Probabil ca as putea da copy paste articolului despre Opel Combo si as putea pleca acasa si mi-as face norma cu Fiat Doblo II. Doar ca povestea e unpic altfel, cum ar spune Dagga.

Pentru ca in primul rand trebuia sa fie invers, din Fiat Doblo II s-a nascut Opel Combo pentru ca americanii de la GM nu mai aveau apetit pentru investitii intr-o marca muribunda ca si cariera lui Grasu XXL. Primul Combo era un Corsa C recarosat, dar pentru a doua generatie s-au gandit ca nu merita efortul si vor cumpara direct licenta pentru Fiat Doblo II si il vor lansa pe conducta.

Si de ce sa nu fi facut o asemenea miscare? Primul Doblo a fost si este o duba incredibil de rezistenta si care a devenit faimoasa in intreaga lume, fiind un model international. Iar italienii au calcat acceleratia si au mers si mai departe cu Fiat Doblo II, lucrand agresiv in Europa, America de Nord si America de Sud si, in special, Turcia. Dap, Turcia e o tara in care Fiat rupe stilul mai ceva decat Maurice Munteanu. Pentru turci Fiat este un fel de Dacia la noi, o masina nationala. De asta si Fiat a lansat multe masini cu dedicatie pentru Asia si Europa de Est, cum ar fi Linea si chiar si Tipo.

Iar Fiat Doblo II nu avea cum sa scape de acest tratament. Daca americanilor de la General Motors le-au vandut caroseria si cateva motoare, italienii si-au pastrat pentru ei toate jucariile si le-au vandut pana si americanilor in mod direct, sub numele de Ram V1000 sau Ram ProMaster City si cu un halucinant 2.4 benzina de 184 de cai si o cutie automata in 9 trepte. La noi in Europa avem motoarele cu care ne-am obisnuit, avem caroserie de tip duba simpla, duba cu geamuri dar si varianta cu remorca, ceea ce pe Combo nu gasesti. Avem pana si o versiune electrica. Fiat Doblo II – toata duba de oras de care ai nevoie.

 

 

Motoare Fiat Doblo II

Benzina

  • 1.4 MPI de 95 cai – Daca nu te grabesti nicaieri si nici nu ai de carat chestii, nu iti lua Fiat Doblo II sau orice duba in general. Totusi, daca insisti, ai legendarul 1.4 FiRE care e un rival veritabil pentru 1.4 de pe Golan in ceea ce priveste fiabilitatea.
  • 1.4 Turbo de 120 cai – Din fericire nu este 1.4 Multi-Air deci nu ai acel calculator pagubos si ramai cu un motor absolut decent. Am mai discutat despre el in articolul despre Fiat Bravo, iar singura problema este la rulmentii cutiei manuale M32, care undeva prin 2013 a fost actualizata oricum.

 

Diesel

  • 1.3 Multijet de 90 si 95 cai – Legendarul 1.3 diesel de la Fiat, care s-a dovedit o veritabila bicicleta a satului. Montat pe orice de la Fiat la Opel la Alfa Romeo la Suzuki, acest David al lumii auto si-a carat cu decenta si demnitate munca si a ajuns sa fie pensionat doar de normele de poluare Euro 5 si Euro 6, care il fac foarte slab pentru oras. Sigur, inca mai traieste sub capota lui Tipo, dar in esenta e capat de linie pentru acest motor legendar.
  • 1.6 Multijet de 95 si 100 cai – Motorul principal de pe Fiat Doblo II e doar un alt 1.6 diesel modern. Foarte bun in extern, fiabil, economic, dar la fel de inadecvat in oras ca un roackar intre punkisti. A da, si e singurul motor care avea optiunea unei cutii robotizate DuaLogic, pe care nu o vrei oricum.
  • 2.0 Multijet de 136 cai – Sigur, a fost disponbil si pe Combo pret de 5 minute, dar in esenta il gasesti doar aici. O evolutie a motorului de 2.0 diesel de pe Giulietta si Insignia, acesta nu are problemele cu o-ringurile pe care le gasesti pe Insignia. Totusi nu a fost foarte popular pe Doblo pentru ca dieselul de 1.6 cara la fel de multa marfa, mai ieftin si mai economic. Mai curat si mai usor, cu asa un ajutor – Mr. Doblo!

 

Probleme Generale Fiat Doblo II

  • Sistemul Start/Stop vine standard pentru Fiat Doblo II si stim si noi ca e la fel de enervant ca o administratora de bloc care vine la fiecare 30 de minute ca sa iti aduca aminte ca ai datorie 13 lei la intretinere. Si daca ai de gand sa conduci duba prin oras, o sa devina si mai enervant.
  • Inca o chestie standard de care ne puteam lipsi sunt semnalizarile de pe oglinzi. Chiar si pe versiunile Benone Sinulescu. Ar fi mare pacat ca sa rupi oglinzile des pentru ca asa e in viata dubelor si ar fi mare pacat ca acele oglinzi sa coste foarte mult pentru ca au semnalizarea integrata.
  • Legenda spune ca in torpedou inca se mai afla muncitori si roboti de ansamblare. Iar daca vei scapa ceva in torpedou, acolo va ramane pentru eternitate.

 

Verdict Fiat Doblo II

Fiat Doblo II cara cu demnitate torta primului Doblo si ramane cea mai muncitoreasca duba din clasa. Daca nu iti pasa si/sau ai grija de oglinzi, Doblo e toata duba de care ai nevoie. Personal, daca mi-as permite vreodata ca sa incep o afacere, imi voi cumpara un Doblo.

 

Ce motoare recomand? Clar 1.4 Turbo de 120 cai pentru benzina si 1.6 Multijet de 100 cai pentru diesel.