Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Rusii trec la masini uzate pe fondul sanctiunilor occidentale

Sanctiunile occidentale din cauza conflictului din Ucraina au facut ca productia Rusiei sa scada, preturile sa creasca si cumparatorii sa prefere masinile second hand, mai ieftine.



Sursa: reuters.com


Cheltuielile pentru masini noi in Rusia s-au redus la peste jumatate anul trecut, deoarece industria auto a simtit intreaga forta a sanctiunilor occidentale din cauza conflictului din Ucraina, productia scazand, preturile crescand si cumparatorii trecand la modele mai ieftine.


In timp ce analistii continua sa dezbata eficacitatea generala a sanctiunilor economice impotriva Rusiei, nu poate exista nicio indoiala ca au lovit puternic industria sa auto, care depindea in mare masura de producatorii straini si de piese importate.


Cheltuielile pentru masini noi au scazut cu 52%, pana la 20,4 miliarde de dolari anul trecut, in timp ce numarul de masini noi vandute a scazut cu 59%.


Productia de masini s-a diminuat, de asemenea, la cel mai scazut nivel de la prabusirea Uniunii Sovietice din 1991, deoarece producatorii de automobile occidentali au oprit productia si au vandut fabricile.


Cheltuielile totale pentru autoturisme noi si second-hand au scazut cu peste 15% in 2022, deoarece inflatia a dus la cresterea preturilor si a dus la reducerea nivelului de trai, arata datele agentiei de analiza Autostat, in ciuda unei cresteri de 14% a cheltuielilor pentru masinile uzate.


„Banii au intrat pe piata de masini second hand pe masura ce preturile la aceste masini s-au mentinut, in timp ce, in acelasi timp, structura pietei de masini noi   s-a schimbat semnificativ”, a declarat directorul general al Autostat, Serghei Udalov, pentru Reuters.


Sursa: bbc.com


Inflatia anuala de 11,9% anul trecut a contribuit la o scadere estimata cu 1% a veniturilor reale disponibile ale rusilor, potrivit agentiei de statistica Rosstat.


Retailerii au investit masiv in formate de magazine cu discount, o tendinta care se oglindeste in sectorul auto.


Importurile de masini second hand au crescut anul trecut, cele din Japonia fiind in frunte. Japonia a redus exporturile de masini de mare valoare catre Rusia, dar masinile second hand importate de persoane fizice nu intra sub incidenta restrictiilor.


Analistii de piata se asteapta ca vanzarile de masini noi sa creasca la aproximativ 800.000 in acest an, de la 687.370 in 2022, dar inca mult sub cele peste 1,6 milioane vandute in 2021.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA