porti auto batante duble care va fi mai rezistenta decat cea cu o singura clapa.

 

 

In cazurile in care atat instalarea unei porti auto culisante sau porti auto batante reprezinta o posibilitate, decizia se va reduce la preturi si preferinte.

 

Articol realizat impreuna cu echipa Gard Expert Romania.