CEO-ul Renault Luca de Meo, noul sef al grupului de lobby ACEA, a cerut guvernelor europene sa raspunda politicilor comerciale ale SUA si Chinei.
Reglementarile propuse privind poluarea Euro 7 ar putea obliga producatorii de automobile sa inchida fabricile din Europa, dupa declaratiile facute de Luca de Meo, noul sef al grupului european de lobby ACEA, adaugand ca investitiile necesare pentru a respecta regulile ar fi mai bine sa fie alocate pentru cresterea adoptarii vehiculelor electrice.
De Meo, CEO-ul Grupului Renault, a tinut prima sa conferinta in calitate de sef al ACEA. Organizatia a fost zguduita de plecarea anul trecut a Stellantis, al doilea grup european ca volum dupa Volkswagen, precum si Volvo Cars.
Industria auto europeana se afla la o rascruce de drumuri, dupa cum a spus de Meo si se confrunta cu presiuni din partea autoritatilor de reglementare pentru a vinde doar masini cu emisii zero pana in 2035, in timp ce exista si o intrecere cu concurentii din SUA si China cu masuri comerciale favorabile.
„Nu interzic sau reglementeaza, ci mai degraba le stimuleaza masiv industriile”, a spus de Meo, indemnand autoritatile europene de reglementare sa raspunda ,,Actului de reducere a inflatiei” al presedintelui american Joe Biden, sau IRA, care incearca sa atraga furnizorii de vehicule electrice cu o valoare de 370 de miliarde de dolari a subventiilor pentru tehnologii curate.
De Meo a descris ca „asimetric” mediul de afaceri si tehnologic cu care se confrunta producatorii auto europeni. „Am fost deschisi sa primim noii veniti”, a spus el, mentionand ca producatorii auto autohtoni isi pierd cota in Europa, „dar avem grija in mod corespunzator de principiul reciprocitatii care ar trebui sa reglementeze in mod normal arhitecturile comerciale globale?”
De Meo a evidentiat regulile Euro 7, care reglementeaza eliberarea particulelor de evacuare, ca fiind contraproductive pentru obiectivul de reducere a emisiilor de CO2. O versiune preliminara a fost lansata in noiembrie 2022, cu scopul de a le implementa pana in iulie 2025.
Dupa cum s-a propus, Euro 7 ar creste costul pe vehicul cu 1.000 de euro pentru producatorii de automobile si de doua ori pentru consumatori, a comentat de Meo, desi Comisia Europeana a spus ca aceasta cifra este mai mica.
Cresterea pretului ar putea reduce vanzarile de vehicule noi cu 7-10% si ar putea duce la inchiderea, de exemplu, a patru fabrici la Grupul Renault.
„Am putea obtine un raport cost-beneficiu mult mai bun daca reorientam investitia uriasa in Euro 7 pentru a accelera electrificarea facand vehiculele electrice mai accesibile sau reducand emisiile actuale ale flotei, de exemplu prin intermediul carburantilor cu emisii scazute de carbon”, a spus el.
De Meo este de asteptat sa serveasca un mandat de doi ani ca sef al grupului, care schimba liderii printre producatorii auto din Europa. El preia rolul lui Oliver Zipse de la BMW.
Similar Articles
22 February 2023
baterie , baterie auto , benzina , electric , stiri , stiri auto , probleme , motoare , renault , europa