Sincer, in loc sa recomand Renault Espace IV mai degraba as recomanda o vasectomie. Si asa ne apropiem de 8 miliarde de oameni. Iar daca esti in cautarea unei masini de genul, sigur esti ceva ruda cu Ghenghis Khan sau Alexandru cel Bun.

In caz ca nu stiai, Alexandru cel Bun a avut 5 copii legitimi si 14 copii nelegitimi, confirmati cel putin. Sursele neoficiale, care nu pot fi confirmate oficial, l-ar duce in zona 35-40 de copii. Daca ar fi trait in timpurile noastre, cu siguranta ar fi avut nevoie de un Renault Espace. Doar de unul, daca vorbim despre Renault Espace IV cel putin.

Asta pentru ca daca nu iti ajunge terenul de fotbal pe roti denumit Renault Espace IV, exista si varianta Grand Espace, cu 20 de cm mai lung decat microscopicul Espace simplu. De fapt, din 2012 incolo s-a vandut exclusiv versiunea Grand Espace, pentru ca genul de om care cumpara sa ceva nu se joaca. Doar bate si f*te. Renault Espace IV – masina oficiala a barbatilor de tip „masina de cusut”. Si nu ma refer la faptul ca o au cat un ac dar se misca la fel de repede ca acul masinii de cusut.

Nu m-am mai distrat de mult cu un articol, asa ca pot sa delirez zile in sir. Asa ca voi continua cu dimensiunile lui Grand Espace. Sigur, daca te uiti pe foaie si la numere, ai sa vezi ca un Grand Espace e aproximativ cat un Range Rover ca si dimensiuni. Doar ca tre sa mentionez neaparat faptul ca motorul este amplasat transversal, ca la dube. Asta ca sa mai primesti niste spatiu in plus, dar si ca mecanicii sa nu poata lucra la el pentru ca e mai inghesuit chiar si decat o garsoniera in timpul Untold-ului. Daca la Range Rover capota e la fel de lunga cat un Suzuki Splash, in cazul lui Espace capota e la fel de lunga ca momentele mele in care ma gandesc daca beau si ma pis, oare ma voi pisa incontinuu? Pizza twirling in my mind….barari barara barari barara barari barara…

A da, ar trebui sa vorbesc si despre faptul ca Renault Espace IV e foarte bine optimizat la capitolul spatii de depozitare (am vazut asta si la Modus) si a fost cel mai sigur autobuz la vremea lui. De fapt, e atat de sigur incat e una din putinele masini in care vei scapa cu viata dupa ce te vei ciocni cu un Range Rover sau mai rau, un Discovery. Nu sunt multe masini in care mi-as dori sa fac accident, dar Espace pare o alegere destul de buna.

 

Motoare Renault Espace IV

Benzina

 • 2.0 MPI de 136 cai – Sa pui motorul asta pe Renault Espace IV este ca si cum l-ai forta pe Mihai Traistariu sa lucreze intr-o mina. Este ca si cum ai pune-o pe Margherita sa il calmeze pe Fulgy. Este ca si cum ai intra in cartierul Brestei cu mainile goale, noaptea. Ai inteles ideea.
 • 2.0 Turbo de 163 cai – Interesanta idee, dar pentru Laguna. Nu si pentru un autobuz din asta. Fapt pentru care nu are rost ca sa scriu despre motorul asta pe Espace, pentru ca nu l-a cumparat nimeni.
 • 3.5 V6 de 241 cai – Inteleg ca Renault Espace IV se inrudeste vag cu Avantime si Vel Satis, dar asta nu inseamna ca poti tranti un 3.5 V6 de 241 cai decat la sanchi. Sau sa vezi daca il cumpara cineva. In afara de consumul de ulei, ai parte numai de distractie din partea legendarului 3.5 V6 de pe Nissan 350Z. Cat despre copii sau orice fel de pasageri, mult noroc.

Diesel

 • 1.9 dCi de 130 cai – Inainte de a veni motorul de 2 litri, odata cu al nu stiu catelea facelift, asta era motorul de baza. Ceea ce nu e neaparat rau, doar ca e notoriu pentru problemele de EGR. Si cateodata si de ambreiaj.
 • 2.0 dCi de 130, 150 si 175 cai – Lansat ca sa inlocuiasca 1.9 dCi si eventual chiar si toate motoarele diesel. De fapt, toate motoarele. Nu ai nevoie de alt motor pentru Espace, desi am unele dubii la versiunea de 130 de cai.
 • 2.2 dCi de 139 si 150 cai EGR, capac culbutori si alte probleme fac din motorul de 2.2 dCi unul de evitat. Mai ales ca, spre deosebire de Vel Satis, aici chiar ai alternative. Pas.
 • 3.0 dCi de 173 cai – Am mari dubii ca te intereseaza motorul asta, avand in vedere ca ai atatea guri de hranit. Nu mai ai de unde sa platesti si taxele si impozitele pentru asa ceva, pentru ca ai de cumparat lapte praf pentru copii.

 

Probleme Generale Renault Espace IV

 • Probleme la frana de parcare electrica si la ambreiaj pentru 1.9 dCi si restul motoarelor diesel in 4 cilindri.
 • Cutia automata are o viata mai scurta decat Metin Taifa. Si asta pentru ca racitorul lichidului de transmisie este integrat in radiatorul masinii si daca se crapa radiatorul si incepe sa picure peste racitor, acesta se va transforma in zarzavat ambalat chocolat.
 • Electricele sunt un subiect clasic pe care trebuie sa il mentionez in cadrul masinilor franceze, chiar si in cazul lui Espace. O masina gandita cu mai putina electronica si mai mult plastic rezistent chiar si la copii de 5 ani.
 • Instrumentele de bord, care de fapt sunt in mijlocul bordului, se strica. Si scump. Dar se poate si reconditiona. Mai ieftin. Mult mai ieftin.
 • Blocatorul de volan e o alta pata maro in istoricul de fiabilitate al lui Renault Espace IV. De fapt, primele modele au fost campioane pe sate la fiabilitate, gen ca veneau din ultimul sat al fiabilitatii.
 • Dupa 2012 exista doar versiunea Grand Espace, care e in esenta un Espace normal doar cu 20 de cm mai lung.

 

Verdict Renault Espace IV

Da, sigur, a avut ceva probleme de fiabilitate. Dar ca si masina de carat 25-35 de copii simultan, Renault Espace IV ramane ultimul cuvant in materie de transport. Multe stele la capitolul siguranta, hectare de spatiu interior, mii de spatii de depozitare. Plastice atat de dure incat nici macar un copil de 5 ani nu le poate rupe. Daca aspiratiile tale in viata sunt sa fii Cristi Borcea dar ai zis ca daca nu ai banii lui, macar sa ai palmaresul lui de copii.

Ce motoare recomand? Sincer, doar 2.0 dCi de 150 sau 175 cai. Benzinarele sunt ca un astmatic care tuseste ocazional.