Republica Ceha a convocat o reuniune a ministrilor transporturilor din 12 tari UE care incearca sa conteste standardul Euro 7 propus pentru a reduce emisiile vehiculelor si a discuta termenul limita din 2035 al blocului pentru eliminarea treptata a masinilor care emit CO2.
In afara de Cehia, cei invitati sa participe la intalnire sunt Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia si Spania, a declarat un oficial al UE pentru Reuters. Tarile nu au declarat inca daca ministrii lor vor participa.
Reuniunea a fost planificata initial pentru a discuta o propunere de lege a UE pentru a inaspri limitele emisiilor de poluanti daunatori sanatatii, inclusiv oxizi de azot, o politica cunoscuta sub numele de Euro 7. Republica Ceha, alte tari din UE si grupuri industriale au declarat ca este nerealist si pun la indoiala beneficiile sale pentru mediu.
Ministrul ceh al transporturilor, Martin Kupka, a declarat ca se va intalni la Strasbourg cu ministrii transporturilor din tarile care au si ei rezerve cu privire la standardul de emisii Euro 7 propus.
„Vom discuta punctele de baza ale pozitiei comune pentru negocierile privind schimbarea standardului”, a spus Kupka.
CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, a declarat luna trecuta ca standardele Euro 7 propuse sunt „inutile” si contraproductive intr-un moment in care industria auto se lupta sa produca masini electrice la preturi accesibile.
Tavares a criticat anterior standardele Euro 7 ca fiind o pierdere de timp si bani, deoarece ar impune producatorilor de automobile sa investeasca in convertoare catalitice si filtre de particule, precum si in controale electronice pentru a reduce emisiile la modelele pe combustibili fosili pe care Uniunea Europeana intentioneaza sa le interzica oricum din 2035.
In intalnirea de luni se va discuta, de asemenea, propunerea de lege a UE pentru a pune capat vanzarilor de masini noi care emit CO2, in 2035.
Principala politica a blocului de a accelera trecerea Europei la vehiculele electrice a fost suspendata la inceputul acestei saptamani, dupa ce opozitia de ultim moment a Germaniei a amanat un vot final, care inca nu a fost reprogramat.
Germania a cautat asigurari ca vor fi permise vanzarile de masini noi cu motoare cu ardere interna dupa 2035, daca acestea functioneaza cu combustibili neutri in CO2, cum ar fi carburantii electronici.
Interventia germana i-a surprins pe factorii de decizie, intrucat Parlamentul European, Comisia executiva si statele membre UE au convenit anul trecut asupra legii CO2 in masini, dupa luni de negocieri.
Republica Ceha, care are si o industrie auto semnificativa, a cautat, de asemenea, scutiri pentru combustibilii sintetici, in schimbul sprijinului sau in limitarea motoarelor cu ardere.
Alti oponenti ai legii CO2 in masini includ Italia si Polonia. De cand Germania si-a semnalat opozitia, un numar tot mai mare de alte tari din blocul de 27 de membri s-au alaturat lor, au declarat oficialii UE.
Similar Articles
10 March 2023
sfat achizitie , achizitie , auto , stiri , stiri auto , aproape masini , probleme , UE , euro 7