Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Industria EV investeste in reciclarea „masei neagre” a bateriilor

Cel mai recent cuvant la moda in materialele bateriilor impinge industria EV spre reciclare si eficientizare.



Sursa: electrek.co


Pulberea metalica se face prin zdrobirea si maruntirea bateriilor sau celulelor bateriei, extragerea elementelor nedorite, apoi rafinarea restului.


Dar „masa neagra” este doar o descriere foarte literala a produsului intermediar provenit din reciclarea fie a bateriilor din industria EV uzate , fie a deseurilor din fabricile de baterii. Este un cocktail negru, pudrat de metale precum litiu, cobalt si nichel, care apare ca o marfa in sine.


Exista un interes din ce in ce mai mare pentru reciclarea bateriilor pe masura ce industria globala de vehicule electrice se extinde si pe masura ce producatorii de automobile si guvernele occidentale isi propun sa construiasca lanturi de aprovizionare care pentru a ocoli China.


Mentiunile de masa neagra in castigurile companiei au crescut  inclusiv cazuri recente de la comerciantul de marfuri Glencore si gigantul de produse chimice BASF. Trei cercetatori de piata Benchmark Mineral Intelligence, Fastmarkets si S&P Global au lansat evaluari regulate ale pretului materialului din aprilie.


Bateriile uzate vor reprezenta o pondere mai mare din aprovizionarea totala a deseurilor.


„Exista cu siguranta un interes tot mai mare din partea producatorilor de automobile pentru masa neagra acum”, a spus Jesline Tang, analist la S&P Global Commodity Insights. Unii au anuntat deja parteneriate sau asociatii in comun pentru a explora oportunitatile de reciclare a bateriilor EV, cum ar fi BMW, Ford Motor Co. si Mercedes-Benz.


Glencore a dezvaluit un plan in mai cu firma canadiana de reciclare Li-Cycle pentru a procesa masa neagra in Sardinia, Italia. BASF se asteapta sa produca masa neagra in Germania anul viitor. Si saptamana trecuta, o filiala a comerciantului Mercuria Energy Trading a convenit asupra unei asociatii cu un reciclator din SUA pentru a ajuta la vanzarea masei sale negre in intreaga lume.


Materialele reciclate vor reprezenta 15% din oferta globala de litiu, 11% pentru nichel si 44% pentru cobalt pana la sfarsitul acestui deceniu, potrivit estimarilor S&P Global Commodity Insights.


Popularitatea in crestere si performanta imbunatatita a celulelor litiu-fier-fosfat sau „LFP”  au contribuit la reducerea costurilor si la stimularea adoptarii vehiculelor electrice. Dar chimia LFP este o propunere mai putin atractiva pentru reciclare.


Sursa: pubs.acs.org


Reciclarea celulelor bateriei LFP trebuie sa fie la costuri reduse, deoarece fara nichel sau cobalt valoarea lor de piata este de obicei mai mica.


La preturile recente, bateriile nichel-cobalt-mangan contin o valoare medie a metalului de aproximativ 10.040 USD pentru fiecare tona de celule, potrivit Fastmarkets. Materialele bazate pe chimia LFP au o valoare mult mai mica, de 3.935 USD pe tona, dar pot fi mai costisitoare si mai dificil din punct de vedere tehnic de procesat in masa neagra. Asta inseamna mai putin spatiu pentru reciclatori pentru a obtine profit.


Exista, de asemenea, probleme cu tranzactionarea deschisa a masei negre, pe care unele tari, inclusiv in Europa, le clasifica drept periculoase. Aceasta este o preocupare cheie in ceea ce priveste ambalarea, transportul si comercializarea acestuia, a spus Leah Chen, analist la S&P Global Commodity Insights.


„Avem o multime de fabrici in Europa in care putem distruge bateriile pentru a face masa neagra, dar apoi este oarecum blocata”, a declarat Julia Harty, analist la Fastmarkets din Londra. „Este pacat, deoarece in acest moment se acorda atat de multa atentie durabilitatii, dar birocratia ingreuneaza reciclarea bateriilor cu litiu-ion in Europa.”


Similar Articles

Kia va construi EV6 2025  in fabrica sa din Georgia, SUA

Kia va construi EV6 2025 in fabrica sa din Georgia, SUA

21 November 2024 In „D'ale Șoselei”
Pareri : Ssangyong Rodius I ( 2004 - 2013 )

Pareri : Ssangyong Rodius I ( 2004 - 2013 )

19 November 2024 In „D'ale Șoselei”
Munteanu Ioana
Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA