UE a ajuns la un acord pentru a interzice efectiv noile masini cu motor cu combustie din 2035, o miscare care va remodela transportul si va marca un pas semnificativ pe calea reducerii emisiilor de carbon.

Sursa: acea.auto

Grupul de lobby al producatorilor europeni de automobile ACEA a cerut UE sa creeze conditii-cadru pentru a indeplini obiectivul.

Cele trei institutii cheie ale blocului, bratul sau executiv, parlamentul si state membre, au convenit asupra unui acord care va cere producatorilor de masini sa atinga un obiectiv de zero emisii pana in 2035. Acordul prevede o reducere cu 55% a emisiilor in acest deceniu. , pentru ca UE stabileste un curs a atinge neutralitatea climatica pana in 2050.

„Este începutul unei mari tranziții a Uniunii Europene”, a declarat Jan Huitema, principalul negociator al parlamentului.

Acordul marcheaza un progres neasteptat de rapid pentru ceea ce a fost una dintre cele mai controversate propuneri ale UE, cand a fost anuntata cu putin peste an in urma, ca parte a unei revizuiri ecologice a economiei blocului.

„Producatorii de masini europeni demonstreaza deja ca sunt gata sa faca un pas inainte, cu masini electrice tot mai multe si din ce in ce mai accesibile care vin pe piata”, a declarat seful UE pentru clima, Frans Timmermans, intr-un comunicat. „Viteza cu care sa produs aceasta schimbare in ultimii ani este remarcabila”.

Acordul are ramificatii globale. Fiind cel mai mare bloc comercial din lume, UE are reputatia de a stabili standarde la nivel global si gazduieste multi dintre cei mai mari producatori de automobile.

Volkswagen, Stellantis, Ford, Bentley si Jaguar se numara printre producatorii auto care au declarat ca vor inceta sa mai vanda masini pe benzina si diesel in Europa pana in 2035 sau inainte.

Mentinerea unui pilon major al acordului ecologic al UE pe drumul cel bun printr-o criza energetica fara precedent dupa invazia Ucrainei de catre Rusia este, de asemenea, un avantaj pentru cei care care sustin ca razboiul poate accelera tranzitia.

Sursa: seenews.com

De asemenea, UE poate merge acum la negocierile climatice din Egipt in mai putin de doua saptamani, cu dovezi concrete ca face progrese in implementarea politicilor sale climatice. Reuniunea COP27 este vazuta ca momentul in care tarile arata ca isi respecta angajamentele ecologice.

Regulamentul va fi primul care va fi aprobat in cadrul planurilor verzi ale UE, cunoscut sub numele de „Fit for 55”, care isi propune sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% in acest deceniu. Alte politici includ o revizuire majora a pietei de carbon din bloc, precum si masuri de stimulare a surselor regenerabile si a eficientei energetice.

Unele grupuri au criticat acordul, sugerand ca ar putea duce, in timp, la o acumulare de masini mai vechi care arunca emisii, mai degraba decat noi generatii de masini potential mai eficiente. Exista putine exceptii de la noi reguli. Atat Consiliul, cat si parlamentul au convenit ca producatorii de nisa, inclusiv Lamborghini, care produc un numar mic de vehicule vor primi o intarziere de 1 an cu privire la obiectivele de emisii.

„Suntem acum dornici sa vedem condițiile-cadru care sunt esențiale pentru atingerea acestui obiectiv reflectate in politicile UE”, a declarat Oliver Zipse, presedintele ACEA, grupul de lobby al producatorilor europeni de automobile si CEO al BMW.

„Acestea include o abundenta de energie regenerabila, o retea de infrastructura de incarcare privata si publica fara intreruperi si acces la materii prime”, a spus Zipse.