Marea Britanie spune ca aceasta miscare pentru Mini ar aduce investitiile totale in sectorul auto la peste 7,48 miliarde de dolari in ultimii ani.
BMW va investi 600 de milioane de lire sterline (750 de milioane de dolari) la fabrica sa din Oxford din Marea Britanie pentru a-si lua marca Mini complet electrica pana in 2030, un nou impuls pentru industria auto din Marea Britanie dupa ani de incertitudine legata de Brexit.
Incepand din 2026, producatorul auto va produce doua modele electrice la uzina engleza: versiunea cu trei usi a Mini Cooper si crossover-ul compact Aceman.
BMW va investi, de asemenea, in fabrica sa din Marea Britanie din Swindon, care produce piese pentru modelele Mini. Compania nu a spus ce se va intampla cu fabrica sa de motoare din Hams Hall intr-un comunicat publicat luni.
Fabrica din Oxford va produce numai modele electrice incepand cu 2030.
Vehiculele electrice Cooper si Aceman vor fi, de asemenea, produse in China. Exporturile de masini vor incepe in 2024.
Daca BMW ar fi optat sa mentina productia de Mini electrice limitata la China, ar fi fost o lovitura grava pentru Regatul Unit, unde productia de masini s-a redus la jumatate de la referendumul din 2016 pentru Brexit.
Ministrul britanic de afaceri, Kemi Badenoch, va vizita fabrica din Oxford pentru anuntul acordului, despre care guvernul a spus ca a sporit investitiile totale in sectorul auto in ultimii ani la peste 6 miliarde de lire sterline.
„Investitia BMW este un alt exemplu stralucitor al modului in care Marea Britanie este cel mai bun loc pentru a construi masini ale viitorului”, a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak intr-un comunicat.
Producatorul auto a declarat ca guvernul britanic a oferit sprijin pentru investitie, dar nu a oferit detalii.
Micul, rapid si accesibil Mini original a fost pus in vanzare in 1959 si a ramas popular sub BMW de cand a reinviat marca in 2001, dar viitorul sau in Marea Britanie este incert de ani de zile.
Cu toate acestea, industria ramane necontenita, atat in Marea Britanie, cat si in Europa, cerand o intarziere in implementarea „regulilor de origine” post-Brexit, conform carora 45% din valoarea unui vehicul electric vandut in Uniunea Europeana trebuie sa provina din Marea Britanie sau UE, din 2024, pentru a evita tarifele.
Decizia vine la mai putin de doua luni dupa ce compania indiana Tata a declarat ca va investi 4 miliarde de lire sterline intr -o fabrica de baterii EV din Marea Britanie pentru a-si aproviziona fabricile Jaguar Land Rover, o miscare considerata vitala pentru supravietuirea continua a industriei auto din Marea Britanie in era electrica.
La inceputul acestui an, startup-ul britanic Britishvolt a solicitat falimentul echivalent al Marii Britanii din capitolul 11, dand o lovitura majora pentru sperantele tarii de a construi o industrie a bateriilor autohtona.
Similar Articles
19 September 2023
achizitie , auto , baterie , baterie auto , electric , bmw , aproape masini , china , europa , mini