Germania a format o alianta cu Italia si unele tari din Europa de Est, care se opun renuntarii treptate planificate a motoarelor cu ardere interna din 2035, cu exceptia cazului in care masinile care functioneaza cu combustibili electronici sunt exceptate de la interdictie.

Sursa: foundry-planet.com

Comisia Europeana ar putea depune o propunere obligatorie din punct de vedere juridic in saptamanile urmatoare pentru a face e-combustibilii scutiti de interdictia planificata a UE.

Berlinul este in discutii cu Bruxelles-ul si cauta o rezolutie „cat mai curand posibil” inainte de a putea semna orice acord, a declarat Volker Wissing,ministrul german al transporturilor.

Acesta sustine ca grupul de tari vrea o categorie separata de masini cu motor cu combustie care ar putea functiona cu combustibili electronici sintetici, neutri din carbon, dupa 2035. „O interzicere a motorului cu ardere, atunci cand acesta poate functiona intr-un mod neutru din punct de vedere climatic, pare o abordare gresita pentru noi”.

Volkswagen si Porsche dezvolta e-carburanti si au sustinut ca acestia ar putea fi o alternativa la electrificare in unele segmente ale industriei auto.

„Nu vrem sa oprim lucrurile si nici nu vrem sa esueze in cele din urma”, a spus Wissing. „Vrem ca reglementarea sa reuseasca, avem nevoie de neutralitate climatica dar trebuie sa ramanem deschisi la tehnologie, orice altceva nu este o optiune buna pentru Europa”.

UE spune ca data din 2035 este cruciala, deoarece durata medie de viata a masinilor noi este de 15 ani, asadar, o interdictie ulterioara ar impiedica UE sa nu atinga emisii nete zero pana in 2050, piatra de hotar globala, sustin oamenii de stiinta, ca ar evita schimbarile climatice dezastruoase. Transporturile reprezinta aproximativ un sfert din emisiile UE.

Sursa: wall-street.ro

Masinile au o importanta extraordinara in Germania, unde industria auto detine aproximativ 800.000 de angajati si are venituri de aproximativ 411 miliarde de euro, ceea ce o face de departe cel mai mare segment al economiei.

Sustinatorii e-combustibililor spun ca acestia sunt in esenta electricitate regenerabila care a fost transformata intr-un combustibil lichid, combustibil folosind CO2 captat din atmosfera.

Criticii spun ca e-combustibilii sunt o risipa de energie regenerabila si ar trebui economisiti pentru utilizari mai greu de decarbonizat, in timp ce unele parti ale industriei se tem ca ar putea crea incertitudine de reglementare.