Combustibilii sintetici pot fi fabricati folosind energie durabila, dar chiar si sustinatorii sustin ca va fi dificil sa se obtina neutralitatea totala a emisiilor de carbon.
Uniunea Europeana urmeaza sa ceara ca masinile care functioneaza cu combustibili electronici sa fie 100% neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon daca urmeaza sa fie vandute dupa 2035, se arata intr-un proiect de document, dupa ce Germania a cerut ca masinile cu combustibil electronic sa fie scutite de faza- din vehiculele noi poluante.
Toate masinile noi vandute in UE incepand cu 2035 trebuie sa aiba emisii zero de CO2, conform principalei politici climatice a UE pentru masini, despre care tarile au convenit la inceputul acestui an.
Cu toate acestea, Comisia Europeana dezvolta o ruta legala pentru vanzarile de masini noi care functioneaza doar cu combustibili electronici, care sa continue si dupa 2035, dupa ce Germania a cerut aceasta scutire.
Un proiect de propunere legala a UE, vazut de Reuters, a aratat planurile Bruxelles-ului de a stabili conditii stricte pentru masinile cu combustibil electronic, care le impune sa functioneze cu combustibili complet neutri in CO2.
Combustibilii electronici sunt considerati neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon atunci cand sunt fabricati folosind emisii de CO2 captate care compenseaza CO2 eliberat atunci cand combustibilul este ars intr-un motor.
Proiectul de reguli ar fi mai strict decat normele privind combustibilii cu emisii scazute de carbon din alte politici climatice ale UE. De exemplu, tarile pot folosi anumiti combustibili pentru a indeplini obiectivele UE in materie de energie regenerabila daca obtin o reducere a emisiilor cu 70%, mai degraba decat 100%.
Nici comisia, nici ministerul german al transporturilor nu au raspuns imediat solicitarilor de comentarii.
„In special cand vine vorba de reducerea emisiilor de CO2 ale flotei existente – care cuprinde deja aproximativ 250 de milioane de vehicule in Europa astazi, carburantii neutri din punct de vedere climatic pot juca un rol important in decarbonizarea transportului”, a spus BMW intr-un comunicat.
„De aceea toate motoarele BMW sunt deja omologate pentru e-combustibili, cu conditia sa respecte standardul actual de combustibil”.
Grupul industrial eFuel Alliance a spus ca proiectul de propunere va interzice efectiv noile motoare cu ardere din 2035, daca ar include emisiile de-a lungul lantului valoric, precum si cele provenite de la producerea unui e-combustibil.
„O reducere de 100% a emisiilor este, prin urmare, aproape imposibila”, a declarat Ralf Diemer, directorul general al grupului, intr-un comunicat vineri.
Amer Amer, un inginer la Aramco, care lucreaza cu Stellantis si Renault, precum si cu alte companii de industrie, pentru a comercializa combustibili electronici, a declarat recent ca compania sa ar putea obtine o reducere de CO2 „la nord de 70%” in productia lor.
Restul de 30% include amprenta de productie a turbinelor eoliene si a panourilor solare si electrolizoarele utilizate pentru a crea combustibilii, precum si transportul combustibililor, a spus Amer.
Proiectul de reguli ar constitui o baza legala pentru ca producatorii de automobile sa inmatriculeze un nou tip de vehicul, o masina cu motor cu combustie care functioneaza exclusiv cu combustibili neutri din carbon.
Astfel de vehicule trebuie proiectate astfel incat motorul sa nu porneasca daca vehiculul este alimentat cu benzina care emite CO2, conform proiectului de reguli, care s-ar putea modifica inainte ca acestea sa fie publicate in cursul acestui an.
Producatorii ar trebui sa impuna acest lucru folosind tehnologii precum dispozitive care urmaresc proprietatile chimice ale combustibilului. De asemenea, ar trebui sa dezvolte reguli pentru a se asigura ca aceste tehnologii nu pot fi modificate, se arata in document.
Similar Articles
26 September 2023
achizitie , auto , baterie , baterie auto , benzina , electric , aproape masini , pareri , motoare , europa