Brandul de valoare a Renault, Dacia, va creste profiturile prin vanzarea mai multor masini in segmentul compact, in timp ce se va indrepta spre electrificare.
Marjele de profit pentru Dacia sunt acum de 10%, a declarat marti CEO-ul Luca de Meo, in actualizarea planului strategic „Revolutie” , iar marca va ajunge la 15% pana in 2030. Acest nivel este similar cu cel pe care il ating acum marcile premium precum BMW si Mercedes-Benz.
Renault a achizitionat Dacia in 1999 si a folosit-o ca platforma pentru a lansa proiectul Logan, o masina mica „design to cost” care s-ar vinde cu sub 5.000 de euro. Loganul si modelele ulterioare s-au bazat pe tehnologia existenta de la Renault-Nissan si au beneficiat de costuri de productie mai mici in Romania si Maroc. O politica de preturi fara tocmeala si concentrarea pe vanzarile cu amanuntul ajuta la mentinerea costurilor de distributie scazute si a marjelor ridicate.
Dacia este acum gata sa atace segmentul compact mai profitabil, incepand cu crossover-ul Jogger cu sapte locuri anul acesta. Un SUV compact, Bigster, va fi lansat in 2024 si va fi urmat de inca doua modele compacte pana in 2030.
„Dacia va intra cu indrazneala pe segmentul C (compact), unde marjele sunt de cel putin doua ori mai mari”, a spus de Meo. „Acest lucru va oferi Daciei sansa de a dubla acoperirea fondului de profit de la 15 miliarde de euro la 30 de miliarde de euro si de a creste cifra de afaceri pe unitate cu 50%”, a adaugat acesta.
Dacia a suferit un potential esec anul acesta, cand Renault si-a oprit operatiunile din Rusia, care includea cea mai bine vanduta marca Lada, in urma invaziei Ucrainei de catre Rusia. Le Vot urma sa conduca o unitate combinata Dacia/Lada care sa imparta platformele si costurile de dezvoltare.
Dacia va face parte din grupul de baza Power de masini cu motor cu combustie din grupul reorganizat, alaturi de vehiculele marca Renault si vehiculele comerciale usoare si ca atare, nu va avea o linie proprie de profit/pierdere, spre deosebire de masina sport marca Alpine.
O potentiala problema pentru Dacia este reducerea emisiilor, mentinand in acelasi timp preturile scazute. Spring, importat din China, unde este construit de unul dintre partenerii Renault, a demonstrat ca un vehicul electric low-cost poate fi popular. Dar construirea unei game de masini complet electrice in Europa ar putea reprezenta provocari legate de costuri.
Planul lui De Meo de „electrificare a la Dacia” incepe cu masinile GPL, apoi trece la hibride complete si hibride usoare de 48 de volti, inainte de a se electrifica complet in intreaga gama pana in 2035.
Prima optiune hyibrid, Jogger, va aparea abia anul viitor si este de asteptat sa foloseasca sistemul full-hybrid de prima generatie E-Tech, mai degraba decat a doua generatie care a inceput sa apara pe modelele marca Renault.
De Meo a spus ca Dacia va beneficia de pe urma dezvoltarii combustibililor alternativi si sintetici in noul joint venture Horse cu Geely pentru motoare cu ardere, precum si va fi un client pentru masini „cu costuri mai mici si accesibile” din unitatea de vehicule electrice Ampere.
„Dacia va ramane Dacia, doar devenind mai mare si tragand pentru o marja operationala de 15% pana in 2030”, a spus de Meo.
Similar Articles
21 November 2022
achizitie , auto , benzina , electric , stiri , stiri auto , aproape masini , probleme , renault , dacia