Regulile de origine pentru vehiculele electrice, urmeaza sa fie introduse treptat pentru comertul dintre Marea Britanie si UE si au devenit un domeniu cheie de disputa.
Oficialii britanici si ai Uniunii Europene se vor intalni miercuri pentru a discuta despre planurile post-Brexit de a impune o taxa pentru vehiculele electrice din Marea Britanie, pe masura ce se apropie termenul limita pentru amanarea introducerii taxelor.
Regulile de origine a vehiculelor electrice, care urmeaza sa fie introduse treptat pentru comertul dintre Marea Britanie si UE si care au devenit un domeniu cheie de disputa in relatia in curs, sunt pe ordinea de zi a unei reuniuni de jumatate de zi a Comitetului specializat in comert UK-UE.
Miza este daca vehiculele electrice comercializate intre Regatul Unit si UE vor atrage un tarif de 10% de anul viitor daca mai putin de 45% din valoarea lor provine din regiune, asa cum se prevede in Acordul de comert si cooperare post-Brexit.
„S-a facut si continua sa se faca pentru ca stim ca termenul limita se apropie, dar sunt optimist ca se va lua decizia corecta”, a declarat ministrul britanic al industriei, Nus Ghani, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Vehiculele electrice au devenit un punct focal major al tensiunilor comerciale globale in ultimele saptamani. Speranta Regatului Unit ca UE va opta pentru amanarea introducerii taxelor este partial determinata de decizia UE de a deschide o revizuire a impactului importurilor de masini din China pe piata UE, a spus Ghani.
Prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak si producatorii de automobile europeni doresc sa prelungeasca perioada planificata de introducere treptata cu trei ani, permitand mai mult timp pentru dezvoltarea lantului de aprovizionare cu baterii din regiune. Sunak l-a solicitat pe cancelarul german Olaf Scholz pentru a ajuta la amanarea taxelor.
Dar pana acum, oficialii UE si statele membre au fost impartite in privinta acestui subiect, chiar si dupa ce diplomatii au discutat luni problema, a declarat o persoana familiara cu discutia.
Industria auto considera ca aceasta miscare ar putea costa sectorul 4,3 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari) si ar putea aduce beneficii concurentilor chinezi. Stellantis a spus ca fabricile sale britanice Vauxhall s-ar putea inchide cu pierderea a mii de locuri de munca, daca acordul Brexit nu este renegociat.
Similar Articles
28 September 2023
achizitie , auto , stiri , stiri auto , aproape masini , pareri , probleme , stellantis , china , europa