Miscarea ar extinde amprenta producatorului auto chinez Geely in Europa.

Sursa: alpine-rrg.com

Renault va lua in considerare investitorii, inclusiv Zhejiang Geely Holding Group, pentru a-si consolida marca de masini sport Alpine intr-o miscare care ar extinde amprenta producatorului auto chinez in Europa.

Cautarea de noi investitori va incepe probabil la sfarsitul anului viitor sau la inceputul lui 2025, a declarat Philippe Krief, CEO al marcii.

„Geely face parte din grup si ne uitam la lucruri impreuna cu ei”, a spus Krief intr-un interviu. Totusi, „prioritatea pentru 2024 este oficializarea produsului si a planului industrial Alpine”.

Invitarea la Geely, care produce deja masini Volvo si Lotus si detine participatii la Mercedes-Benz si Aston Martin, ar intari si mai mult legaturile dintre cele doua grupuri, pe masura ce Renault incearca o revizuire completa.

Renault si Geely au convenit sa infiinteze o companie de motoare cu combustie combinata si sisteme de propulsie hibride si lucreaza impreuna in Coreea de Sud.

Orice investitie chineza in Alpine, cunoscuta mai ales pentru coupe-ul sau sport A110, ar fi monitorizata indeaproape de guvernul francez, care detine 15% din Renault.

Proprietarul miliardar al Geely, Li Shufu, are ambitii de a extinde vanzarile globale si, cel mai recent, si-a lansat brandul premium EV Zeekr in Europa, alaturi de modelele Polestar si Lynk & Co.

Sursa: motor1.com

Intre timp, Alpine pregateste o gama de sapte modele complet electrice, incepand cu masina de oras A290 anul viitor si cu un vehicul crossover in 2025.

CEO-ul Renault, Luca de Meo, vizeaza venituri de peste 8 miliarde de euro (8,6 miliarde de dolari) pentru Alpine pana la sfarsitul acestui deceniu, un obiectiv ambitios pentru o marca care a vandut putin peste 3.500 de masini anul trecut.

Brandul francez este inca in discutii cu AutoNation pentru a incepe vanzarile in SUA in 2027 sau 2028. Acele discutii „vor dura putin, dar progreseaza”, a spus Krief, fost director de inginerie la Ferrari, care a preluat conducerea la Alpine in iulie.

Alpine isi dezvolta propria platforma EV , un pas vazut ca fiind cheie pentru extinderea marcii. Acesta va colabora strans cu noua entitate EV si software a Renault, Ampere.

Krief a spus ca are in vedere „diverse scenarii” pentru a extinde amprenta productiei Alpine dincolo de site-ul sau din Dieppe din Normandia, inclusiv utilizarea fabricilor Renault pentru noi modele sau investitiile in fabrici proprii, potential in afara Europei.