Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Dodge Avenger ( 2007 – 2011 )

Da, stiu. Dodge Avenger s-a fabricat din 2007 pana in 2014, dar la noi in Europa s-a terminat jmekeria in 2011 pentru ca nu a fost cel mai vandut model de la Dodge posibil, in conditiile in care Dodge nu este cea mai vanduta marca auto posibil. In Europa cel putin. Dar oare sa fie Dodge Avenger la fel de bun ca ciorba cu mici?



Dodge Avenger a pornit ofensiva americana in Europa si iar trebuie sa scriu despre aproximativ aceeasi masina, pentru ca Dodge Avenger, Dodge Caliber, Jeep Compass, Jeep Patriot si Dodge Journey sunt aceeasi masina. In ordinea asta de marime a caroseriei. Aceleasi motoare, aceleasi transmisii, aproximativ aceleasi probleme. Dar stai, ca povestea nu se termina aici, pentru ca toata trupa imparte platforma cu Mitsubishi Outlander, Peugeot 4007 si Citroen C-Crosser. Si cu Mitsubishi Lancer. Si cu Mitsubishi ASX. Si motoarele pe benzina sunt dezvoltare ca un proiect comun dintre DaimlerChrysler, Hyundai/Kia si Mitsubishi si se cheama „World Engine” pentru ca vroiau a fi motoare universale si au fost destul de aproape de statutul asta de motor universal. O idee executata mai bine decat „One Ford” si al lor 1.0 EcoBoost.


Ce avem aici?


Un tub de vaselina, o funie si o minte deschis….asta…Dodge Avenger. Din toata familia extinsa, Dodge Avenger sta la baza copacului si daca nu vrei sa citesti prea mult despre Dodge Avenger pentru ca podcast-ul doamnei Floarea Dragomir, atunci trebuie sa stii ca Avenger-ul este efectiv un Passat mai ieftin si cu asta pot pleca acasa. Pentru ca in lumea reala Avenger-ul vine cu un 2.0 diesel de provenienta VW, de obicei cu o cutie manuala. Practic, un Passat mai ieftin si cu alt aspect. Ceea ce nu e o idee rea, pentru ca dieselul acela e cel fiabil, fara problemele cu injectoare de pe Passat. Practic, e un Jetta mai ieftin si mai mare. Iar, la fel ca si in cazul lui Jetta, nu imi exprima nimic in mod deosebit si nici macar in mod ne-deosebit. E o masina si atat. Are 4 porti si un portbagaj, are un motor de 2 litri diesel si cam atat. 4850mm de masina si atat. Si plictiseala asta generala a fost atat de evidenta incat modelul facelift a fost retras din Europa si nu am mai primit dieselul de 2.2 de la Mercedes, ca restul trupei estivale.


 


Dodge Avenger front side aproapemasini


Motoare Dodge Avenger


Benzina



  • 2.0 MPI World de 158 cai – Incepem cu cel mai mic si de bun simt motor, un 2 litri in 4 cilindri care nu impresioneaza pe nimeni si pe care probabil nu s-a inghesuit lumea sa il cumpere dar daca gasesti unul din greseala, eventual la pret bun, merita sa il cumperi.

  • 2.4 MPI World de 170 cai – Pentru ca astea doua motoare sunt motoare de moda veche care sacrifica performantele si consumul, in numele fiabilitatii. Sigur, nu o sa fuga si nici nu o sa iti dea lacrimile de cat de impresionat vei fi de consum, dar nici nu vei trece pe la service prea curand. Intreaba-i pe cei din comunitate Mitsubishi, pentru ca acolo ai cele mai mari sanse sa gasesti informatii despre motorul asta. La ei numele de cod este 4B1.

  • 2.7 V6 EER de 190 cai – Daca vrei o portie de burgeri americani, asta e cel mai apropiat motor de acea experienta pentru ca aici se termina petrecerea, pe cand la americani abia incepe. Ei mai au un 3.5 V6 care nu e neaparat reusit si mai au si legendarul Pentastar 3.6 V6, folosit pe chestiile serioase, de la Chrylser 300c la Dodge Nitro si multe chestii americane pe care nu le cunosti. Cat despre 2.7 V6-ele EER de 190 de cai, personal voi spune pas. Probleme cu distributia pe lant care sare de la punct la fel cum sar eu din pat noapte cand aud zgomote si ma gandesc „Simona Patruleasa, tu esti???”, iar motorul se infunda cu ulei asa ca voi spune pas.


Diesel


2.0 TDI EA188 de 140 cai – Singurul motor relevant pentru Avenger-ul european. Avem acelasi 2.0 TDI folosit pe Golf, Octavia, Leon si altele, asa ca e un motor cinstit care nu te lasa singurel la greu. Are o volanta dubla care se uzeaza mai repede decat ti-ai dori si nu se impaca deloc cu mersul prin oras la fel cum nu se impaca Armin Nicoara cu Georgiana Lobont. Dar per total e un motor fara emotii doar ca are o varsta si recomand verificare atenta.


 


Dodge Avenger front aproapemasini


Probleme Generale Dodge Avenger



  • Cutia automata in 4 trepte e fiabila dar e in 4 trepte si depinde foarte mult de uleiul de transimisie asa ca pune doar orijinal ATF de la Dodge. Nu te speria ca e doar in 4 trepte, asa e la americani. Mai tarziu apare din padure si cutia PowerShift in 6 trepte cu dublu ambreiaj, folosita la noi in special pe Ford dar care nu a ajuns pe Avenger-ul european.

  • Etrierele pe spate se blocheaza si nici nu ai motoare verticale cu opturi paranormale si ceasuri e-germane ca sa ai zici ca un etrier blocat nu te opreste din drum. Nu, ai doar 140-160 de cai la dispozitie.

  • Nu e cea mai agila masina in curbe pentru ca e o masina americana dar daca mergi pe autostrada nu ai nevoie de mai mult.

  • E o masina americana deci trebuie sa vina si momentul complementar in care vorbesc despre interiorul ieftin. Dar daca o gasesti la pret bun, chiar mai conteaza? 


 


Dodge Avenger rear aproapemasini


Verdict Dodge Avenger


Dodge Avenger e masina ideala pentru genul de om care stie ca vrea o berlina dar nu stie exact ce vrea si gaseste o masina mai ieftina despre care nu stie nimic si alege sa o cumpere. Nu va fi incantat, nu va fi dezamagit. Pentru el masina e o unealta care il duce din loc in loc. Genul de om care spune prietenilor ca si-a vandut masina pentru ca ii este rusine sa spuna ca a uitat unde a parcat-o. Sigur, Avenger-ul american e mai intens, dar cel european e doar un Jetta mai mare si mai ieftin. Si nu este nimic gresit in asta. Din contra, primesti mai mult cu mai putin. Pentru ca daca esti in cautarea unui Jetta, e putin probabil sa iti pese de „calitatea materialelor interioare” si alte prostii.


Ce motoare recomand? Pentru benzina 2.0 MPI-ul de 158 cai e tot motorul de care ai nevoie, dar realistic vorbind vei cumpara 2.0 TDI-ul de 140 cai. 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA