Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Zeekr Geely, sosire in Europa pe fondul disputei subventiilor vehiculelor electrice

Marca de vehicule electrice Zeekr – Geely cu legaturi cu Volvo va concura cu VW, BMW si altele, dar un razboi comercial care se profileaza ar putea ameninta ambitiile producatorilor de automobile chinezi in Europa.



Sursa: insideevs.com


Zeekr, o marca premium de vehicule electrice de la Geely, se bazeaza pe un impuls suplimentar din partea marcilor surori, precum Volvo, pentru a intra in Europa, la fel cum tensiunile comerciale globale in crestere ameninta ambitiile producatorilor de automobile chinezi pentru regiune.


Marca, parte a imperiului auto in expansiune al miliardarului Eric Li, care include si o participatie la Mercedes-Benz Group si colaborarea cu Grupul Renault, a inceput vanzarile europene a doua modele in urma cu doar cateva saptamani si intentioneaza sa adauge inca sapte pana in 2025.


A face parte din Zhejiang Geely Holding Group de la Li „ne ofera un avans important”, a declarat seful Europei, Spiros Fotinos, intr-un interviu. „Geely s-a impus prin Volvo, Polestar si Lynk & CO, asta adauga un semn de incredere.”


Fondata ca marca independenta in 2021, Zeekr a inceput vanzarile la sfarsitul lunii iunie ale modelelor berline de 59.490.001 EUR si SUV compact X de 44.990 EUR, care concureaza, printre altele, cu ID.7 si BMW iX1 ale marcii Volkswagen. Pentru a aduce clientii europeni in fata unui producator auto necunoscut, o echipa de peste 500 de persoane ajuta la proiectarea modelelor sale in Goteborg, Suedia. Eforturile ar putea contribui la diferentierea lui Zeekr, deoarece BYD, Nio si Great Wall conduc o serie de companii chineze care vizeaza Europa.


Totusi, ambitiile lui Zeekr pot fi amenintate de distantarea relatiilor comerciale. Saptamana trecuta, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a demarat o ancheta cu privire la sprijinul potential inechitabil de stat al producatorilor de vehicule electrice din China, o miscare pe care tara a etichetat-o ​​drept „protectionism liber”.


Principalul negociator comercial al UE, Valdis Dombrovskis, care se afla intr-o calatorie de patru zile in China, a declarat ca blocul cauta o noua strategie fata de tara, denumind relatia actuala „foarte dezechilibrata”.


Pentru compania-mama Geely, reusirea sosirii lui Zeekr in Europa ar contribui la formarea unui amestec de exploatatii auto si ar obtine economii de scara. Compania cu sediul in Hangzhou si-a construit radacini europene de cand a preluat Volvo de la Ford Motor in 2010, reteaua sa acopera participatiile in producatorul de camioane Volvo AB pana la controlul producatorului de masini sport Lotus. De asemenea, finalizeaza un acord cu Renault pentru a pune in comun activele motoarelor cu ardere.


Sursa: insideevs.com


Zeekr 001 si X sunt fabricate pe aceleasi platforme care produc si SUV-ul compact EX30 de la Volvo si masina de oras Smart de la Mercedes. Anul acesta, Zeekr vizeaza vanzari de 140.000 de masini, chiar daca producatorii de vehicule electrice din China se lupta cu un razboi atragator al preturilor. Acesta va creste la 650.000 pana in 2025. In Europa, primele livrari catre Suedia si Tarile de Jos sunt programate pentru noiembrie. Vanzarile au inceput si in Germania in aceasta luna.


Adaugand mai multe modele in portofoliu, Zeekr va putea „alimenta cresterea pe piata chineza, dar si „debloca potentialul din Europa si din alte regiuni”, a declarat Fotinos, fost director executiv Toyota Motor.


Pana in 2025, compania se asteapta sa ofere masini in mare parte din Europa de Vest. Se pare ca are in vedere o IPO in SUA.


„America de Nord este o alta discutie. Este o piata diferita”, a spus Fotinos. „Este o piata pe care o privim si o luam foarte in serios.”


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA