Se pare ca acest Prius coreean a fost un succes mai rasunator chiar si decat Vara Manelelor – 16 melodii, 17 hit-uri. Hyundai Ioniq, primul mohican.

Cel putin primul mohican hibrid/electric al coreenilor de la Hyundai. La fel ca si Prius si Opel Ampera, Hyundai Ioniq a fost mai degraba un experiment al coreenilor si din acest motiv nu a fost cea mai promovata masina posibil. S-a vandut in schimb de parca iti promitea ca vei avea momente intime cu Salma Hayek.

Pana la urma, ce avem aici? Daca ar fi sa facem o comparatie si sa explicam intr-un mod de ar intelege pana si Costel Sampanie, Hyundai Ioniq e o Hyundai Elantra pe care s-a experimentat. Doar ca Elantra venea strict cu motorul aspirat, pe cand Ioniq venea cu motorul aspirat si inca un motor mic sau cu un motor electric si atat. Nu s-au facut eforturi ca in cazul lui Prius, unde motorul a fost dezvoltat special pentru consum. Nici macar nu l-au mai continuat, pentru ca dupa experimentul Ioniq, Hyundai a spus sarumana pentru masa si a trecut mai departe, cu motoare verticale si figuri paranormale gen Ioniq 5 si Ioniq 6 si Kona electric.

Asadar, merita sa cumperi un experiment auto?

Si inca cum. E o masina hibrida sau electrica de moda veche, iar asta inseamna ca vei merge mult si ieftin cu masina asta. Elantra deja este o masina ieftina la intretinere, singurul dezavantaj real fiind prezenta unui singur motor pe benzina si ala aspirat. Dar daca legi si un motoras electric, atunci Hyundai Ioniq electric ramane fara puncte slabe, pentru sofer cel putin.

Nici nu a costat extraordinar de mult, fiind o Elantra la baza, iar frica romanilor de tehnologie e poate mai mare chiar si decat frica de educatie, asa ca Ioniq isi pierde incet incet din valoare si e o masina hibrida de moda veche, accesibila. Daca poti spune hibrida de moda veche.

 

Motoare Hyundai Ioniq

Hibrid

1.6 hibrid de 137 cai – Pana la 50 km pe modul complet electric. Asta inseamna 1-2 zile de mers prin oras, doar pe curent. Si pana de curand puteai sa furi curent direct de la supermarketuri. Acum va trebui sa platesti, dar tot nu vei dai faliment. Cat despre motor, avem acelasi 1.6 MPI cu care ne-am obisnuit, iar singurul punct slab este cutia automata 7DCT, care nu are un istoric de fiabilitate pozitiv.

Electric

1 motor de 120 si 134 cai – Aici discutia se rezuma la cati bani ai si cat esti dispus sa spargi. Autonomia incepea de la 150 si se ducea in 270 de km, dar odata cu trecerea timpului nu o sa mai ai atata autonomie. Practic, cam la fel ca si cu casatoria. Dupa ce ai luat-o, autonomia va scadea treptat cu trecerea timpului.

 

Probleme Generale Hyundai Ioniq

  • La fel ca si in cazul lui Opel Ampera, se vede ca trenul de rulare hibrid a fost gandit la sfarsit, iar tunelul de transmisie mananca din spatiul din spate. Nu se limiteaza la 2 locuri ca la Ampera, poti gazdui 3 oameni in spate dar trebuie sa ai grija ca acei 3 oameni sa fie prieteni, pentru ca vor sta inghesuiti.
  • Ori au vrut sa mentina preturile la un nivel civilizat, ori nu le-a pasat, ori au zis ca merge si platforma de Elantra. Oricare motiv ar fi, interiorul este in stilul clasic Hyundai adica multe plastice care nu sunt de calitate superioara, spre deosebire de albumul celor de la Timpuri Noi.

 

 

Verdict Hyundai Ioniq

Si a fost un succes, pentru ca s-a cumparat cu baxul chiar daca nivelul de marketing a fost cel putin la inaltimea Irinei Rimes. Presa a laudat acest experiment si inteleg si de ce. O recomand? Absolut, pentru ca e o masina hibrida de moda veche. E o masina conceputa pentru a merge mult, ieftin. Nu este un cross-over care sa iti ia ochii si banii si care sa arate cat de bine se poate, chiar daca autonomia sufera. Nu este un monstru de 5.0 V8 benzina la care se leaga un motor electric pentru a reduce grav impozitarea. Nu, este o masina clasica, facuta ca sa mearga cat mai mult, cat mai ieftin.

 

Ce motoare recomand? Avand in vedere ca infrastructura de incarcare e mai haotica decat gandurile mele, voi alege hibridul de 1.6 si 137 cai.